Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Foto: Fotolia

Najjači domaći alternativni telekom operater Optima Telekom pokrenuo je postupak predstečajne nagodbe, jer kako tvrde u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, nisu uspjeli osigurati dodatna sredstva radi isplate dospjele kamate na obveznice te slijedom prednjeg, obavještavamo vlasnike obveznica oznake OPTE-O-142A da nismo u mogućnosti isplatiti kamatu sukladno obvezama iz Prospekta.

Ovo što se sada događa trebalo bi rezultirati restrukturiranjem duga, odnosno smanjenje duga sa nešto više od milijarde kuna na oko petstotinjak milijuna kuna duga, potvrdio nam je izvor blizak investitorima. Time će se prema dostupnim informacijama sadašnji kreditori i vjerovnici po obveznicama uključiti u vlasništvo.

Prema podacima iz posljednjeg financijskog izvješća, Optima Telekom ostvarila je ukupne prihode u prvih devet mjeseci od 447,7 milijuna kuna uz rast od 21,8 posto u odnosu na isti period 2011. Dobit prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) iznosila je 60,16 milijuna kuna uz rast od 5,3 posto. Dobit prije poreza (EBT) na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznosi -28,7 milijuna kuna što je za 18,6 milijuna kuna ili 39,4 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi od javne govorne usluge veći su za 10,4 posto, prihod od internet i multimedijalnih usluga rasli su 24,5 posto, odnosno 61,1 posto.

Veleprodajne usluge bilježe rast, a prihodi od interkonekcije iznose 110,9 milijuna kuna i bilježe izniman rast od 50,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od podatkovnih usluga rasli su 2,8 posto u odnosu na treće tromjesečje 2011. godine i iznose 16,3 milijuna kuna.

Pritom je u istom zabilježen pad govornih kanala za 9,5 posto na 269,3 tisuće, ali je korisnika koji rade preko LLU (local loop unbundling) ili raspetljana lokalna petlja porastao za 8 posto na 109,05 tisuća.

Kada se pogleda treći kvartal 2012. ukupni konsolidirani prihodi na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznose 447,7 milijuna kuna, što u usporedbi sa rezultatima ostvarenim u istom razdoblju prethodne godine, ukazuje na povećanje od 21,8 posto.

Tom porastu najviše su pridonijeli prihodi od javne govorne usluge, prihodi od interkonekcije, prihodi od internet usluga te multimedijalnih usluga uslijed porasta broja korisnika OptiTV usluge, tvrde u Optima Telekomu.

Prema trenutnoj vlasničkoj strukturi većinski vlasnik Optima Telekoma je Matija Martić, prije predsjednik Nadzornog odbora, a sada predsjednik Uprave s udjelom od 65,94 posto.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.