KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

I sam CEO Tele2 AB Anders Nilsson odmah na početku svog obraćanja dioničarima, analitičarima, medijima i svim drugim zainteresiranim stranama ističe kako poslovanje u Hrvatskoj prestaje jer je Tele2 Hrvatska prodan.

I to znamo i znamo da je to za 220 milijuna eura. Ne bi to bio problem da transakcija još uvijek nije finalizirana jer ne zna se hoće li domaći regulatori i to Agencija za elektroničke medije (AEM), Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) ili pak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM) imati neku primjedbu na Unitedovo preuzimanje Tele2 Hrvatska.

U sklopu toga treba svakako i promatrati zapravo odlične rezultate Tele2 Hrvatska u prvih šest mjeseci ove godine. Prihodu su rasli vrlo snažno i to 12,6 posto, dok je EBITDA (dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije) doslovno odletjela u nebo i povećana je 2,8 puta.

Uz to nastavljena su i kapitalna ulaganja, čak i kada se izbace plaćanja radiofrekvencijskog spektra kojeg je Tele2 dobio na aukciji početkom godine. I koja je bila vrlo zanimljiva jer igrala igra živaca jer HT nije mogao sudjelovati pa se igrala igra živaca između Tele2 Hrvatska i A1 Hrvatska. O tome nekom drugom prilikom.

Vratimo se još rezultatima jer u postotku gledanu u prvih šest mjeseci najveći rast ostvaren je u prodaji pametnih telefona i drugih uređaja. i to za 13,17 posto. Najveći dio prihoda dolazi od korisnika i tarifa i on je stabilno rastao što je za Tele2 Hrvatska jako važno i to vrlo visokih 12,05 posto.

Uz te jako dobre rezultate Tele2 Hrvatska jasno je zašto se United Grupa odlučila na kupnju poslovanja i uz postojeće poslovanje u Hrvatskoj u TV biznisu i to N1 Hrvatska i Novu TV pridodaje i Tele2. Međutim, to nije ono što oni u konačnici žele jer Hrvatski Telekom mora prodati Optimu do početka sljedeće godine. I oni su već za to predali papire. Dionice Optime u Ime HT-a drži kompanija koja samo tome služi naravno u vlasništvu HT-a.

A zašto Tele2 treba kupiti Optimu, odnosno United. Odgovor je vrlo jednostavan jer tada postaje konvergentni operator i može se kombinacijom mobilne telefonije, fiksne telefonije i TV usluga boriti s ostalima. Prepreka će biti što United ima svoje TV poslovanje u Hrvatskoj. Neki kažu da neće jer se mijenja zakon koji to sada priječi da telekomi direktno butu vlasnici TV ili povezane osobe. Ali po tome bi već i kupnja Tele2 Hrvatska bila upitna, a sve trenutno s tržišta govori da nije. Stoga treba vidjeti što će se događati jer Tele2 Hrvatska ili kako god da se bude zvao nakon akvizicije jer gotovo je sigurno da se tako više neće zvati, mora kupiti Optimu kako bi bio konkurentan na tržištu. A kupnja Optime je stoga strateška.

Međutim neće to ići tako lako jer i A1 Hrvatska gleda Optimu iz nekoliko razloga jer ima i dionice u Optimi i zato što ako kupi Optimu tada je tržište zacementirano i Tele2 nema šansu nego da sam krene graditi fiksnu mrežu i dizati IPTV infrastrukturu.

Ovo posljednje im neće biti odveć teško jer to imaju i drugdje gdje United posluje kroz svoje telekom operacije, međutim problem im može biti fiksna usluga jer tada moraju na početku ići preko HT-a i A1 Hrvatska kako bi iznajmljivali infrastrukturu do krajnjeg korisnika. Ne isplati se graditi cjelokupnu fiksnu infrastrukturu pogotovo u vrijeme optike. Možda tu pomogne i činjenica da bi napokon OiV (Odašiljači i veze) kao državna tvrtka trebao početi s projektom izgradnje nacionalne optičke infrastrukture za što postoje europska sredstva.

Još iz kategorije

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

Zašto je Windows 10 gaming i dalje tako superioran Linuxu?

06.06.2020. komentiraj

Windows 10 još uvijek je glavni Microsoftov adut kad se govori o gaming svijetu na računalima. Iako se u Linux okruženju nude sjajna rješenja, još uvijek “to nije to” da bi Microsoft osjetio ikakvu prijetnju ili se morao prilagođavati da zadrži dominaciju.

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.