KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odlična u 2019., United Grupa jako dobro kupila i sad je na redu Optima Telekom

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odlična u 2019., United Grupa jako dobro kupila i sad je na redu Optima Telekom

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Spreman za prodaju ili kako je United grupa dobro kupila, tako bi se lako u nekoliko riječi mogla opisati poslovna 2019. godina za Tele2 Hrvatska kojeg je sredinom prošle godine švedski vlasnik Tele2 AB prodao United Grupi za 220 milijuna eura. Naime, poslovni rezultati za 2019. godinu su za Tele2 Hrvatska jako dobri jer iako je tržište jako dobro podijeljeno u mobilnom segmentu između tri telekom operatora najjačeg Hrvatskog Telekoma i drugog koji ima i fiksnu telefonu A1 Hrvatska, Tele2 Hrvatska se sasvim dobro drži s rastom prihoda od 8 posto i dobiti čak 77 posto. To svakako dokazuje kako cijena od 220 milijuna eura za Tele2 Hrvatska koju će platiti United sada kada je transakcija od regulatora napokon dobila zeleno svjetlo i čekalo se samo Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja, nije nimalo previsoka.

Dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) kada se preračuna iz švedskih kruna (455 milijuna švedskih kruna) u euro ispadne oko 42,64 milijuna eura. Kako je prodaja Tele2 Hrvatska United Grupi dogovorena od strane Tele2 AB kao vlasnika uz koeficijent izračuna od 7,2 puta EBITDA ispada da bi Tele2 AB sada prema rezultatima iz 2019. godine Tele2 Hrvatska prodavao po još višoj cijeni odnosno i to do mogućih 307 milijuna eura odnosno 87 milijuna eura više od 220 milijuna dogovorenih sredinom prošle godine.

U svakom slučaju ovo je dokaz da je United Grupa kupila vrlo stabilnog telekom operatera koji se u mobilnom segmentu natječe s Hrvatskim Telekomom kao najjačim domaćim telekomom koji je bivši monopolist i koji je prvi krenuo s mobilnim uslugama te A1 Hrvatska, nekad Vipnet, koji je proslavio 20 godina poslovanja u Hrvatskoj i koji je prvo krenuo samo kao mobilni, a danas je fiksni i kupio je među ostalim i B.Net kojim je ojačao svoju prisutnost u fiksnoj telefoniji.

O poslovanju Tele2 Hrvatska u 2019. godini možete pročitati više ovdje u našoj ICTbusiness.info analizi, a ono što sad dolazi jest nastavak konsolidacije na tržištu jer Tele2 Hrvatska trebao bi postati Telemach kako se zovu i drugi telekomi u vlasništvu United Grupe odnosno Slovenian Broadbanda tvrtke u sklopu United Grupe koja ima telekom i televizije.

Tako bi Telemach u Hrvatskoj trebao krenuti u kupnju Optima Telekoma za koju se moraju javiti za točno mjesec dana jer Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom raspisao je javni natječaj i poziv za kupnju koji možete pronaći u našem tekstu s kraja siječnja 2020. Prodaju dionica Optima Telekoma provodi tvrtka u 100-postonom vlasništvu HT-a HT Holding. HT Holding, tvrtka čiji je temeljni kapital prema sudskom registru 929,965 milijuna kuna upravljala je u ime HT-a svim tvrtkama au vlasništvu i to Combisom, Iskonom, KDS-om, E-Toursom (prodan prošle godine), Optima Telekomom (sada na prodaju) i Crnogorskim telekomom.

Ako bi se po istoj matematici izračunavala vrijednost Optima Telekoma i to uz koeficijent 7,2 puta EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) tada bi vrijednost bila oko 879,5 milijuna kuna, a evo i kako.

Naime, Optima telekom još uvijek nije izašla s rezultatima i to će se dogoditi u vrijeme kada to učini i njihov upravljač i suvlasnik najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom pa možemo prema trendovima procjenjivati kolika je dobit Optime prema poslovnim rezultatima za prvih devet mjeseci. Naravno, treba uzeti u obzir OFRS 16 odosno MSFI 16 koji drugačije definira EBITDA jer vrijedi od početka 2019. godine a procjena za Tele2 Hrvatska rađena je na bazi 2018. a ovu procjenu radimo na bazi procjene 2019. godine. Tako prema našim procjenama visina Optima telekom EBITDA prema novim knjigovodstvenim standardima je oko 122,15 milijuna kuna na razini prošle poslovne godine i ukupna vrijednost ako se uzme 7,2 koeficijent puta EBITDA dovela bi do vrijednosti Optima Telekoma od 879,5 milijuna kuna odnosno u ovom trenutku oko 118,14 milijuna eura. Napominjemo kako se radi o procjeni jer još nema poslovnih rezultata Optima Telekoma koji će izaći točno za dva tjedna točnije 18. veljače 2019. godine kada izlaze i rezultati Hrvatskog Telekoma koji prema odluci AZTN-a upravlja Optima Telekomom i krenuo je s prodajom za koju se do 2. ožujka ove godine očekuje javljanje zainteresiranih.

Pritom kod ove procjene vrijednosti treba uzeti u obzir da je Optima Telekom u procesu predstečajne nagodbe zbog nagomilanih dugova odnosno kratkoročnih i dugoročnih obveza koje su prije predstečajne nagodbe dosegnuli visokih 1,12 milijarde kuna. Treba naglasiti kako je Optima Telekom od predstečajne nagodbe prošla veliko restrukturiranje, pripojen je H1 Telekom, stabilizirano poslovanje i za Tele2 Hrvatska / Telemach Hrvatska odnosno A1 Hrvatska koji se spominju kao najizgledniji kupci vrijednost realno može biti manja, ali zbog zaoštrene tržišne utakmice i veća.

Naime, ako A1 Hrvatska kupi Optima telekom na tržištu će biti samo dva konvergentna operatora Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska koji imaju sve i fiksnu i mobilni mrežu, internetsku televiziju, ali i ICT usluge i Tele2 Hr/ Telemach Hrvatska će se teško boriti s njima. Ako pak Tele2 Hrvatska / Telemach Hrvatska kupi Optima Telekom onda imamo 3 telekoma sa svim uslugama fiksna, mobilna i IPTV jer onda Tele2 Hrvatska / Telemach Hrvatska treba kupiti nekog u segmentu IT-a i utakmica je totalno zaoštrena. Stoga je moguće da će cijena biti veća i od 118 milijuna eura jer ne zaboravimo da je HT platio Iskon 13,7 milijuna eura odnosno u to vrijeme oko stotinjak milijuna kuna i to sredinom 2006. godine dakle prije 14 godina, odnosno 13 godina prije nego li je United Grupa dogovorila kupnju Tele2 Hrvatska. Kada je pak riječ o velikoj akviziciji Vipneta danas A1 Hrvatska koji je proslavio prošle godine 20 godina poslovanja u Hrvatskoj oni su od austrijskog Bewaga, austrijska kompanija za proizvodnju i distribuciju električne energije, kupili B.Net za 93 milijuna eura i to krajem 2011. godine. Još jedno jačanje u segmentu fiksne telefonije Vipnet, odnosno A1 Hrvatska, napravio je i kupnjom Metroneta koji je također bio u predstečajnoj nagodbi zbog visokih obveza na razini većoj od 500 milijuna kuna. Prema dostupnim informacijama vrijednost Metroneta se procjenjivala na oko 180 milijuna eura, a pritom treba uzeti u obzir i predstečajnu, vlastitu optiku, orijentaciju na poslovne korisnike.

Što se tiče kupnji Vipneta / A1 Hrvatska ne treba zaboraviti niti Amis telekom. Vipnet odnosno A1 Hrvatska nije samo kupio B.Net i Metronet već i neke druge manje operatere prije svega u segmentu kabelske televizije. U svakom slučaju bit će jako zanimljivo vidjeti što će se događati na domaćem telekom tržištu u finalnoj fazi konsolidacije.

 

 

 

KRONOLOGIJA KUPNJE TELE2 HRVATSKA:

AZTN ocijenio dopuštenom koncentraciju poduzetnika Slovenia broadbanda i Tele2 Hrvatska

AZTN potvrdio preuzimanje Tele2 Hrvatska

KOMENTAR: (Ne)očekivani preokret u prodaji Tele2

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

Preuzimanje Tele2 Hrvatska još nije stiglo pred domaće regulatore

Tele2 Hrvatska prodan United Grupi za 220 milijuna eura

 

 

 

KRONOLOGIJA OPTIMA TELEKOMA I METRONET I PREDSTEČAJNE:

AZTN: HT uz uvjete može upravljati Optima Telekomom

HT-u i Optimi dostavljena Obavijest o preliminarno utvrđenim činjenicama

HT prijavio „preuzimanje“ Optime Telekoma AZTN-u

HT preuzima upravljanje Optima Telekomom

Optima u potpunosti mijenja vlasničku strukturu

Napokon spas za Optimu

I Metronet otvorio predstečajnu nagodbu

KOMENTAR Optima je povukla očekivan potez, samo dva realna scenarija

Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Optima scenarij 1: Banking fatal error

Optima scenarij 2: Uvjetno preuzimanje uz prodaju Iskona

Optima scenarij 3: Dolazak strateškog partnera, veliki strani telekom

Scenarij Optima 4: Stečaj nije opcija, Iskon nije uvjet

 

KONSOLIDACIJA TRŽIŠTA KROZ GODINE:

Optima Telekom potencijalna udavača

Vipnet traži od Telekom Austria dopuštenje za preuzimanje H1 Telekoma

Telekom tržište treba spas, korisnici na prvom mjestu

Vipnet: Želimo ravnopravnu tržišnu utakmicu

HAKOM nema komentara na HT i Optimu

[RASPETLJAVANJE] HT i Optima na promatranju, vrijeme za Vipnet da krene u akciju

KOMENTAR: Točno u podne na telekom tržištu

KOMENTAR: Kreće konsolidacija telekom tržišta

KOMENTAR: Konačna konsolidacija tržišta fiksne telefonije – različito gledanje na HT, Optimu i H1

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

KOMENTAR: Odlični rezultati u iščekivanju 5G mreže

13.07.2021.

Nakon početka epidemiološki i poslovno izazovne 2021., A1 Hrvatska konsolidirala je poslovanje, tvrde u drugom po veličini domaćem telekom operateru, komentirajući poslovne rezultate na upit ICTbusiness.info.

Kuharica informacijske sigurnosti

Kuharica informacijske sigurnosti

17.06.2021.

Prošlo je skoro pola godine od prošlog članka Sigurnost je kombinacija procesa, tehnologija i ljudi. Porast security konzultantskih poslova je osjetan. Najvjerojatniji je uzrok količina nemilih događaja na lokalnoj, a još više na svjetskoj razini, koja je dobila ogroman medijski prostor (koliko je to moguće pored još uvijek aktualne pandemije i njenog utjecaja na život i ekonomiju).

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

Kako vidjeti sebe onako kako nas drugi vide

28.05.2021.

Vidjeti sebe same onako kako nas vide drugi iznimno je važno u svakom dijelu života, pa tako i onom poslovnom. Jer, na taj način lakše se znamo postaviti, lakše znamo odrediti sljedeće korake i manje griješimo. Svaki uspješni poduzetnik željet će vidjeti sebe kako ga vide i drugi bez obzira na ego koji ga možda krasi ili ne krasi.