HT preuzima upravljanje Optima Telekomom

HT preuzima upravljanje Optima Telekomom

Foto: Dražen Tomić

Najjači domaći telekom operater HT će prema najnovijim podacima u predstečajnoj nagodbi preuzeti upravljanje najvećim alternativnim fiksnim telekom operaterom Optima Telekomom stoji u novom planu predstečjane nagodbe objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

HT u Zagrebačka banka potpisali su zajednički sporazum što definitivno mijenja stanje na tržištu, a prema dostupnim informacijama u konačnici to može dovesti do preuzimanja Optime Telekom što za same korisnike ne može biti loše jer neće ostati bez usluge.

Iako smo pokušali doći do komentara u HT-u, njega nije bilo. U svemu ovome treba uzeti u obzir da je na kraju krajeva to i zahtjev Optima Telekoma da se cijela situacija odigra na ovaj način, ali kako se i saznaje pritisaka Zagrebačke banke u predstečajnom postupku.

Ako je suditi nakon pomnijeg čitanja novog dokumenta o predstečajnoj nagodbi HT i Zagrebačka banka 42,5 Zaba, HT 8,1 posto i imaju pravo na NCL dionice odnosno njih 10 posto (hibridni instrumenti) što zapravo znači da te dvije kompanije preuzimaju Optimu Telekom.

U uvjetima nelikvidnosti i insolventnosti, u postupku predstečajne nagodbe, Optima Telekom je razmatrala mogućnost uspostave strateškog partnerstva, na ograničeni vremenski rok, a minimalno pet godina, kako bi se mogla financijski i operativno restrukturirati te trajno osposobiti za podmirenje obveza, obnovu svoje financijske stabilnosti i osiguranje kontinuiteta poslovanja u interesu svih vjerovnika i radnika te svih zainteresiranih strana (korisnika usluga, dioničara itd.).

Optima Telekom stoji u dokumentu, je među značajnijim vjerovnicima identificirala HT jedinim razborito relevantnim potencijalnim strateškim partnerom u postojećim okolnostima. S obzirom na HT-ovu tehnološko-poslovnu osnovu, ekspertizu i iskustvo u telekomunikacijskom poslovanju, Optima očekuje da bi strateško partnerstvo moglo omogućiti značajne koristi sinergija koje se postižu u takvom odnosu.

„Takvo strateško partnerstvo moglo bi omogućiti postizanje značajnih sinergija u području troškova te generiranje potrebnih iznosa gotovine što bi omogućilo otplatu dugova, održavanje i razvoj na tržištu integriranih telekomunikacijskih usluga na području Republike Hrvatske“, tvrdi se u dokumentu.

S obzirom na udjel koji HT može steći konverzijom svojih tražbina u temeljni kapital Optima Telekoma predlaže zasnivanje strateškog partnerstva koje implicira očekivanje da će ZABA (kao najveći vjerovnik i prema prijedlogu budući najveći pojedinačni dioničar) prihvatiti prepuštanje HT-u svojih budućih upravljačkih prava. Time bi HT stekao prevladavajući utjecaj i kontrolu u Optimi Telekomu, međutim pretpostavka predloženog plana restrukturiranja je zasnivanje i postojanje ugovornog odnosa između ZABA-e i HT-a, koji će omogućiti strateško partnerstvo Društva i HT-a, a što je podložno ishođenju odobrenja AZTN-a.

Revidirana konsolidirana financijska izvješća Optima Telekoma pokazuju da je Optima Telekom u 2012. godini ostvario povećanje ukupnih konsolidiranih poslovnih prihoda za 74,9 milijuna kuna u odnosu na 2011. godinu  te su prihodi dosegli 569,1 milijuna kuna. Operativna dobit (EBITDA) u 2012. godini  iznosi 26.4 milijuna kuna. Pritom treba naglasiti kako se kompanija nalazi u predstečajnoj nagodbi o čemu smo pisali, a ovdje možete pročitati komentar na tu temu.

Poslovni rezultati Optima Telekoma za prvi kvartal pokazuju da su ukupni poslovni prihodi 135,2 milijuna kuna što, u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, predstavlja smanjenje od 4,9 posto. Na smanjenje ukupnih poslovnih prihoda najveći su utjecaj imali prihodi od javne govorne usluge, koji na globalnoj razini imaju tendenciju pada, i koji su jedini u ukupnim prihodima zabilježili smanjenje. Optima Telekom je u prvom kvartalu 2013. ostvario rast operativne dobiti (EBITDA) od 23 posto u odnosu na isto razdoblje 2012. koja iznosi 26,5 milijuna kuna.

U predstečajnoj nagodbi stoji da je kompanija u 2012. godini provelo umanjenje vrijednosti financijske imovine u iznosu od oko 40,6 milijuna kuna i to se odnosi na vrijednost ukupnog iznosa kredita odobrenih većinskom vlasniku Društva i OSN Inženjeringu.

Ukupan dug prema trećim stranama na dan 31. prosinca 2012. godine iznosi oko 1,1 milijardu kuna. Na dan 31. prosinca 2012. godine neto obrtni kapital je bio negativan i iznosio je oko 135,4 milijuna kuna (oko 24% ukupnih prihoda). Istovremeno ukupni dug prema dobavljačima iznosi 181 milijun kuna od čega je preko 126 milijuna kuna dospjelo.

S obzirom na prezaduženost i nedostatak obrtnih sredstava, Optima Telekom nije u mogućnosti servisirati obveze prema vjerovnicima bez provođenja sveobuhvatnih mjera restrukturiranja kroz postupak predstečajne nagodbe. Bez dogovora s vjerovnicima, Optimi Telekom prijeti gubitak postojećih i nemogućnost ugovaranja novih poslova, naplata garancija te stečaj.

U slučaju stečaja, neosigurani vjerovnici bi izgubili gotovo sva potraživanja, dok bi založni vjerovnici pretrpjeli značajne gubitke i otpise vrijednosti što stvara racionalnu osnovu vjerovnicima da pokušaju provesti dogovorno restrukturiranje u okviru predstečajne nagodbe.

Još iz kategorije

Kreće javno savjetovanje o prijedlogu informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra

Kreće javno savjetovanje o prijedlogu informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra

11.08.2022.

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) pokrenula je javno savjetovanje o prijedlogu Informacijskog memoranduma za javnu dražbu za dodjelu prava uporabe RF spektra u frekvencijskim pojasevima 800 MHz, 900 MHz, 1800 MHz, 2100 MHz, 2600 MHz i 3600 MHz i izmjeni uvjeta pojedinih dozvola za uporabu RF spektra.

DT vidi nastavak rasta poslovanja do kraja ove godine

DT vidi nastavak rasta poslovanja do kraja ove godine

11.08.2022.

Deutsche Telekom ponovno je predstavio snažnu zaradu u drugom tromjesečju 2022., što mu je omogućilo da podigne svoje smjernice po drugi put ove godine. Očekuje se da će prilagođeni EBITDA AL Grupe doseći oko 37 milijardi eura, što je više od prethodnih smjernica od više od 36,6 milijardi eura.

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

Europski projekt autonomnih vozila ostvario novi napredak

09.08.2022.

Projekt autonomnih automobila 5G-Carmen, financiran od strane Europske komisije, završio je testni dio odnosno pilot fazu koja se odnosi na povezivanje niza funkcija vozila sljedeće generacije koristeći 5G tehnologiju. U projekt je bilo uključeno nekoliko operatera i dobavljača potrebne tehnologije, što je dodatno potpomoglo u smislu dobivanja pozitivnih i konkretnih rezultata.