Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Optima Telekom pokrenula predstečajnu nagodbu, kreće restrukturiranje duga većeg od 1 mlrd. kuna

Foto: Fotolia

Najjači domaći alternativni telekom operater Optima Telekom pokrenuo je postupak predstečajne nagodbe, jer kako tvrde u obavijesti objavljenoj na Zagrebačkoj burzi, nisu uspjeli osigurati dodatna sredstva radi isplate dospjele kamate na obveznice te slijedom prednjeg, obavještavamo vlasnike obveznica oznake OPTE-O-142A da nismo u mogućnosti isplatiti kamatu sukladno obvezama iz Prospekta.

Ovo što se sada događa trebalo bi rezultirati restrukturiranjem duga, odnosno smanjenje duga sa nešto više od milijarde kuna na oko petstotinjak milijuna kuna duga, potvrdio nam je izvor blizak investitorima. Time će se prema dostupnim informacijama sadašnji kreditori i vjerovnici po obveznicama uključiti u vlasništvo.

Prema podacima iz posljednjeg financijskog izvješća, Optima Telekom ostvarila je ukupne prihode u prvih devet mjeseci od 447,7 milijuna kuna uz rast od 21,8 posto u odnosu na isti period 2011. Dobit prije amortizacije, kamata i poreza (EBITDA) iznosila je 60,16 milijuna kuna uz rast od 5,3 posto. Dobit prije poreza (EBT) na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznosi -28,7 milijuna kuna što je za 18,6 milijuna kuna ili 39,4 posto bolji rezultat u odnosu na isto razdoblje prethodne godine. Prihodi od javne govorne usluge veći su za 10,4 posto, prihod od internet i multimedijalnih usluga rasli su 24,5 posto, odnosno 61,1 posto.

Veleprodajne usluge bilježe rast, a prihodi od interkonekcije iznose 110,9 milijuna kuna i bilježe izniman rast od 50,4 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Prihodi od podatkovnih usluga rasli su 2,8 posto u odnosu na treće tromjesečje 2011. godine i iznose 16,3 milijuna kuna.

Pritom je u istom zabilježen pad govornih kanala za 9,5 posto na 269,3 tisuće, ali je korisnika koji rade preko LLU (local loop unbundling) ili raspetljana lokalna petlja porastao za 8 posto na 109,05 tisuća.

Kada se pogleda treći kvartal 2012. ukupni konsolidirani prihodi na kraju trećeg tromjesečja 2012. godine iznose 447,7 milijuna kuna, što u usporedbi sa rezultatima ostvarenim u istom razdoblju prethodne godine, ukazuje na povećanje od 21,8 posto.

Tom porastu najviše su pridonijeli prihodi od javne govorne usluge, prihodi od interkonekcije, prihodi od internet usluga te multimedijalnih usluga uslijed porasta broja korisnika OptiTV usluge, tvrde u Optima Telekomu.

Prema trenutnoj vlasničkoj strukturi većinski vlasnik Optima Telekoma je Matija Martić, prije predsjednik Nadzornog odbora, a sada predsjednik Uprave s udjelom od 65,94 posto.

Još iz kategorije

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

A1 Hrvatska podigao brzinu mobilne do 1,35 Gbit/s

23.05.2019. komentiraj

Investicijom i  implementacijom dodatnih frekvencija na 2100 i 2600 MHz, A1 Hrvatska povećala je kapacitete i maksimalne brzine koje se mogu postići na 4G Advanced Pro mreži. Tako je dosadašnja maksimalna brzina od 750 Mbit/s povećana na 1,35 Gbit/s. Usporedbe radi, to je brzina preuzimanja video sadržaja od 10 GB u samo jednoj minuti.

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

Održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“

22.05.2019. komentiraj

U sklopu konferencije MIPRO 2019. odnosno 42. međunarodnog skupa za informacijsku i komunikacijsku tehnologiju, elektroniku i mikroelektroniku u Opatiji je održan okrugli stol „Prednosti uvođenja 5G mreža u RH“.

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

Macron poručuje da Europa neće blokirati Huawei

20.05.2019. komentiraj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da Europa neće iću putem Sjedinjenih Američkih Država po pitanju Huaweija, što znači da nikakve sankcije ili zabrane na tlu Europske unije neće vrijediti za tu kinesku kompaniju. Time je samo potvrdio sve ono što je njemačka kancelarka Angela Merkel na tu temu izgovarala posljednjih mjeseci.