KOMENTAR: (Ne)očekivani preokret u prodaji Tele2

KOMENTAR: (Ne)očekivani preokret u prodaji Tele2

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Prošlo je gotovo šest mjeseci od kada je objavljeno da Tele2 AB (u daljnjem tekstu prodavač), švedska telekom kompanija prodaje sav svoj udjel United Groupu (u daljnjem tekstu kupac) u domaćem i to trećem po veličini telekom operateru Tele2 Hrvatska. I tada su svi tvrdili do kraja godine će sve biti riješeno jer nitko nije vidio nikakvih prepreka za ovo preuzimanje.

Naši sugovornici bliski kupcu i prodavaču u ovoj 220 milijuna eura vrijednoj transakciji tvrde da su svi jako iznenađeni. I kupac i prodavač ostali su zatečeni, jer kaže naš izvor, zbog burze i ulagača ne bi se igrali procjenama da će sve biti gotovo do kraja ove godine. A sada je nakon odluke Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja (u daljnjem tekstu regulator) da se krene u drugu fazu sasvim jasno da se to ne može dogoditi do kraja godine. Iz Tele2 AB su priznali kako očekuju završetak transakcije tek u prvoj polovici iduće godine.

Najoptimističnije procjene govore još u prvom kvartalu, ako se AZTN kao regulator ne odluči na dodatne konzultacije ili se možda odluče na još jedna krug ili uključivanje na poziv dodatnih strana koje bi trebale pojasniti po njima vrlo zamršenu situaciju koja može nastati prodajom Tele2 Hrvatske United Grupi.

Naš izvor u ovom slučaju očekuje kao vrlo vjerojatnu opciju da se ipak cijela priča digne na jednu sasvim novu razinu i to političku i lobističku jer se osjeća nervoza i u Tele2 AB ali i United Groupu jer ova transakcija nije prošla.

Vratimo se malo na početak priče koja počinje krajem svibnja ove godine kada je Tele2 AB objavio da prodaje Tele2 Hrvatska. Tada je postalo jasno kako se događa konačna konsolidacija telekom tržišta. Nakon preuzimanja H1 Telekoma od strane Optima Telekoma i poznate činjenice da se prodaja Optime prema odluci AZTN-a u slučaju HT-ova upravljanja Optimom mora dogoditi početkom 2020. godine sve kockice su se posložile. Ili su barem svi tako mislili.

Tele2 AB se odlučio na prodaju poslovanja u Hrvatskoj nakon što je na čelo kompanije doveden Viktor Pavlinić koji je uspio konsolidirati poslovanje nakon prilično neuspješnih, a ponekad medijima potpuno nesklonih bivši direktorica i direktora koji su se ponašali kao slonovi u staklani, a i rezultati su im bili u tome stilu. Imali su političko zaleđe u Tele2 AB, a proslavili se na tržištu nimalo nisu. Vrijedilo je to i za niže razine odlučivanja u Tele2, no očito je nakon nekih medijskih upita direktno prema Tele2 AB došlo i njima u fokus da se ovdje nešto događa i odlučili su se na promjenu. Doveli su Viktora Pavlinića na mjesto CEO-a promovirajući s mjesta CFO-a, a pritom je i Tele2 AB promijenio strategiju i odlučio se povući sa svih tržišta osim baltičkih i još uči i na tržište fiksne telefonije na svome matičnom tržištu. I sve te promjene rezultirale su dobrim poslovnim rezultatima, ali i konačnoj odluci o prodaji Tele2.

Konačni dokaz da su poslovni rezultati Tele2 Hrvatska zaista bili preduvjet kupnje dokazuje i vrijednost po kojoj Tele2 AB prodao Tele2 Hrvatska United Grupi. Kako navode iz Tele2 AB „cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16“. Time je postignuta ukupna cijena od 220 milijuna eura koja je zaista odlučan uspjeh prije svega konsolidacije domaćeg poslovanja pod vodstvom Viktora Pavlinića.

U trenutku prodaje obje strane i kupac i prodavač jasno su naznačili da se čeka odluka domaćeg regulatora. I tek krajem listopada regulator je prikupio od kupca i prodavača svu potrebnu dokumentaciju i odlučio se na prvu fazu ocjene ove koncentracije tako što je objavio javni poziv za dostavljanje pisanih primjedaba i mišljenja o koncentraciji u kojoj sudjeluju Slovenia Broadband S.a.r.l.; Luxembourg i Tele2 d.o.o. Rok za dostavu svojih mišljenja na osnovu javnog poziva istekao je 8.11. i sada je na AZTN-u da donese odluku dopušta li pak ili ne da United Grupa preko svoje tvrtke Slovenia Broadband kupi Tele2 Hrvatska kojeg je njegov vlasnik švedski Tele2 AB već dulje vrijeme pokušavao prodati. Slovenia Broadband, koja je i prijavila koncentraciju AZTN-u, je tvrtka koja je holding kompanija i upravlja kompanijama u svome vlasništvu. U ovom slučaju važno je da kako stoji u javnom pozivu koji je odasla AZTN stoji kako kontrolu nad poduzetnikom Slovenia Broadband ostvaruju fondovi koje savjetuje poduzetnik BC Partners LLP sa sjedištem u Londonu pri čemu je BCP međunarodni alternativni investicijski fond. Kako smo već pisali u tekstu pod naslovom „Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti“ problem su sve tvrtke koje su u vlasništvu Slovenian Broadbanda.

Nešto prije nego li je regulator dobio svu potrebnu dokumentaciju od strane kupca i prodavatelja za ICTbusiness.info iz Agencije za elektroničke medije (AEM) (u daljnjem tekstu regulator 2) potvrdio je da sudjeluje u ocjeni koncentracije upravo zbog činjenice kako tu postoji povezanost telekomunikacija i medija kroz tvrtku odnosno povezane tvrtke. I tu i je ste ključni problem jer prema domaćim zakonima neki kažu da je to nedopušteno, drugi kažu da je dopušteno jer formulacija nije baš sasvim jasna. Regulator 2 odnosno AEM tu sad zapravo čeka da ga AZTN pozove i da svoje mišljenje o ovoj koncentraciji.

Treću regulator koji ima utjecaja na ovu transakciju Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) (u daljnjem tekstu regulator 3) još je u rujnu ove godine odgovorio na izravan upit ICTbusiness.info kako ne vidi nikakvu prepreku da prodavač i kupac i ostvare transakciju i konačno se završi još jedna faza konsolidacije domaćeg telekomunikacijskog tržišta.

I sada na red dolazi faza 2 koju pokreće regulator tržišnog natjecanja koja se odgađa jer je na poziv odaslan u listopadu i koji je završio 8. studenog 2019. godine stiglo očitovanje jednog poduzetnika. Iako se ne navodi ime poduzetnika, regulator je objavio da je zainteresirani poduzetnik u svom mišljenju navodi kako smatra da bi provedba predmetne koncentracije s obzirom na tržišnu snagu povezanih društava mogla imati značajan negativan učinak na tržišno natjecanje na pojedinim mjerodavnim tržištima, kao i moguće negativne učinke na tržišno natjecanje uslijed prelijevanja tržišne snage povezanih društava Slovenia Broadbanda s medijskih tržišta na tržište telekomunikacija, stvaranja mogućih zapreka na nekom od veleprodajnih tržišta i povezanih maloprodajnih tržišta te s obzirom da je pružanje usluga elektroničkih komunikacija i njihov rast povezan s mogućnošću korištenja TV usluge i sadržaja koji se putem te usluge pruža.

Naši izvori s telekom tržišta ističu kako se iza „poduzetnik“ (u daljnjem tekstu zainteresirana telekom kompanija) krije netko od dva velika igrača na domaćem telekom tržištu i to su Hrvatski Telekom i A1 Hrvatska. Raspravljajući na zatvorenoj i tajnoj sjednici održanoj u četiri oka s nekoliko izvora s telekom tržišta njihov je zajednički zaključak kako zapravo nije važno tko je zainteresirana telekom kompanija jer i jedna i druga misle isto. I očekuju isto kada je riječ o TV pravima i potencijalnoj mogućnosti dizanja cijena u IPTV segmentu koja se navodno već događa.

Međutim inzistirali smo da se izjasne tko je više očigledan kao poduzetnik odnosno zainteresirana telekom kompanija. Da su se i jedna i druga telekom kompanija  javile kažu da bi to bilo ocijenjeno kao frontalni napad na regulatora, tvrde poznavatelji tržišta.

Ipak naši izvori ističu da se govori kako je svoje mišljenje dao zainteresirana telekom kompanija koja je to zapravo A1 Hrvatska. Jer Hrvatski Telekom nije želio uskočiti u taj vlak zbog toga jer im je relativno lako prošla akvizicija EVO TV-a od strane Hrvatske pošte kada su preuzimali njihovu tvrtku kćer HP produkcija. Međutim, tvrde naši izvori tko je zapravo HT ili A1 i nije toliko važno jer sada regulator mora tražiti mišljenje regulatora 2, a prema dostupnim informacijama radi pojašnjenja priče oko televizije i TV prava tražit će se ili je već traženo i mišljenje drugih zainteresiranih strana na medijskom tržištu.

Trenutno stanje procesa odnosno faza 2 nakon reakcije zainteresirane telekom kompanije uključivat će sva tri regulatora jer se u zahtjevu poduzetnika spominju razna mjerodavna tržišta, ali i direktno problemi u segmentu TV usluga dakle IPTV-a. Da zainteresirani poduzetnik zaista misli ozbiljno govori i činjenica koju je potvrdio regulator da je taj isti dostavio svoje mišljenje i primjedbe o mogućim učincima provedbe predmetne koncentracije na tržišno natjecanje te ga potkrijepio mišljenjem neovisnog pravnog stručnjaka. Sada se postupak dodatno komplicira i produljuje, a neki od naših sugovornika u ovom trenutku niti ne odbacuju mogućnost da ništa neće proći glatko, da će biti mnogo regulatornih uvjeta. Ipak nitko od njih ne vjeruje da bi moglo doći do odbijanja ove koncentracije, odnosno da prodavač i kupac moraju raskinuti ugovor.

Sada je već početka prosinca i malo je vjerovati da će se nešto ozbiljnije događati prije početka 2020. godine kada da podsjetimo kreće i službena prodaja Optima Telekoma koju nikako ne treba gledati odvojeno. Međutim, tada regulator nema mnogo izbora jer je sam nametnuo prodaju ovog telekoma kojim upravlja HT koji je ujedno i jedan od većih dioničara. Biti će zanimljivo kako će regulator tada reagirati na možebitnog kupca Optima Telekoma.

Do tada, slažu se naši izvori nastavlja se političko rovovski lobistička borba na domaćem telekom tržištu s prilično neizvjesnim ishodom.

 

Kronologija prodaje Tele2 Hrvatska

Tele2 Hrvatska prodan United Grupi za 220 milijuna eura

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

Preuzimanje Tele2 Hrvatska još nije stiglo pred domaće regulatore

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

AZTN prikuplja dokumentaciju, HAKOM ne vidi razloga da se transakcija ne okonča

Agencija za elektroničke medije sudjeluje u odlučivanju oko prodaje Tele2 Hrvatska

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

KOMENTAR: Hoće li politika odlučivati o prodaji Tele2 Hrvatska ili će presuditi poslovni razlozi

Još iz kategorije

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

Život poslije izolacije: Uredski poslovi više neće biti isti

27.05.2020. komentiraj

Pandemija koronavirusa zatvorila je u jednom trenutku više od polovice stanovništva u njihove domove pa samim time i primorala organizacije da zaposlenima omogući rad od kuće.

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

5G uređaji stižu, no ima li za njih mreža?

25.05.2020. komentiraj

Koronavirus se pokazao opasnijim no što se isprva mislilo i dočekao cijeli svijet na “krivoj nozi” te doslovno zatvorio kompletne države. A među njima su tri iznimno moćne kad se radi o mobilnim mrežama pete generacije (5G) - Kina, Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države.

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

Big Data - veliki utjecaj za malo i srednje poduzetništvo

22.05.2020. komentiraj

Nisu samo veliki igrači ti koji mogu imati koristi od naizgled beskrajnog Big Data potencijala. Male i srednje tvrtke trebale bi biti jednako svjesne snage svojih podataka. Međutim, u praksi veliki broj malih i srednjih tvrtki uopće ne koristi svoje podatke. Profesor Axel Polleres, akademski direktor sekcije Professional MBA Digital Transformation & Data Science na WU Executive Academy, predstavio je kako male i srednje tvrtke mogu koristiti Big Data u svoju korist čak i bez velikog proračuna i posebnog odjela.