Povećan promet i broj prenesenih brojeva

Povećan promet i broj prenesenih brojeva

Foto: Fotolia

Povećanje prometa i velik broj prenesenih brojeva uz istodobni pad prihoda operatora ukazuje na pad cijena za krajnje korisnike, ključni su pokazatelji domaćeg telekomunikacijskog tržišta tvrde u regulatoru Hrvatskoj agenciji za poštu i elektroničke komunikacije.  Rast broja širokopojasnih priključaka ostaje konstantan i u uvjetima gospodarske krize, dodaju iz HAKOM-a.

Pad prihoda od telefonskih usluga u nepokretnoj mreži u odnosu na prethodno razdoblje praćen je povećanjem ukupnog odlaznog prometa iz čega je vidljivo da su korisnici u četvrtom tromjesečju 2012. godine razgovarali više ali i za niže cijene.

Prema prikupljenim podacima, HT je zadržao vodeći položaj u dijelu koji se odnosi na pružanje telefonskih usluga u nepokretnoj komunikacijskoj mreži. S druge strane, udio novih operatora se smanjuje prvenstveno kao posljedica značajnog pada broja korisnika usluge predodabira operatora (CPS) za oko 7 posto u odnosu na prethodno tromjesečje. Rast prenesenih brojeva za više od 33 posto u odnosu na 2011. godinu rezultat je migracije korisnika od jednog operatora prema drugom što ukazuje na veći izbor cjenovno povoljnijih usluga.

Na tržištu pokretnih komunikacija zabilježen je pad u odnosu na prethodno tromjesečje, kako prihoda i broja korisnika, tako i broja odlaznih minuta.

Navedeno je rezultat izostanka sezonskog učinka koji je karakterističan za treće tromjesečje zahvaljujući turistima koji koriste uslugu roaminga te domaćim korisnicima koji također ostvaruju veći promet. U odnosu na 2011. godinu korisnici su ostvarili preko 19 posto više odlaznih minuta u prometu. Iako je HT zadržao vodeći položaj u dijelu koji se odnosi na pružanje telefonskih usluga u pokretnoj komunikacijskoj mreži, može se zaključiti kako su udjeli sva tri operatora konstantni što ukazuje na stabilnost operatora koji krajnjim korisnicima mogu ponuditi usluge u skladu s njihovim očekivanjima.

Djelotvorno tržišno natjecanje na tržištu pokretnih komunikacija očituje se i u porastu broja prenesenih brojeva kojih je na kraju 2012. godine u pokretnim mrežama bilo 476.281, odnosno gotovo nevjerojatnih 61,5 posto više u odnosu na kraj 2011. godine, tvrde u HAKOM-u.

Prema njihovim analizama utjecaj spomenutog sezonskog učinka odrazio se i na broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu putem pokretnih mreža koji je smanjen za oko 12 posto u odnosu na prethodno razdoblje.

Broj priključaka širokopojasnog pristupa internetu u nepokretnim mrežama i dalje bilježi rast te je na kraju 2012. godine dosegao broj od 890.273 priključaka, odnosno 3,76 posto više nego u istom razdoblju prethodne godine i postigao gustoću od 20,75 posto. Rast je rezultat razvoja ovog dijela tržišta zbog izraženije konkurencije među operatorima kao i regulatornih mjera koje HAKOM provodi u interesu tržišta.

Pored telefonske usluge i usluge širokopojasnog pristupa internetu, oko 40 posto krajnjih korisnika koristi uslugu prijenosa TV programa uz plaćanje naknade nekog od kabelskih, IPTV ili satelitskih operatora, zaključuju u HAKOM-u.

Još iz kategorije

5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

5 stvari o 5G koje su bitnije od same brzine

23.07.2019. komentiraj

Mobilne mreže pete generacije (5G) polako postaju standard u industriji, a dogodine bi trebale biti realnost u većini zemalja svijeta. No, nije brzina jedino što krasi tu novu tehnologiju, koja će donijeti toliko napretka na raznim poljima. Daleko od toga! Stoga, u nastavku teksta donosimo pet stavki nove generacije koje su čak i važnije od brzine.

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

Huaweijev 5G troši 20 posto manje energije od industrijskog prosjeka

18.07.2019. komentiraj

Huawei je postigao smanjenje potrošnje energije po 5G lokaciji na 20 posto manje od industrijskog prosjeka i time potvrdio da je predvodnik u razvoju 5G tehnologije, predstavljeno je u Izvješću o održivosti za 2018., tvrde iz ovog kineskog proizvođača 5G rješenja od industrije do krajnjih korisnika.

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

Tele2 Hrvatska ostvario snažan rast prihoda i ogroman skok dobiti

17.07.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 595 milijuna kruna prihoda uz rast od 12,1 posto. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla 179 posto na 254 milijuna švedskih kruna.