Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

Uskoro odluka o prodaji Tele2 Hrvatska United Grupi, svi koji su nešto željeli reći mogli su to učiniti

Foto: DepositPhotos / Ilustracija

Domaći regulator tržišta Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja krajem listopada objavila je javni poziv za dostavljanje pisanih primjedaba i mišljenja o koncentraciji u kojoj sudjeluju Slovenia Broadband S.a.r.l.; Luxembourg i Tele2 d.o.o. Rok za dostavu svojih mišljenja na osnovu javnog poziva istekao je jučer i sada je na AZTN-u da donese odluku dopušta li pak ili ne da United Grupa preko svoje tvrtke Slovenia Broadband kupi Tele2 Hrvatska kojeg je njegov vlasnik švedski Tele2 AB već dulje vrijeme pokušavao prodati. Slovenia Broadband, koja je i prijavila koncentraciju AZTN-u, je tvrtka koja je holding kompanija i upravlja kompanijama u svome vlasništvu.

Kako stoji u javnom pozivu koji je odasla AZTN stoji kako kontrolu nad poduzetnikom Slovenia Broadband ostvaruju fondovi koje savjetuje poduzetnik BC Partners LLP sa sjedištem u Londonu pri čemu je BCP međunarodni alternativni investicijski fond.

Za ovu koncentraciju vrlo je važno da BCP u Republici Hrvatskoj ostvaruje kontrolu nad sljedećim poduzetnicima i to tvrtkama Adria News, Orlando Klinci, Fight Channel, United Group i Nova TV. Pritom je Adria News tvrtka kojoj su osnovne djelatnosti promidžba (reklama i propaganda), istraživanje tržišta i ispitivanje javnog mnijenja te djelatnost javnog informiranja, a prema sudskom registru proizbodnja filmova, videovilmova i televizijskog programa. Riječ je o tvrtko koja vodi N1 Televiziju i koja je u prošloj godini ostvarila 27,91 milijuna kuna prihoda i bruto dobit od skoro 2 milijuna kuna nakon negativnog razdoblja od 2014. do 2017 godine.

Druga tvrtka koju imaju je Orlando Klinci koja se bavi tv sadržajem, igrama. Ova tvrtka ima pad poslovanja posljednjih 5 godina i to s 12,15 milijuna kuna iz 2014. godine na sveg a810 tisuća u prošloj godini. Fight Channel pak ima gotovo 11 milijuna kuna prihoda, bruto dobit od 2,54 milijuna kuna. United Group nema prometa u 2018. godini koja mu je ujedno bila i godina osnivanja, a umjesto godišnjeg financijskog izvješća predali su izjavu o neaktivnosti.

I posljednja je Nova TV koja se bavi proizvodnjom televizijskog programa koja je prošle godine imama 418,75 milijuna kuna prihoda i gotovo dvostruki rast bruto dobiti s 33,69 milijuna kuna iz 2017. godine na 64,38 milijuna kuna u 2018. godini.

Zanimljivo je da vlasnik samo jedne od tvrtki koje su gore spomenute je Slovenia Broadband, nego neka od tvrtki koje zapravo kontrolira fond koji kontrolira i United Group. Vlasnici svih spomenutih tvrtki zapravo su tvrtke u Luxembourgu, osim United Groupa d.o.o. koja je u vlasništvu tvrtke iz Nizozemske te Nove TV koja je vlasništvu Slovenia Broadbanda. I tu možda baš i leži problem ove transakcije. Jer Tele2 Hrvatska kupuje Slovenia Broqadband, a prema hrvatskom zakonodavstvu telekom ne može biti povezan s proizvođačem sadržaja, tv sadržaja.

U pozivu koji je trebao rezultirati reakcijama prije svega telekoma i to Hrvatskog Telekoma i A1 Hrvatska iz AZTN-a napominju kako će koncentracija imati učinke prije svega na veleprodajna tržišta i to tržište veleprodajnog završavanja glasovnih poziva u vlastitoj mobilnoj mreži, tržište završavanja (terminacije) SMS poruka u određenu pokretnu javnu komunikacijsku mrežu, tržište najma infrastrukture pokretnih mreža.

Nakon toga maloprodajna tržišta i to tržište javno dostupne telefonske usluge u pokretnim elektroničkim komunikacijskim mrežama, tržište maloprodaje širokopojasnog pristupa Internetu u pokretnim mrežama, tržište pristupa i započinjanja (originacije) poziva iz pokretnih javnih komunikacijskih mreža.

To se odnosi na cijelu RH, a pritom se napominje i kako osim tržišta na kojima će predmetna koncentracija prvenstveno imati učinke, poduzetnik Slovenia Broadband je prisutan na tržištu televizijskog oglašavanja na teritoriju Republike.

Bit će zanimljivo vidjeti tko se sve javio i s kakvim primjedbama na ovu predmetnu koncentraciju jer se ipak očekivalo da će postupak biti gotov podosta prije kraja godine. Međutim već se sada može čuti kako prepreke za koncentraciju postoje pa naši izvori govore kako bi se mogla dogoditi uvjetna koncentracija ili pak da bi prodaja Tele2 Hrvatska mogla biti u potpunosti zaustavljena.

Još iz kategorije

Tele2 udvostručio ulaganje u razvoj mobilne mreže

Tele2 udvostručio ulaganje u razvoj mobilne mreže

22.01.2020. komentiraj

U prvih devet mjeseci protekle godine Tele2 je u razvoj svoje mobilne mreže uložio dvostruko više u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini. Takvo povećanje investicija, osmišljeno planiranje mrežnih kapaciteta i najpovoljnija ponuda za neograničeno korištenje mobilnog interneta rezultirali su time da kroz mobilnu mrežu Tele2 prolazi najviše gigabajta podatkovnog prometa u Hrvatskoj. Naime, izvještaj Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM) za treće tromjesečje 2019. godine pokazuje da je u svim mobilnim mrežama ukupno prošlo 102,3 milijuna gigabajta prometa. Iz Tele2 poručuju kako je upravo njihova mreža u tom razdoblju zabilježila oko 40 posto od ukupnog podatkovnog prometa svih operatora u pokretnim mrežama što ga je utvrdio HAKOM u svojem izvješću.

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

Brži razvoj 5G mreža u Europi usporava i skepticizam zbog zračenja

20.01.2020. komentiraj

Integraciju mobilnih mreža pete generacije (5G) usporava i skepticizam, koji vlada po pitanju utjecaja zračenja na ljudsko zdravlje. Konkretno se to moglo vidjeti na primjeru švicarskog grada Wohlena, gdje se pokušava implementirati najnovija tehnologija, ali lokalne vlasti to ne dopuštaju.

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

Postoje 3 vrste 5G mreža, a većina će dobiti onu najlošiju

19.01.2020. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) ove će se godine spominjati na sve strane jer su postale stvarnost i sastavni dio svih budućih pametnih telefona, tableta, ali i mnogih drugih uređaja. No, potrebno je znati da postoje tri vrste 5G mreža, što može itekako zbunjivati...