Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Foto: Fotolia

Najjači domaći alternativni telekom operater Optima Telekom pokrenuo je postupak predstečajne nagodbe, jer kako tvrde u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, nisu uspjeli osigurati dodatna sredstva radi isplate dospjele kamate na obveznice te slijedom prednjeg, obavještavamo vlasnike obveznica oznake OPTE-O-142A da nismo u mogućnosti isplatiti kamatu sukladno obvezama iz Prospekta.

Ovo što se sada događa trebalo bi rezultirati restrukturiranjem duga, odnosno smanjenje duga sa nešto više od milijarde kuna na oko petstotinjak milijuna kuna duga, potvrdio nam je izvor blizak investitorima. Time će se prema dostupnim informacijama sadašnji kreditori i vjerovnici po obveznicama uključiti u vlasništvo.

Prema podacima iz posljednjeg financijskog izvješća, Optima Telekom ostvarila je ukupne prihode u prvih devet mjeseci od 447,7 milijuna kuna uz rast od 21,8 posto u odnosu na isti period 2011. Dobit prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) iznosila je 60,16 milijuna kuna uz rast od 5,3 posto. Dobit prije poreza (EBT) na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznosi -28,7 milijuna kuna što je za 18,6 milijuna kuna ili 39,4 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi od javne govorne usluge veći su za 10,4 posto, prihod od internet i multimedijalnih usluga rasli su 24,5 posto, odnosno 61,1 posto.

Veleprodajne usluge bilježe rast, a prihodi od interkonekcije iznose 110,9 milijuna kuna i bilježe izniman rast od 50,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od podatkovnih usluga rasli su 2,8 posto u odnosu na treće tromjesečje 2011. godine i iznose 16,3 milijuna kuna.

Pritom je u istom zabilježen pad govornih kanala za 9,5 posto na 269,3 tisuće, ali je korisnika koji rade preko LLU (local loop unbundling) ili raspetljana lokalna petlja porastao za 8 posto na 109,05 tisuća.

Kada se pogleda treći kvartal 2012. ukupni konsolidirani prihodi na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznose 447,7 milijuna kuna, što u usporedbi sa rezultatima ostvarenim u istom razdoblju prethodne godine, ukazuje na povećanje od 21,8 posto.

Tom porastu najviše su pridonijeli prihodi od javne govorne usluge, prihodi od interkonekcije, prihodi od internet usluga te multimedijalnih usluga uslijed porasta broja korisnika OptiTV usluge, tvrde u Optima Telekomu.

Prema trenutnoj vlasničkoj strukturi većinski vlasnik Optima Telekoma je Matija Martić, prije predsjednik Nadzornog odbora, a sada predsjednik Uprave s udjelom od 65,94 posto.

Još iz kategorije

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

CEO Tele2 Hrvatska Viktor Pavlinić uvjeren da prodaja kompanije mora proći

12.12.2019. komentiraj

Krajem svibnja potpisan je ugovor o prodaju Tele2 Hrvatska United Grupi, a to je posljedica promjene strategije njihova vlasnika Tele2 AB i orijentaciju na švedsko i baltička tržišta jer su prije prodana i druga poslovanja u Europi, ističe Viktor Pavlinić predsjednik Uprave Tele2 Hrvatska i dodaje kako oni očekuju da će prodaja bi završena u prvom kvartalu sljedeće godine.

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

Nastavak ulaganja u razvoj mreže i novi IPTV sustav

12.12.2019. komentiraj

Sljedeća telekomunikacijska godina bit će vrlo zanimljiva za sve igrače na tržištu jer će osim tehnoloških događanja oko 5G mreža, događati i nastavak konsolidacije tržišta, no A1 Hrvatska kreće dalje u pripreme za 5G mrežu o čemu smo razgovarali s Vladimirom Skenderom, direktorom razvoja i planiranja mreže A1 Hrvatska.

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

5G zračenje nije ništa gore od mikrovalova ili baby monitora

11.12.2019. komentiraj

Australija je zakoračila u svijet mobilnih mreža pete generacije (5G) pa se konkretno može mjeriti njegov utjecaj ne samo na uređaje i samu mrežu, već i na ljudsko zdravlje. Pa tako dva najveća telekoma u toj zemlji, Optus i Telstra, tvrde da je elektromagnetska energija koju proizvodi 5G jednaka onoj koju proizvode uređaji u kućanstvu, kao mikrovalne pećnice.