Preuzimanje Tele2 Hrvatska još nije stiglo pred domaće regulatore

Preuzimanje Tele2 Hrvatska još nije stiglo pred domaće regulatore

Foto: Fotolia ilustracija

Niti jedan od domaćih regulatora koji bi mogao biti nadležan za prodajuTele2 Hrvatska United Grupi dosad nije zaprimio niti jedan službeni zahtjev za ocjenom koncentracije. Iz AZTN-a su na izravan upit ICTbusiness.info kazali da ako su ispunjene zakonske pretpostavke za nastanak obveze prijave koncentracije AZTN-u na ocjenu.

To su kumulativno ispunjeni prihodovni pragovi sudionika, tada će AZTN, kao i svim predmetima ocjena koncentracija, po zaprimanju prijave namjere provedbe koncentracije od strane stjecatelja, krenuti sa postupkom koji je procesno usmjeren na kompletiranje prijave namjere koncentracije, radi izdavanja potvrde o potpunosti podnesene prijave namjere koncentracije, jer tek potpuna prijava namjere provedbe koncentracije omogućuje AZTN-u dostupnost svih podataka, očitovanja i dokumentacije za analizu.

Kada se steknu uvjeti za izdavanje potvrde o potpunosti prijave namjere koncentracije, tada AZTN izdaje Javni poziv svi zainteresiranim  stranama za dostavu primjedaba i mišljenja na svojim službenim mrežnim stranicama, pojašnjavaju iz AZTN-a i dodaju da sve podatke, očitovanja i dokumentaciju AZTN analizira i donosi odluku o tome je li u konkretnom slučaju riječ o koncentraciji koju će ocijeniti dopuštenom u prvoj fazi ili je potrebno prijeći u sljedeću fazu ocjene.

„Parametri za analizu su propisani, to su primjerice struktura mjerodavnog tržišta, postojeći ipotencijalni konkurenti na mjerodavnom tržištu, struktura i izbor ponude i potražnje na mjerodavnom tržištu, njihovi trendovi, rizici, pravne i stvarne zapreke pristupu ili izlasku s tržišta, položaj i tržišni udjeli te ekonomska I financijska snaga poduzetnika na tržištu“, ističu iz AZTN-a.

„Razumijemo interes medija s obzirom na sudionike ove transakcije, međutim dužni smo naglasiti kako je za AZTN navedena transakcija dio poslova iz svakodnevne nadležnosti i postupak je identičan kao i u svim ostalim postupcima iz područja ocjena koncentracija poduzetnika u nadležnosti AZTN-a“, zaključuju u AZTN-u.

Za informaciju vezanu uz pitanje“ vlasnik medija i vlasnik telekoma“ AZTN nas je uputio na Agenciju za elektroničke medije koja je nadležno tijelo za primjenu Zakona o elektroničkim medijima, jer navedeno nije u nadležnosti AZTN-a.

Kako je već i prije bilo jasno da i Agencija za elektroničke medije vjerojatno treba biti, ali i kada su na to posebno upozorili u AZTN-u pitali smo i njih. Iz Agencije za elektroničke medije ističu kako nisu zaprimili zahtjev za ocjenu prodaje trgovačkog društva TELE2 United Groupi, tako da u ovom trenutku ne raspolažu službenim informacijama o samom predmetu.

„Agencija će u svakom slučaju s pažnjom pratiti ovaj i svaki drugi predmet u kojem dolazi do promjena u vlasničkoj ili upravnoj strukturi pružatelja medijske usluge televizije i s njima povezanih osoba. Budući da postoji mogućnost da će se o konkretnom predmetu voditi postupak pred Agencijom za elektroničke medije, odnosno da će Agencija sudjelovati u postupcima koje vode druga regulatorna i nadzorna tijela, u ovom trenutku ne možemo prejudicirati službeno stajalište Agencije ili Vijeća za elektroničke medije, jer ovakvi postupci redovito pretpostavljaju složena činjenična i pravna utvrđenja“, zaključuju u AEM-u.

Iz domaćeg telekomunikacijskog regulatora HAKOM-a pojasnili su za ICTbusiness.info kako nije riječ o kupnji Tele2 Hrvatska od nekog domaćeg telekoma tako da nema njihove direktne nadležnosti, ali da će po potrebi surađivati s ostalim regulatorima tržišta.

Izvori ICTbusiness.info pak ističu kako u ovom slučaju zapravo ne postoji izravna nadležnost niti jednog regulatora jer United Grupa kupuje mobilnog telekom operatera i kao tvrtka ima vlasništvo nad N1 i Novom TV i da zapravo potrebe za ocjenom nema. Međutim, oni su istovremeno upozorili da je moguće da će neki od sudionika na tržištu podnijeti zahtjev za ocjenom zakonitosti spajanja stoga je moguće očekivati da se proces produži. Izvori ICTbusiness.info istovremeno ističu kako je gotovo pa sigurno da će neka od agencija uskoro zaprimiti takav zahtjev jer prošlo je tek nešto više od tjedan dana od objave da je Tele2 AB spreman prodati Tele2 Hrvatska United Grupi za 220 milijuna eura.

Još iz kategorije

Novi pozivni centar HT-a u Osijeku

Novi pozivni centar HT-a u Osijeku

14.02.2020. komentiraj

Hrvatski Telekom dana je u Osijeku službeno otvorio novi radni prostor za stotinjak djelatnika tamošnjega pozivnog centra, a na otvaranju su bili Nataša Rapaić i Ivan Bartulović, članovi Uprave Hrvatskog Telekoma. Hrvatski Telekom krajem je protekle  godine zaposlio čak 166 novih djelatnika u pozivnom centru u Osijeku. S obzirom na manje kapacitete postojećih prostora, nova su zapošljavanja rezultirala preseljenjem jednog dijela pozivnog centra na potpuno novu  lokaciju u osječkom naselju Retfala. Prostor je opremljen najmodernijom IT opremom za jednostavnije i efikasnije obavljanje svakodnevnih zadataka te potpuno novom konferencijskom dvoranom u kojoj se odvijaju sastanci i druženja.

Odobreno: T-Mobile USA kupuje Sprint za 26 milijardi dolara

Odobreno: T-Mobile USA kupuje Sprint za 26 milijardi dolara

14.02.2020. komentiraj

Vijest da T-Mobile kupuje Sprint nije novost, spajanje se pokušava izvesti posljednje dvije godine i napokon će uspjeti jer regulatori su dali zeleno svjetlo i posao vrijedan 26 milijardi američkih dolara bit će obavljen!

Huawei dobio ugledno Gartner priznanje za mrežnu infrastrukturu za obrazovne institucije

Huawei dobio ugledno Gartner priznanje za mrežnu infrastrukturu za obrazovne institucije

13.02.2020. komentiraj

Huaweijeva žična i bežična LAN pristupna infrastruktura dobila je visoko priznanje za jednu od najboljih globalnih infrastruktura prema evaluaciji Gartner Peer Insights Customers' Choice for Wired and Wireless LAN Access Infrastructure za siječanj 2020. Gartner proizvođače opreme rangira pa ocjenama korisnika i tehnoloških stručnjaka, a Huawei je jedina neamerička tvrtka na popisu s visokom ocjenom od 4,7 (od 5) temeljenom na 196 recenzije.