Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

Možemo li uopće biti zadovoljni brojkama - NE

Foto: Fotolia

Može li HAKOM uopće zaključivati da je pad cijena razlog pada prihoda telekom operatera u Hrvatskoj, da li rast širokopojasnog pristupa znači uspjeh i u krizi kada je veliki dio države nepokriven i kada ta ista država priča o gradnji vlastite optičke infrastrukturu. Nema tu previše logike, onog telekomunikacijskog realiteta mimo fancy prodajnih prostora, onaj ukopan u zemlju ili ona koji putuje po zraku. Situacija je mnogo složenija od one na prvi pogled.

Na pitanje da li se može zaključivati na osnovu objavljenih brojki, odgovor je zapravo jednostavan i znači ne, nije to dovoljno da bi se ocjenjivalo tržište jer u razvoj mrežne infrastrukture treba mnogo ulagati i to je najbolje bilo vidljivo na netom završenom najvećem svjetskom sajmu mobilne tehnologije Mobile World Congress u Barceloni koji je jučer završio.

Mreže se moraju optimizirati, korisnici traže brzinu, a da su to važne stavke vidljivo je i po tome da su dvojica čelnih ljudi najjačih domaćih telekoma HT-a i Vipneta, Ivica Mudrinić i Mladen Pejković, viđeni u Barceloni. U vrijeme dok im se smanjuju prihodi, niti Mudriniću nit Pejkoviću neće biti lako, moraju povećavati ulaganja u LTE – mobilne mreže četvrte generacije, ali i fiksni brzi pristup. HAKOM je to zaboravio, jer bez ulaganja neće biti napretka, a dokaz da se nešto čudno na tržištu događa jest i pad udjela novih operatera.

Broj korisnika s predodabirom operatera – CPS se smanjio 7 posto, ali istovremeno ako je vjerovati HAKOM-ovim brojkama prenesenih brojeva je 33 posto više. Prema tome udjel bi trebao rasti, a ne padati, osim ako se korisnici nisu odlučili vratiti velikim operaterima. I to je moguće, ali to dokazuje onda da je tržište alternative zaista potonulo.

I potonulo je zbog velikih ulaganja, na koje HAKOM stalno zaboravlja, Optima Telekom pokušava se izvući, H1 Telekom je HT blokirao u ratu za svakog pojedinog korisnika. Tržišno stanje je sad zaista u rukama HAKOM-a, a kako će netom imenova Vijeće reagirati tek će se vidjeti. Sve je sad otvoreno, tržište se ipak nalazi na prekretnici, očekuju se nove akvizicije jer kako se moglo čuti u Barceloni gotovo pa je „gotov posao“ akvizicija Tele 2 u Hrvatskoj.

Kako bi rekli naši stari, živi bili pa vidjeli. Kompetitivnost na mobilnom tržištu već sad je zaoštrena do krajnjih granica, Gregor je dobio Janka, čeka se odgovor konkurencije, Vipnet je izašao s novim bržim internetom do čak 60 Mbit/s i tu se čeka odgovor konkurencija.

Kažu u HAKOM-u da je broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama i dalje bilježi rast te je na kraju 2012. godine dosegao broj od 890.273 priključaka, odnosno 3,76 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine i postigao gustoću od 20,75 posto. I to je zadovoljavajuće, naravno da nije, o kakvoj to gustoći pričamo, a tek o kakvim brzinama i korisničkom iskustvu.

Potrebno je da se brzo, ne jučer ne danas, nego davno, davno, davno prije postigne dogovor o optičkoj infrastrukturi i fiber to the home (FTTH). Hoće li HAKOM napokon zauzeti stav i presjeći da se vidi kamo se može ići – hoćemo li imati optičku infrastrukturu i kada i što je najvažnije pod kojim uvjetima.

Vrijeme curi, to je jedini resurs koji se ne može vratiti…

Još iz kategorije

KOMENTAR:  Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska jako dobar u prvom kvartalu

24.04.2019. komentiraj

Unatoč žestokoj tržišnoj utakmici za svakog korisnika Tele2 Hrvatska završio je još jedan uspješan kvartal i na godišnjoj razini gledajući razdoblje siječanj-ožujak ove godine u usporedbi s istim razdobljem prošle godine ostvario vrlo visok rast od gotovo 10 posto.

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

17.04.2019. komentiraj

Na zahtjev nizozemskog Ministarstva sigurnosti i pravde, društvo Privacy Company provelo je procjenu učinka na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka – GDPR, u odnosu na Microsoft Office ProPlus Enterprise (Office 2016 MSI i Office 365 CTR). Procjena je pokazala da Microsoft sistematično i prikriveno prikuplja podatke velikog razmjera o pojedinačnoj upotrebi Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka.