UMJETNA INTELIGENCIJA U PRAKSI

Generativna umjetna inteligencija nije sveprisutna u poslovnom svijetu i neće još barem neko vrijeme

Generativna umjetna inteligencija nije sveprisutna u poslovnom svijetu  i neće još barem neko vrijeme
Depositphotos

ChatGPT i drugi oblici generativne umjetne inteligencije doživjeli su meteorski rast, ali mnoge tvrtke oklijevaju uletjeti u tehnologiju i nekoliko je razloga za to. Prije svega dijeljenje osjetljivih podataka, može se riješiti vlastitim AI okruženjem koja onda nije baš jeftino i mnoge si ga male kompanije, pa čak i kada govorimo o svjetskim razmjerima ne mogu priuštiti. Naravno tu je i problem neznanja, ali i ne shvaćanja za što bi se sve AI rješenje moglo koristiti.

Microsoftov Copilot, Googleov Gemini i OpenAI-jev ChatGPT nastojali su unijeti generativnu umjetnu inteligenciju u poslovni svijet. Boosteri se nadaju da će tehnologija biti transformativna. Švedska financijsko-tehnološka tvrtka Klarna, na primjer, u veljači je rekla da alat ChatGPT sada obavlja posao 700 agenata korisničke službe.

Tvrtke koje će najvjerojatnije reći da namjeravaju usvojiti generativnu umjetnu inteligenciju su medicinskom segmentu, naftnoj i plinskoj industriji te pružatelji komunikacijskih usluga i to s 42 posto do 49 posto u tim industrijama koje su izjavile da namjeravaju, prema izvješću koje je u ožujku objavio Gartner.