SPONZORIRANO

Zašto smjestiti servere u vanjski data centar, a ne u svoj vlastiti?

Zašto smjestiti servere u vanjski data centar, a ne u svoj vlastiti?
Depositphotos / Ilustracija

Kolokacija servera je praksa smještanja privatnih ili poslovnih servera u vanjski data centar koji pruža infrastrukturu, sigurnost i povezivost. Umjesto da organizacija održava vlastiti data centar, ona unajmljuje prostor, energiju i internetsku vezu od davatelja usluge kolokacije.Prednosti kolokacije servera su mnogobrojne. Prvo, organizacija dobiva pristup visokokvalitetnoj infrastrukturi bez potrebe za velikim početnim ulaganjem. Možete držati server u sobi s registratorima ili ispod uredskog stola, no to je iznimno neozbiljno rješenje za bilo kakav ozbiljan posao.

Za pouzdan rad serveri zahtijevaju okruženje s kontroliranom temperaturom i hlađenjem te pouzdan izvor energije. Vanjski data centar poput Digital Realtyjevog centra ZAG1 u Zagrebu ili novog ZAG2 koji uskoro niče na Jankomiru, osigurat će ove temeljne uvjete, zajedno s dodatnom infrastrukturom, sustavima za zaštitu od požara i drugim rješenjima.

Data centri koji pružaju uslugu kolokacije osim sustava zaštite od požara imaju i napredne sigurnosne mjere koje sprječavaju neovlašteni pristup poput video nadzora, biometrijskog pristupa i zaštite od požara, što osigurava sigurnost podataka. Za održavanje i ispravan rad svih ovih sustava zaduženo je profesionalno osoblje u samom data centru što znači da ne morate imati zasebne ugovore sa stručnim servisima za pojedina područja. Data centri u mogućnosti su ponuditi i uslugu backupa, a svi pomoćni sustavi su reduntantni, što znači da ako otkaže jedan sustav hlađenja, na raspolaganju su rezervni.

Još jedna vrlo bitna prednost vanjskih data centara je povezivost. U zagrebačkom data centru Digital Realtyja korisnicima na raspolaganju stoje veze na više od 50 davatelja usluga pristupa Internetu, telekoma i internetskih razmjena. Ovakvu povezivost teško je i skupo osigurati na uobičajenim poslovnim lokacijama. Tvrtke čiji serveri trebaju biti dostupni velikom broju korisnika to će puno lakše učiniti kolokacijom na lokacijama koje su dobro povezane.

Data centri obično pružaju tehničku podršku i održavanje, što olakšava upravljanje serverima i resursima. Konačno, kolokacija omogućuje skalabilnost jer tvrtka ili organizacija može jednostavno povećati ili smanjiti svoj prostor u data centru prema potrebama. Sve u svemu, kolokacija servera pruža pouzdan, siguran i fleksibilan način za upravljanje IT infrastrukturom, znatno povoljniji od internog smještanja servera.