POGLED U 2023., OČEKIVANJA OD 2024.

Nastavak snažnog rasta i obilježavanje 15 godina poslovanja

Nastavak snažnog rasta i obilježavanje 15 godina poslovanja
Mario Vuksan, predsjednik uprave i suosnivač ReversingLabsa

U prošloj poslovnoj godini nastavili smo rasti, unatoč tome što su se kamatne stope jako povećale i sveopća tržišna klima nije bila pogodna. Naš novi proizvod Software Assurance (SSCS) nastavlja snažno rasti, a postojeći servisi podupiru investiranje u nove produkte. Premda mnoga od imena klijenata ne možemo objaviti, među njima su vodeće tehnološke i security kompanije današnjice, kao i društvene mreže, vladine agencije i korporacije. Neke od njih spadaju u Fortune 500, što je popis najvećih kompanija u SAD-u.

Godinu zaključujemo s oko 200 zaposlenih u istraživačko-razvojnom centru u Zagrebu te s još 100-njak zaposlenika u SAD-u. Sklopili smo strateško partnerstvo s britanskim PwC-jem i ušli u nekoliko izvješća vodećih analitičkih kuća za tehnologiju poput Gartnera i Forrestera, koje su prepoznale naš rad u području sigurnosti lanca nabave softvera (SSCS, software supply chain security). 

Tijekom 2023. smo nastavili zapošljavati. Čitave smo godine imali otvorene pozicije za koje smo tražili kvalitetne kandidate, kako u Zagrebu tako i u SAD-u. Naša izvorna tehnologija za statičku analizu bez pristupa izvornom kodu i dalje je po nizu pokazatelja vodeća u industriji. Količina podataka koje naša platforma koristi za prepoznavanje malwarea ubrzano je rasla. Približili smo se brojci od 40 milijardi fajlova i definitivno se u inženjerskom smislu još jednom potvrdili kao efikasna big data kompanija.

Pridružio nam se Saša Zdjelar na mjestu CTrO-a (Chief Trust Officer), te Peter Doggart kao glavni operativni direktor (COO). Michael Parker je preuzeo funkciju direktora marketinga (Chief Marketing Officer). Nastavili smo izlagati na ključnim sajmovima globalne sigurnosne branše u San Franciscu, Las Vegasu i Londonu. Također smo nastavili s edukacijom tržišta o rizicima i opasnostima u lancu nabave softvera.

Za očekivati je da se područje sigurnosti lanca opskrbe softvera nastavi intenzivno razvijati i u 2024.-oj, i to kao područje tehničko-istraživačkog znanja, kao tržište, ali i kao predmet regulacije. Ta su kretanja uvjetovana sve većim brojem i sve većom složenošću napada. Lanac nabave softvera je sve izraženiji vektor za napad te ga organizacije moraju uključiti u procjene rizika i u programe zaštite. Mnoge korporacije i institucije su toga svjesne i žele se zaštititi, no još uvijek nisu sigurne kako to najbolje učiniti. 

Kao i ranijih godina, američka Vlada predvodit će razvoj regulative i novih standarda zaštite. Ostali će je vjerojatno slijediti. Smjernice američke Vlade postupno će prihvaćati i tamošnji poslovni sektor, a zatim i druge zemlje i organizacije. U svjetlu tih kretanja, vjerujemo da je ReversingLabs na pravom mjestu u pravo vrijeme. Za nama je dokazani uspjeh u statičkoj analizi i detekciji malwarea, za što imamo vlastitu tehnologiju i znanje. Vjerujemo da smo, zahvaljujući ekspertizi građenoj u proteklih 15 godina, odlično pozicionirani za novo područje sigurnosti lanca opskrbe softvera (software supply chain security, SSCS). Razvoj novih produkata usmjerili smo upravo na to. Naši investitori - vodeća imena i fondovi kibernetičke branše – vjeruju da možemo među prvima u svijetu isporučiti cjelovit proizvod za sigurnost lanca opskrbe softvera. Na tome radi čitava naša inženjerska organizacija. Planiramo time poboljšati sigurnost kompletnog lanca nabave softvera, o čemu ćemo kroz godinu imati značajnih objava. 

Važno je reći da ćemo u 2024.-oj obilježiti 15 godina poslovanja, na što smo iznimno ponosni. U planu je zapošljavanje 20-ak ljudi u našem istraživačkom i razvojnom centru u Zagrebu. U njemu je koncentrirana ogromna količina znanja i inženjerske ekspertize te je odličan temelj za daljnji rast. Sigurno je i da će generativna umjetna inteligencija imati značajnog utjecaja na sigurnosnu branšu. Utjecaj se pokazao već tijekom 2023., a u 2024.-oj će porasti.