KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

U trenutku kada je ove godine najavljena prodaja Tele2 Hrvatska United Groupu rijetko tko je mogao razmišljati o tome da će prodaja zaista potrajati do kraja godine. Iako se tako najavljivao da će transakcija biti gotova do kraja godine. Kako smo već pisali u HAKOM-u nemaju nikakvih problema s ovim preuzimanjem, sada jedino AZTN treba reći svoje ali nakon što su prikupili sve detalje od Tele2 sada su čekali očitovanja zainteresiranih strana. Sada je i to gotovo, svi su svoja mišljenja trebali dostaviti do 8. studenog. I tko je htio mogao je reći što misli, a na samom telekom tržištu su mišljenja podijeljena.

Svi s kojima smo razgovarali slažu se zapravo da je ovo uvertira u konačnu konsolidaciju koja se treba dogoditi kada najjači domaći telekom Hrvatski Telekom krene u prodaju Optima Telekoma jer je to obvezan prema AZTN-ovoj odluci od siječnja iduće godine nakon što je rok za kretanje u prodaju produljen nakon što je Optima Telekom „usisala“ H1 Telekom koji je bio u većinskom vlasništvu Hrvatske poštanske banke.

Naime, izvori kažu da tada kreće borba novog vlasnika Tele2 ako ga bude ili pak samog Tele2 za kupnju Optima Telekoma. Kako proces AZTN-a još traje nije sigurno da će biti dopuštena i u kojoj mjeri prodaja Tele2 Hrvatska United Grupi.

Podsjetimo, vlasnik Tele2 Hrvatska švedski Tele2 AB dogovorio je prodaju svog hrvatskog poduzeća United Group-i za cijenu od 220 milijuna eura (danas oko 2.350 milijuna SEK). Tele2 je sklopio ugovor o prodaji Tele2 Hrvatska društvu United Group, vodećem pružatelju telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi, po cijeni od 220 milijuna eura. Cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16.

Upravo u ovom „vodeći pružatelj telekomunikacijskih usluga i medijskog sadržaja u jugoistočnoj Europi“, krije se jedan od problema odnosno u činjenici da se bave proizvodnjom medijskog sadržaja. Jer prema hrvatskom zakonodavstvu, koje bi se moglo i promijeniti, telekomima je zabranjena proizvodnja TV sadržaja pa tako A1 je morao dogovoriti vanjsku suradnju za produkciju UEFA Lige prvaka, a to je imao i HT dok je on imao prava na UEFA Ligu prvaka. Kako United Grupa ima niz sadržaja, a kupuje i dalje veliki problem može predstavljati i ucjenjivanje medijskim pravima odnosno uvjetovanje drugim telekomima da u IPTV segmentu moraju „uzeti ovo ako žele ono“.

Slikovito nam je to opisao jedan dobro upućeni znalac o trenutnom stanju na tržištu koje se već počelo događati. On napominje da je utrka za pravima već naveliko prisutna i sve se kupuje gotovo pa ne pitajući za cijenu kako bi se konkurenciji onemogućilo da budu konkurentni. Osim toga s obzirom na to što sve United Grupa ima od TV kanala i to je određena poluga za novo pregovaranje i dizanje cijena.

To telekomima koji imaju svoje IPTV platforme predstavlja veliki problem, a United Grupa ima moćan alat za diktiranje cijene, uvjeta. Neki bi to nazvali i ucjenom, ističe naš izvor, ali možda je to ipak malo pregruba riječ smatra drugi izvor koji napominje kako na medijskom tržištu ova transakcija može imati i političke konotacije. Naime, jedan od ključnih ljudi United Grupe je Dragan Šolak, a s obzirom na to da dolazi iz Srbije to nekima može politički zasmetati.

Ipak, kaže naš izvor u ovoj trenutnoj konstelaciji snaga to može biti i politički igrokaz jer stvarni vlasni United Grupe su BC Partner, britanski fond koji je većinski udjel kupio od KKR-a koji je ostao u vlasništvu. A tko stoji iza fondova je sasvim neka druga priča, tvrdi naš izvor jer se tu zaista spominje vrlo zanimljiv tijek novca. O tome možda nekom drugom prilikom.

Kada se uzme u obzir politički utjecaj kupnje Tele2, kada se uzme utjecaj na medijsko i telekomunikacijsko tržište bit će zanimljivo vidjeti tko se i s kakvim komentarima javio AZTN-u na javni poziv. Kako tvrde naši izvori sagledavanje ove transakcije nije samo prodaja telekoma, nego ono što onda konkretno odmah donosi u okrupnjavanju regionalnog telekom tržišta, potencijalni utjecaj na medijsko tržište i tržište TV prava u svjetlu IPTV-a.

Naravno tu je i stalno spominjana utrka za kupnjom Optima Telekoma koji bi Tele2 omogućio da se zaista bori s Hrvatskim Telekomom i A1 Hrvatska. Bez toga borba s HT-om i A1 jednostavno nema smisla. Kupnjom Optima Telekoma Tele2, koji bi mogao promijeniti ime u Telemah, utjecaj na tržištu koji kroz TV prava ima United Grupa bila i mnogo veća. I tu je dodatni politički problem, što regionalni što transregionalni odnosno prekooceanski.

 

Više o temi:

Tele2 Hrvatska prodan United Grupi za 220 milijuna eura

Preuzimanje Tele2 Hrvatska još nije stiglo pred domaće regulatore

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

Još iz kategorije

Ne kupujte nove TV-e

Ne kupujte nove TV-e

22.01.2020. komentiraj

Razvoj televizora kao da je usporio jer sami princip onoga što ti uređaji nude jest što kvalitetnija slika, što bolji zvuk, što veći ekran, što manje odsjaja i dizajn koji se uklapa u interijer. U tom smjeru je išao i ovogodišnji CES sajam u Las Vegasu, gdje se moglo vidjeti podosta noviteta, a zaključak stručnjaka je identičan - dosadno.

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.