SPONZORIRANO

Poziv koji ne propuštaš – Dan planeta Zemlje

Poziv koji ne propuštaš – Dan planeta Zemlje

Ponekad se čini da zaboravljamo koliko je važno svakodnevno brinuti se o našoj planeti, čak i kada nam je toliko stalo do nje. Današnji ritam života često nas odvlači od te svijesti, ostavljajući za sobom golemu količinu otpada, uključujući i elektronički otpad, poput mobitela.

Prema istraživanjima, električni i elektronički otpad su najbrže rastuća kategorija otpada u mnogim zemljama. Alarmantno je što se samo mali postotak tog otpada propisno reciklira, dok ostatak zagađuje okoliš i prijeti našem zdravlju.

Primjeri poput inicijative Hrvatskog Telekoma, pokrenute prije točno godinu dana, pokazuju da možemo djelovati i promijeniti trendove. Njihova akcija „Poziv koji ne propuštaš" potaknula je građane da odlože svoju staru ICT opremu na propisna mjesta za recikliranje.

Namjera HT-a je kroz „Poziv koji ne propuštaš“ dati još veći doprinos te ukazati ne samo na važnost, već nužnost odgovornog djelovanja u smjeru zaštite okoliša. Riječ je o „pozivu“ koji ne smijemo propustiti ako i u budućnosti želimo uživati u prirodi kakvu danas uzimamo zdravo za gotovo.

U sklopu predstavljanja platforme, HT je proveo i nacionalno istraživanje o električnom i elektroničkom otpadu kao najbrže rastućoj kategoriji otpada u EU. Iako karakteriziran kao otpad, istodobno je u njemu prisutno čak 49 kemijskih elemenata od kojih se mnogi mogu reciklirati i na taj način umjesto otpada postati vrijedna sirovina. Zbog toga je podizanje svijesti o odgovornom i savjesnom zbrinjavanju elektroničkih uređaja i opreme od presudnog značaja.

Istraživanje je pokazalo kako građani Hrvatske u ladicama drže čak pet milijuna mobitela koji se ne koriste. S obzirom da 40 posto ispitanika promijeni mobitel unutar dvije godine, odnosno 68 posto unutar tri godine, izvjesno je da će brojke nekorištenih i nepotrebno neiskorištenih mobilnih uređaja, ali i ostale male i IT opreme u našim kućanstvima rasti.

U godinu dana od kad je platforma aktualna, Hrvatski Telekom se može pohvaliti da je pokrenuo pozitivan trend te je prikupljeno više od 23 tisuće starih mobitela koji su odgovorno zbrinuti, a zahvaljujući tomu spriječena je emisija više od 8,6 tona CO2! Podizanje svijesti i prikupljanje elektroničnih uređaja koje ne koristimo je ključno za zdravlje nas i našeg planeta.

Dakle, neka Dan planeta Zemlje bude podsjetnik da briga prema našem planetu nije samo jednodnevna gesta, već obveza koja traje cijele godine. Kroz svjesne odluke i djela, možemo graditi bolju budućnost za nas i za naše potomke.