Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Foto: Fotolia

Najjači domaći alternativni telekom operater Optima Telekom pokrenuo je postupak predstečajne nagodbe, jer kako tvrde u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, nisu uspjeli osigurati dodatna sredstva radi isplate dospjele kamate na obveznice te slijedom prednjeg, obavještavamo vlasnike obveznica oznake OPTE-O-142A da nismo u mogućnosti isplatiti kamatu sukladno obvezama iz Prospekta.

Ovo što se sada događa trebalo bi rezultirati restrukturiranjem duga, odnosno smanjenje duga sa nešto više od milijarde kuna na oko petstotinjak milijuna kuna duga, potvrdio nam je izvor blizak investitorima. Time će se prema dostupnim informacijama sadašnji kreditori i vjerovnici po obveznicama uključiti u vlasništvo.

Prema podacima iz posljednjeg financijskog izvješća, Optima Telekom ostvarila je ukupne prihode u prvih devet mjeseci od 447,7 milijuna kuna uz rast od 21,8 posto u odnosu na isti period 2011. Dobit prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) iznosila je 60,16 milijuna kuna uz rast od 5,3 posto. Dobit prije poreza (EBT) na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznosi -28,7 milijuna kuna što je za 18,6 milijuna kuna ili 39,4 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi od javne govorne usluge veći su za 10,4 posto, prihod od internet i multimedijalnih usluga rasli su 24,5 posto, odnosno 61,1 posto.

Veleprodajne usluge bilježe rast, a prihodi od interkonekcije iznose 110,9 milijuna kuna i bilježe izniman rast od 50,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od podatkovnih usluga rasli su 2,8 posto u odnosu na treće tromjesečje 2011. godine i iznose 16,3 milijuna kuna.

Pritom je u istom zabilježen pad govornih kanala za 9,5 posto na 269,3 tisuće, ali je korisnika koji rade preko LLU (local loop unbundling) ili raspetljana lokalna petlja porastao za 8 posto na 109,05 tisuća.

Kada se pogleda treći kvartal 2012. ukupni konsolidirani prihodi na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznose 447,7 milijuna kuna, što u usporedbi sa rezultatima ostvarenim u istom razdoblju prethodne godine, ukazuje na povećanje od 21,8 posto.

Tom porastu najviše su pridonijeli prihodi od javne govorne usluge, prihodi od interkonekcije, prihodi od internet usluga te multimedijalnih usluga uslijed porasta broja korisnika OptiTV usluge, tvrde u Optima Telekomu.

Prema trenutnoj vlasničkoj strukturi većinski vlasnik Optima Telekoma je Matija Martić, prije predsjednik Nadzornog odbora, a sada predsjednik Uprave s udjelom od 65,94 posto.

Još iz kategorije

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

Javni poziv za jedinice lokalne i regionalne samouprave za dodjelu sredstava za razvoj širokopojasnog interneta

22.03.2019. komentiraj

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije je u sklopu programa dodjele bespovratnih sredstava za izgradnju pristupnih mreža sljedeće generacije, financiranih iz Europskog fonda za regionalni razvoj, objavilo Javni poziv za iskaz interesa za sudjelovanje u postupku pred-odabira na temelju Planova razvoja širokopojasne infrastrukture odobrenih od strane HAKOM-a.

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

VIDEO: Nove platforme mijenjaju komunikaciju

21.03.2019. komentiraj

I ove godine MWC19 je bio mjesto gdje se pričalo što nas čeka u budućnosti, a to je svakako RCS odnosno Rich Communication Services koji treba polako ali sigurno zamijeniti SMS poruke i ako se tko uopće sjeća još i MMS poruka.

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

Hrvatski Telekom kreće s pilotiranjem 5G mreže

20.03.2019. komentiraj

Prva 5G bazna stanica koja će se koristiti za isprobavanje mogućnosti 5G mreže i uređaja koji će na nju biti spojeni proradila je u Samoboru i predstavlja prvi korak prema 5G mreži, ističe Boris Drilo član Uprave i glavni izvršni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.