LAKO ZA PREPOZNATI

Ovo je šest osobina toksičnog šefa

Ovo je šest osobina toksičnog šefa
Depositphotos

Ljudi često o sebi imaju percepciju da su bolji nego što jesu. Bilo da se radi o njihovu umijeću vožnje automobila, zdravog života i posla. A upravo je ovo posljednje i jako zanimljivo jer radi se najčešće o grupnoj "aktivnosti".

Ako netko misli da je dobar, koristan i marljiv kolega, odnosno, šef, a svi oko njega vide suprotnosti, dobivamo temelj za jednu iznimno toksičnu atmosferu. U kojoj toksična osoba smatra da su svi oko nje toksični... Iako je realnost drugačija.

Postoji šest znakova koji jasno upućuju da je neka osoba toksična, što je problematično ako se radi o liderima. I kroz nastavak teksta ćemo ih navesti.

1. Uvijek govorite prvi

Kao lider, vi ste često ti koji započinjete sastanke i kontrolirate njihov ritam. Razmislite o tome kako ti sastanci obično prolaze. Kada tražite ideje, često se nađete u potrebi da hitno prvo podijelite ono što imate na umu ili želite uskočiti kad netko progovori jer vas je podsjetio na nešto važno? Toksični lideri ostaju unutar vlastitog "balona" i često ne daju drugima priliku dodati perspektivu i obogatiti razgovor.

2. Konstantno provjeravanje

Koliko puta u danu provjeravate izvješća zaposlenih? Vjerujete li im? Možete li se pouzdati u njih? Smatrate li da donose nešto pozitivno za ispunjenje ciljeva? Postoji izraz za to, a vjerojatno ste već čuli za njega - mikroupravljanje. Kada radnici osjećaju autonomiju, imaju priliku disati, planirati, izvršavati i pregledavati vlastiti rad.

3. Specifični zadaci kroz izvješća

Jesu li vaša izvješća ista iz dana u dan, mjesece ili čak godine? Ako da, to ne pruža priliku za rast i razvoj. To znači da stagnirate i vučete sve za sobom jer tako osjećate sigurnost. Dio vašeg posla kao lidera je voditi sljedeću generaciju ljudi. Nesigurni lideri pokušavaju zadržati "status quo" kako bi mogli zadržati osjećaj sigurnosti u vlastiti položaj.

4. Ponašate se drugačije sa svojim timom u odnosu na vlastitog šefa

Ovo bi moglo izgledati kao zahtjevniji ili agresivniji ton prema vašem timu, čak i na Slacku, koji se pretvara u optimistično, besprijekorno pristojno ponašanje kada vaš šef uđe u sobu, virtualno ili fizički. Zapitajte se zašto je to tako? Podsjetite se da ste svi u istom timu koji radi na istim ciljevima.

5. Često se uhvatite u situaciji da želite ljude staviti na njihovo mjesto

Možda imate želju zasukati rukave i bijes tako da im doslovno pokažete tko je gazda. Zapitajte se odakle dolazi taj instinkt? To može proizaći iz vaše vlastite nesigurnosti kao vođe ili iz osjećaja u prošlosti da vas nisu shvaćali ozbiljno. Projiciranje tih osjećaja na druge ljude samo će ojačati isto toksično okruženje iz kojeg ste nekoć pokušavali pobjeći.

6. Često mijenjate očekivanja

Vjerojatno ste bili na treningu gdje vam je instruktor rekao da imate još samo 30 sekundi ili još pet ponavljanja, a onda su mu zasjale oči i promijenio je priču u "OK, sada još samo 10 sekundi! Možeš ti to!" Zamislite da vam se to događa svaki dan u tjednu. Vjerojatno biste izgubili povjerenje u svog instruktora. Isto vrijedi i za okruženje u kojem stalno pomičete granicu. Čak i ako želite prijeći na sljedeći kvartal nakon zatvaranja sadašnjeg, zastanite i odvojite vrijeme da čestitate ljudima na njihovom radu.