Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

Foto: Fotolia

Može li HAKOM uopće zaključivati da je pad cijena razlog pada prihoda telekom operatera u Hrvatskoj, da li rast širokopojasnog pristupa znači uspjeh i u krizi kada je veliki dio države nepokriven i kada ta ista država priča o gradnji vlastite optičke infrastrukturu. Nema tu previše logike, onog telekomunikacijskog realiteta mimo fancy prodajnih prostora, onaj ukopan u zemlju ili ona koji putuje po zraku. Situacija je mnogo složenija od one na prvi pogled.

Na pitanje da li se može zaključivati na osnovu objavljenih brojki, odgovor je zapravo jednostavan i znači ne, nije to dovoljno da bi se ocjenjivalo tržište jer u razvoj mrežne infrastrukture treba mnogo ulagati i to je najbolje bilo vidljivo na netom završenom najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barceloni koji je jučer završio.

Mreže se moraju optimizirati, korisnici traže brzinu, a da su to važne stavke vidljivo je i po tome da su dvojica čelnih ljudi najjačih domaćih telekoma HT-a i Vipneta, Ivica Mudrinić i Mladen Pejković, viđeni u Barceloni. U vrijeme dok im se smanjuju prihodi, niti Mudriniću nit Pejkoviću neće biti lako, moraju povećavati ulaganja u LTE – mobilne mreže četvrte generacije, ali i fiksni brzi pristup. HAKOM je to zaboravio, jer bez ulaganja neće biti napretka, a dokaz da se nešto čudno na tržištu događa jest i pad udjela novih operatera.

Broj korisnika s predodabirom operatera – CPS se smanjio 7 posto, ali istovremeno ako je vjerovati HAKOM-ovim brojkama prenesenih brojeva je 33 posto više. Prema tome udjel bi trebao rasti, a ne padati, osim ako se korisnici nisu odlučili vratiti velikim operaterima. I to je moguće, ali to dokazuje onda da je tržište alternative zaista potonulo.

I potonulo je zbog velikih ulaganja, na koje HAKOM stalno zaboravlja, Optima Telekom pokušava se izvući, H1 Telekom je HT blokirao u ratu za svakog pojedinog korisnika. Tržišno stanje je sad zaista u rukama HAKOM-a, a kako će netom imenova Vijeće reagirati tek će se vidjeti. Sve je sad otvoreno, tržište se ipak nalazi na prekretnici, očekuju se nove akvizicije jer kako se moglo čuti u Barceloni gotovo pa je „gotov posao“ akvizicija Tele 2 u Hrvatskoj.

Kako bi rekli naši stari, živi bili pa vidjeli. Kompetitivnost na mobilnom tržištu već sad je zaoštrena do krajnjih granica, Gregor je dobio Janka, čeka se odgovor konkurencije, Vipnet je izašao s novim bržim internetom do čak 60 Mbit/s i tu se čeka odgovor konkurencija.

Kažu u HAKOM-u da je broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama i dalje bilježi rast te je na kraju 2012. godine dosegao broj od 890.273 priključaka, odnosno 3,76 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine i postigao gustoću od 20,75 posto. I to je zadovoljavajuće, naravno da nije, o kakvoj to gustoći pričamo, a tek o kakvim brzinama i korisničkom iskustvu.

Potrebno je da se brzo, ne jučer ne danas, nego davno, davno, davno prije postigne dogovor o optičkoj infrastrukturi i fiber to the home (FTTH). Hoće li HAKOM napokon zauzeti stav i presjeći da se vidi kamo se može ići – hoćemo li imati optičku infrastrukturu i kada i što je najvažnije pod kojim uvjetima.

Vrijeme curi, to je jedini resurs koji se ne može vratiti…

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.