TELEKOM TRŽIŠTE

KOMENTAR: Kreću rezultati telekom sektora

KOMENTAR: Kreću rezultati telekom sektora

I dok čekamo rezultate najvećeg domaćeg telekoma HT-a, stigli su rezultati A1 Hrvatska. Za Telemach Hrvatska znamo samod a su u kompaniji jako zadovoljni, da su svi pokazatelji u zelenom, no više ćemo znati kada bude predano godišnje financijsko izvješće. rezultati A1 su jako dobri obzirom na vrlo izazovnu godinu iza nas.

Pritom na tržištu ne treba zaboraviti da je krajem prošle godine krenula deregulacija tržišta odnosno HT više ne mora držati cijene nego tamo gdje svi imaju u fiksnoj telefoniji optički pristup može zaigrati sa svima ostalima kada su cijene u pitanju. To se još uvijek nije dogodilo, a kad će ne zna se.

Uz to, prije nekoliko dana Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja pokrenula je postupak protiv HT-a, A1 Hrvatska, Telemach Hrvatska te što je potpuno čudno Hrvatske udruge poslodavaca odnosno njezina dijela HUP ICT-a pokrenula postupak po anonimnoj  prijavi (prijavitelj je tražio da ga se zaštiti) zbog kartelskog udruživanja i indeksacije cijena prema inflaciji. Pritom je ekipa tamo očito zaboravila da je telekom regulator dao prema odluci Europskog suda za pravo telekomima da podignu cijenu pod točno određenim uvjetima i u točno određenim rokovima u do maksimalnog iznosa koji je definiran inflacijom u prethodnoj godini.

U svemu tome rezultati A1 Hrvatska za posljednji kvartal i 2023. godinu su zaista dobri, ali pokazuju da bez indeksacije prihodi bi tek neznatno rasli. Ukupni prihodi porasli su za  11,7 posto, što je malo više od godišnje stope inflacije te iznose 523,2 milijuna eura. Operativna dobit (EBITDA) iznosi 188 milijuna eura i porasla je za 17,1 posto čime su kompenzirani povećani troškovi. Pritom je marža EBITDA bila na razini 36 posto što je rast od 1,8 postotnih poena u odnosu na kraj 2022. godine.

Dobit prije kamata i poreza (EBIT) bila je 88,9 milijuna eura što je 34,5 posto više nego u cijeloj 2022. godini, a pritom je EBIT marža dosegla 16,9 posto i to je za 2,8 postotnih poena više nego  u 2022., godini.

Kada se pogledaju prihodi po segmentima u mobilnoj telefoniji su prihodi od usluga porasli 8,7 posto na godišnjoj razini i A1 Hrvatska je na kraju poslovne 2023. godine dosegao 425,5 milijuna eura što je gotovo dvostruko više od prihoda u fiksnoj telefonija.

A1 Hrvatska je poslovnu 2023. godinu zaključio s prihodom od 287 milijuna eura u fiksnoj telefoniji uz rast na godišnjoj razini od 8,78 posto. U segmentu prihoda od uređaja A1 Hrvatska bilježi rast od 26,46 posto i u ovom su segmentu imali prihode od 91,3 milijuna eura.

Broj korisnika je porastao u fiksnom segmentu za 2,15 posto na 721,2 tisuću od čega je broadband korisnika 305,9 tisuća uz rast na godišnjoj razini od 6,43 posto. U moblnom segmentu korisnika je sad više od 2,072 milijuna uz rast na godišnjoj razini od 2,81 posto. Ukupni prihod od mobilnih korisnika povećan je na 287 milijuna eura uz rast od 8,77 posto.

Prosječan prihod po liniji u fiksnoj telefoniji (ARPL) dosegao je 31 eura na godišnjoj razini i to je rast od svega 0,32 posto. Prosječna potrošnja po korisniku u mobilnoj telefoniji (ARPU) je 11,5 eura uz rast od 5,5 posto na godišnjoj razini.

Pritom A1 Hrvatska bilježi rast churn rate odnosno odlaska korisnika na 2,6 posto odnosno 0,5 postotnih poena više nego u 2022. godini. U segmentu korisnika na ugovor churn rate je 1 posto što je isto kao i u 2022. godini, dok u segmentu korisnika bez ugovora (prepaid) on je 5,6 posto odnosno 1,5 postotnih poena više nego na kraju 2022. godine. Pritom je zanimljivo kako je A1 Hrvatska smanjio subvencije za mobilne telefone na 28,8 milijuna eura što je 3,68 posto manje nego u 2022. godini.

Velika ulaganja imali su telekomi zbog kupnje 5G frekvencijskog spektra. Iz A1 ističi da kako bi podržali najbolje korisničko iskustvo i rast temeljnog poslovanja, A1 Hrvatska investirala je 203,9 milijuna eura, najviše otkad posluje u Hrvatskoj. To predstavlja rast investicija od 150,1 posto u odnosu na godinu ranije, a odnosi se uglavnom na akviziciju radiofrekvencijskog spektra za idućih 15 godina te ubrzanu izgradnju i modernizaciju gigabitne fiksne i 5G mobilne mreže.

Što se tiče tržišta iz A1 ističu i to se vidi u njihovu godišnjem izvješću i izvješću za posljednji kvartal 2023. koji je u sklopu rezultata A1 Grupe da je u Hrvatskoj tržišna dinamika ostala nepromijenjena u četvrtom tromjesečju 2023., rezultati su se nastavili snažno razvijati.

„U mobilnom poslovanju, A1 Hrvatska fokusirao se na promociju svog novog portfelja proizvoda lansiranog početkom godine s integriranim novim poslovnim uslugama, pridobijanje korisnika atraktivnim ponudama mobilnih uređaja, povećanje ARPU-a i zaštitu baze korisnika od agresivnih aktivnosti konkurencije kroz prilagođene i personalizirane ponude. U sektoru fiksne telefonije, A1 Hrvatska koristi povećanu širokopojasnu pokrivenost nakon značajnih ulaganja u optička vlakna koja su započela u prethodnoj izvještajnoj godini“, ističe se u godišnjem izvješću.

Uz to kako tvrde, atraktivni TV i napredni širokopojasni paketi odigrali su važnu ulogu u uspješnom pridobivanju korisnika tijekom cijele godine. Provedeni su intenzivni programi troškovne transformacije koji pomažu u prevladavanju učinaka inflacije u Hrvatskoj. A1 je uspio povećati kako broj mobilnih pretplatnika tako i ukupan broj RGU-ova. U potonjem je značajan rast zabilježen u naprednom širokopojasnom segmentu.

Mjere za zaštitu vrijednosti implementirane su u srpnju 2023. i podržale rezultate u četvrtom tromjesečju 2023. Kao rezultat toga, ukupni su prihodi porasli za 12,1 posto u četvrtom tromjesečju 2023. u usporedbi s prošlom godinom. To se uglavnom može pripisati višim prihodima od usluga (11,0 posto) kao rezultat objašnjenih mjera. Prihodi od opreme također su porasli zahvaljujući povećanom udjelu prodaje vodećih telefona.

Na troškovnoj strani, unatoč rastućim ukupnim troškovima radne snage i višim troškovima električne energije, temeljni OPEX neznatno je smanjen u usporedbi s

do 4. tromjesečja 2022. Marža opreme smanjila se u istom usporednom razdoblju.

Već snažan operativni rezultat dodatno je potaknut nizom manjih jednokratnih stavki što je rezultiralo rastom EBITDA-e od 44,3 posto u četvrtom tromjesečju 2023.

Ova godina će i dalje biti obilježena ulaganjima, no trebala bi biti jednostavnija nego 2023. Za A1 Hrvatska svakako je vrlo važno da će doći novi CEO. Naime, n kon jednog desetljeća na mjestu predsjednika Uprave A1 Hrvatska, Jiří Dvorjančanský napušta kompaniju 1. lipnja 2024. godine. Dejan Turk, dosadašnji predsjednik Uprave A1 Slovenija i A1 Srbija, postat će novi predsjednik Uprave A1 Hrvatska.

Podsjetimo, u zadnjih 10 godina, kompanija je doživjela snažan poslovni rast i rekordna ulaganja u mrežnu infrastrukturu, digitalizaciju te materijalna i ostala prava zaposlenika. Pod vodstvom Jiříja Dvorjančanskýog, A1 Hrvatska uspješno je povećala svoj tržišni udio te se proširila na nova poslovna područja. Kako samio tvrde također, izgrađena je najveća gigabitna mreža u Hrvatskoj i konsolidirano tržište fiksnih telekomunikacija, Vipnet je postao A1, a korisnicima su ponuđene atraktivne usluge i proizvodi. Svoju dužnost predsjednika Uprave Dvorjančanský će obnašati do kraja svibnja 2024., nakon čega napušta A1 Telekom Austria Grupu na vlastiti zahtjev.

Dejan Turk postaje predsjednik Uprave A1 Hrvatska od 1. lipnja 2024. Riječ je o uspješnom menadžeru sa zavidnom karijerom u telekomunikacijskoj industriji, koji je diplomirao ekonomiju u Beču. Turk se pridružio A1 Telekom Austria Grupi 2004., nakon što je uspješno vodio poslovanje McDonald’sa u Sloveniji i Hrvatskoj. Tijekom karijere bio je na brojnim značajnim pozicijama, uključujući voditelja marketinga i prodaje u A1 Slovenija, a potom i član Uprave od 2006. te predsjednik Uprave A1 Slovenija od 2007. do 2014. Nakon što je 2014. godine preuzeo funkciju izvršnog direktora i direktora marketinga A1 Srbija, već godinu kasnije preuzima dužnost predsjednika Uprave i direktora marketinga novoformiranog klastera A1 Telekom Austria Group Srbije i Slovenije. Uz A1 Hrvatska, Turk će od lipnja ove godine nastaviti voditi A1 Slovenija iz sjedišta u Zagrebu.

U svakom slučaju domaće telekom tržište neće biti nimalo dosadno jer i HT je promijenio svog CEO-a. Naime, Kostas Nebis, predsjednik Uprave Hrvatskog Telekoma, 1. srpnja 2024. godine odlazi iz Hrvatskog Telekoma te nastavlja karijeru u Deutsche Telekom grupi, preuzimajući funkciju predsjednika Uprave OTE grupe u Grčkoj. 

Do srpnja 2024. godine Kostas Nebis nastavlja obnašati funkciju predsjednika Uprave Hrvatskog Telekoma na kojoj je od travnja 2019. godine. Tijekom njegovog mandata Hrvatski Telekom je zabilježio pozitivan preokret u poslovanju stavljanjem naglaska na povećanje zadovoljstva zaposlenika i korisnika, ostvarujući pritom iznimne poslovne rezultate, ubrzani rast poslovanja i učvršćujući vodeću poziciju na tržištu, što su pratila i najveća ulaganja u gigabitnu infrastrukturu i digitalna rješenja.

Nataša Rapaić imenovana je predsjednicom Uprave i glavnom izvršnom direktoricom Hrvatskog Telekoma, a dužnost će preuzeti 1. srpnja 2024. godine. U Hrvatskom Telekomu od 2013. godine obnaša dužnost članice Uprave i glavne operativne direktorice za privatne korisnike.

Tijekom njezinog mandata na mjestu članice Uprave Hrvatski Telekom je započeo uspješnu transformaciju etabliravši se kao digitalna kompanija prepoznata po najboljem korisničkom iskustvu temeljenom na inovativnim proizvodima i uslugama te najboljoj mreži. Time je Hrvatski Telekom učvrstio status tržišnog lidera i omiljenog telekom brenda na hrvatskom tržištu.