KOMENTAR: Konačna konsolidacija tržišta fiksne telefonije – različito gledanje na HT, Optimu i H1

KOMENTAR: Konačna konsolidacija tržišta fiksne telefonije – različito gledanje na HT, Optimu i H1

Foto: Damir Brkić

Odlukom Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja konsolidacija domaćeg telekomunikacijskog tržišta u fiksnoj telefoni ulazi u završnu fazu jer je Hrvatskom Telekomu odobreno produljenje upravljanja Optima Telekomom, a Optimi Telekomu pripajanje H1 Telekoma čime će telekom biznis H1 ući u Optimu i uskoro će sve biti u jednoj tvrtki.

I to su jasne činjenice iz agencijske odluke i to je sasvim po sebi logično. Pritom, HT mora 2020. početi prodaju Optima Telekoma koja će biti završena 2021. godine. I tako mora ispuniti uvjete koje pred njega stavio AZTN. Sve je to posve jasno i nedvosmisleno navedeno u rješenju AZTN-a.

Što to znači za telekom tržište?! Kao i uvijek mišljenja su podijeljena, neki misle da je to za tržište loše, neki pak da je dobro. Svoj stav jasno su izrazili iz Vipneta koji smatra da je riječ o vrlo lošoj odluci i poruci tržištu. Oni najavljuju i da će se zbog toga žaliti europskim institucijama.

Mnogi će kod ove teme teško biti hladne glave. I jasno je da tako treba biti jer ljudi su daleko od racionalnog što je govorio i sam John Nash (film o njegovu životu Genijalnu um) koji je dobio Nobelovu nagradu za ekonomiju zbog svoga doprinosa teoriji igara. I da teorija igara je samo teorija jer predmijeva da je čovjek racionalan što definitivno nije.

Velike investicije i trošenje kapitala

Međutim ovo što se događa na telekom tržištu treba gledati u okviru zadnjih desetak godina postojanja alternativnih telekom operatera. Sva tri velika alternativna telekom operatera Optima Telekom (sada pod upravljanjem HT-a), H1 Telekom (koji se uskoro pripaja Optima Telekomu) i Metronet (većinski vlasnik od kraja prošle godine Vipnet) bili su u teškim financijskim problemima i završili su u predstečajnim nagodbama.

Ukupna visina dugoročnih i kratkoročnih obveza iznosila je više od 1.8 milijardi kuna. I svima je u jednom trenutku postalo jasno da tako na ide. I to je bio pravi mali telekomunikacijski Agrokor. U jednom trenutku je postalo jasno da je takvo stanje neodrživo i da se kreditima više ne mogu financirati niti razvoj, a niti samo poslovanje.

Što se kasnije događalo možete pogledati u našem pregledu tržišta (na dnu ovog teksta) dovelo je do konačne konsolidacije telekom tržišta.

Kako je Optima Telekom tada bila najveći operator na telekom tržištu njega je kao najveći dioničar uzela Zagrebačka banka ali su na upravljanje dani HT-u koji ima jedan od većih pojedinačnih udjela. Jer u Zagrebačkoj banci upravljati Optimom nisu mogli ili nisu htjeli.

Metronet je iz predstečajne izašao jači jer su ga preuzeli dioničari koji nisu bili nužno bankari i uprava je uspjela konsolidirati poslovanje i prodati ga na kraju Vipnetu koji danas drži pa gotovo stopostotni udjel. Kod Metroneta je dobra stvar to što se bave isključivo poslovnim korisnicima što je za Vipnet bilo vrlo važno.

I na kraju je ostao jedino H1 telekom kojeg je Vipnet nekoliko puta pokušavao kupiti, kao uostalom i Metronet ali kod njih im je to i uspjelo, kod H1 Telekoma nije.

Loši poslovni rezultati

Pogledajmo kakva je prošla godina bila za H1 Telekom. Poslovni rezultati H1 Telekoma u prošloj godini, a objavljeni u sklopu godišnji financijskih izvješća koje analizira Bisnode (Poslovna.hr) pokazuju kako je situacija zapravo vrlo loša.

U prošloj godini H1 Telekom bilježi 165.63 milijuna prihoda odnosno pad u odnosu na 2015. godinu od 35.1 posto. neto dobit je s pozitivnih 4.13 milijuna kuna iz 2015. potonula u crveno i zaustavila se na kraju prošle godine 25.91 milijun kuna. Dugoročne obveze H1 Telekoma su na kraju prošle godine iznosile 136.35 milijuna kuna, a kratkoročne obveze 67.9 milijuna kuna. Ukupno je to više od 200 milijuna kuna što je očito za kompaniju bilo previše.

I HT se odlučio na pripajanje Optima Telekomu što je za mnoge definitivan krah liberalizacije tržišta. Iz jednog kuta gledanja to je apsolutno točno. Tu nema spora, ali drugačije uz odluke regulatora HAKOM-a  I ako se pogleda da više nema niti Iskona kojeg je kupio HT, niti Amis Telekoma kojeg je kupio Vipnet, niti Metroneta kojeg je opet kupio Vipnet niti Optime Telekoma kojim upravlja HT, a sada više niti H1 Telekoma čiji biznis postaje dio Optime pod HT-om sve je sasvim jasno – nema liberalizacije. I tako gledano to je pravi pravcati duopol jer u fiksnom nema više nikoga osim HT-a i Vipneta, u mobilnoj je tu još Tele2 i to je to.

S druge pak strane, ako se gleda sa strane bankara i investitora to se jednostavno moralo tako dogoditi. Previše su vjerovali u velika ulaganja koja su došla glave domaće alternativce i sada je kod H1 Telekoma bilo pitanje dana kada će ili u stečaj ili naći novog vlasnika. Bilo da je riječ o investicijskom fondu bilo o Optimi. Tu su veliku ulogu igrale i različite politike jer većinski vlasnik H1 Telekoma je Hrvatska poštanska banka u vlasništvu države.

Jasno je da se ovo moralo dogoditi i da je u ovom trenutku to očito bio jedini spas za H1 Telekom. Znam da će se naći oni koji će reći da je to loše za tržište. Možda i jest no postavlja se pitanje što bi se dogodilo s tržištem da je prvo Optima Telekom propala. Korisnike bi većinom preuzeo HT, a kod H1 Telekoma sada bi se dogodilo isto.

S obzirom na to da je riječ o oko stotinu tisuća korisnika kod stečaja H1 Telekoma korisnici bi ostali bez usluge, imovina bi bila blokirana i pitanje je kako bi se preuzimali korisnici. I u ovom slučaju HT bi opet preuzeo najveći broj korisnika. I duopol bi bio još izraženiji jer HT mora Optimu s pripojenim H1 prodati do 2021., a s prodajom početi godinu dana prije. I oni ne mogu kupiti Optimu, a sigurno je da niti Zagrebačka banka niti neki drugi dioničari nemaju prevelikog interesa ostati u vlasništvu. Spojena kompanija može lakše privući investitore.

I to su činjenice, uvijek postoji za i protiv, a na vama je da odlučite što je vama najvažnije i koji će te stav zauzeti.

 

 

Vezani dokumenti H1 Telekom i Optima Telekom:

 

 

 

 

Ključna događanja na domaćem telekom tržištu u posljednjih nekoliko godina:

TELEKOMUNIKACIJSKO PRESLAGIVANJE: Vipnet kupuje Metronet

KOMENTAR: Vipnet osnažuje segment poslovnih korisnika i IT usluga kupnjom Metroneta

Mogućnost duopola na fiksnom telekom tržištu

KOMENTAR: Optima, H1 Telekom i HT- sinergija na nov način

HT želi i H1 Telekom – u tijeku je due diligence

KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

KOMENTAR: Metronetu raste vrijednost

KOMENTAR: Metronet i vruća telekomunikacijska jesen

Metronet - nalaženje strateškog partnera ili burza

KOMENTAR: Kuda ide telekom tržište

KOMENTAR: Kreće konsolidacija telekom tržišta

KOMENTAR: Očekivani rasplet predstečajne nagodbe Optime

Fiksni telekom operateri ostvarili 681,65 milijuna kuna prihoda uz pad od 13,6 posto

Optima scenarij 1: Banking fatal error

Optima scenarij 2: Uvjetno preuzimanje uz prodaju Iskona

Optima scenarij 3: Dolazak strateškog partnera, veliki strani telekom

Scenarij Optima 4: Stečaj nije opcija, Iskon nije uvjet

I poslije Optime opet Optima, barem korisnici

Kako je HPB tražio odgovornost?!

EKSKLUZIVNO: HPB sprječava prodaju H1 Telekoma Vipnetu, a cijena pada

I H1 Telekom u predstečajnoj nagodbi

KOMENTAR: H1 Telekom započeo čišćenje bilance za Vipnet

Telekom Austria priznao interes za H1 Telekom

Vipnet traži od Telekom Austria dopuštenje za preuzimanje H1 Telekoma

KOMENTAR – Telekomi na raskrižju – propast ili spas

Još iz kategorije

INOVACIJA …  angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

22.05.2018. komentiraj

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija.

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

Pet stvari koje zaposlenici rade, a zbog kojih ćete biti hakirani

21.05.2018. komentiraj

Zbog opće digitalizacije korporativnih sustava stvoren je virtualni svijet bez granica, gdje se odvija kontinuirana razmjena podataka pohranjenih u korporativnim mrežama. Ovaj način poslovanja pridonio je njegovoj učinkovitosti, ali je također povećavao rizik od krađe i iskorištavanja tih podataka. U prilog tome govore i rezultati istraživanja tvrtke Clico, za područja sigurnosti, umrežavanja i upravljanja, prema kojima će vjerojatnost da će vaša tvrtka biti hakirana u prvoj godini osnivanja biti gotovo stopostotna!

INOVACIJA …  CitizenLab rješenje

INOVACIJA … CitizenLab rješenje

16.05.2018. komentiraj

U prošloj smo kolumni vidjeli kakvo rješenje za neposredn(ij)u demokraciju nudi https://liquidfeedback.org/ . U međuvremenu se dosta rasplamsala rasprava o „nomologiji“ a što koji termin zapravo znači. U raspravi je osobito istaknut odnos između predstavničke i „sudjelujuće“ demokracije, odnosno izvedenice iz stranih pojmova: reprezentativna i participativna demokracija.