KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.

Naime, dolaskom sadašnjeg CEO-a Tele2 Hrvatska Viktora Pavlinića, koji je na to mjesto došao s mjesta CFO-a postalo je jasno da se Tele2 AB sprema na konsolidaciju poslovanja što im nikako nije uspijevalo s bivšim CEO-ima i da je samo pitanje dana kad će se prodaja dogoditi. O tome smo na ICTbusiness.info info nekoliko puta pisali jer je Tele2 posljednjih godina bio na prodaju, međutim i oni su sami imali neke potencijalne mete poput Metroneta, pa EVO TV-a, a govorilo se čak i Optima Telekomu.

Dokaz da su poslovni rezultati Tele2 Hrvatska zaista bili preduvjet kupnje dokazuje i vrijednost po kojoj Tele2 AB prodao Tele2 Hrvatska United Grupi. Kako navode iz Tele2 AB „cijena odgovara 7,2 puta korigiranoj EBITDA-i u posljednjih dvanaest mjeseci, ne uključujući IFRS 16“. Time je postignuta ukupna cijena od 220 milijuna eura koja je zaista odlučan uspjeh prije svega konsolidacije domaćeg poslovanja pod vodstvom Viktora Pavlinića.

Iz Tele2 AB ističu da transakcija zahtijeva odobrenje relevantnih regulatornih tijela, uključujući i Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja (AZTN) u Hrvatskoj. Podnošenje zahtjeva za odobrenje Europskoj komisiji nije potrebno. Zaključenje se očekuje prije kraja 2019. godine.

Realno uzevši nema nikakvog razloga da hrvatski telekom regulator HAKOM ne odobri ovo preuzimanje, pogotovo ako se pogleda da je HT gotovo pa bez problema dobio mogućnost preuzimanja EVO TV-a. Isto bi se trebalo dogoditi i s odlukom AZTN-a jer pravih prepreka nema. Ipak, neki na tržištu s kojima je ICTbusiness.info razgovarao ističu kako problem može biti to što United Grupa u Hrvatskoj ima Nova TV i N1 kao televizijske kuće, a telekom poslovanje prema domaćoj regulativi mora biti odvojeno od produkcije sadržaja. Primjerice A1 Hrvatska je taj problem s Ligom prvaka vrlo jednostavno riješio kroz suradnju na tržištu s drugom tvrtkom.

Realno gledano što se tiče stabilnosti tržišta promjene neke ne bi smjelo biti jer United Grupa na hrvatskom tržištu nije prisutna na telekom tržištu, a pogotovo sada postoji i velika mogućnost da svoje telekom poslovanje zaokruži i kupnjom Optima Telekoma kojeg HT koji sada Optimom upravlja mora vrlo skoro prodati.

Produljenje HT-ova upravljanja se dogodilo nakon što je Optima Telekom preuzela H1 Telekom, a nakon što je uvjetnim odobreno upravljanje Optima Telekomom nakon što je nad Optimom zbog ogromnih dugova provedena predstečajna nagodba. Može se očekivati da će sada United Grupi zbog konsolidacije poslovanja Optime biti ona itekako interesantna a očekuje se da HT zbog obveze izađe, ali i Zagrebačka banka je tada spremna na prodaju svojeg udjela a United se čini kao sasvim dobar partner za tu transakciju.

Vratimo se brojkama koje su donijele visoku cijenu prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi i ostvaren je koeficijent od 7,2 množeno s EBITDA-a. Koristio se EBITDA ostvaren u 2018 godini. PA evo i tih rezultata još jednom jer dokazuju stvaran uspjeh Tele2 Hrvatska.

U 2018. godini ostvaren je rast prihoda 14,34 posto i dosegao 1,937 milijardi švedskih kruna. Istovremeno godini dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla je na 425 milijuna švedskih kruna što predstavlja porast od 356,99 posto u odnosu na cijelu 2017. godinu.

Za Tele2 Hrvatska vrlo je značajno da im je u odnosu na 2017. godinu snažno povećana EBITDA marža. U 2017. godini ona je iznosila malenih 5 posto dok je na kraju prošle godine dosega 22 posto. Na kvartalnoj razini u posljednjem kvartalu 2017. EBITDA marža bila je negativnih 12 posto, dok je na kraju 2018. godine odnosno u razdoblju od listopada do prosinca 2018. godine ona završila na čak 34 posto.

Tele2 Hrvatska povećao je i kapitalna ulaganja s 90 milijuna švedskih kruna na godišnjoj razini iz 2017. na 128 milijuna švedskih kruna u prošloj godini što je porast od 42,2 posto. Ako se pak gleda porasta na kvartalnoj razini u posljednjem kvartalu rast kapitalnih ulaganja je 58,33 posto i ona su dosegla 57 milijuna švedskih kruna. Omjer ulaganja na godišnjoj razini promatrano 2018 prema 2017 godini je 12 posto što je 2 postotna poena više nego godinu dana ranije. Ako se pak pogleda posljednji kvartal taj omjer prihoda i ulaganja je još i veći i iznosi 20 posto dok je u odnosu na prethodni period riječ o povećanju od 5 postotnih poena.

Što se tiče broja korisnika Tele2 Hrvatska u 2018. godini bilježi također snažan rast od 6,65 posto na ukupno 897 tisuća korisnika.

Ako se pak pogledaju rezultati iz prvog kvartala ove godine vidljivo je da se uspješno poslovanje nastavilo. Poslovni rezultati trećeg po veličini domaći telekom operatora Tele2 Hrvatska za prvi kvartal 2019. godine pokazuju nastavak pozitivnih trendova jer je prihod  porastao 9,7 posto na 475 milijuna švedskih kruna. Istovremeno je dobit prije kamata, oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) porasla čak 3,6 puta(360 posto) na 199 milijuna švedskih kruna na kraju prvog tromjesečja ove godine. Ako se pak isključi utjecaj IFRS 16 onda je EBITDA povećan na 90 milijuna švedskih kruna odnosno nešto više od 2,7 puta.

Za Tele2 je svakako značajno da je EBITDA marža kada se ukloni utjecaj IFRS 16 (način knjigovodstvenog upravljanja iznajmljenom imovinom – leasing) povećana za čak 11 postotnih poena s 8 posto iz 2018. na kraju prvog kvartala na 19 posto na kraju prvog tromjesečja ove godine. Prema izvješću Tele2 AB, koji je vlasnik Tele2 organski rast EIBTDA bez IRFS 16 je bio 157 posto.

Što se tiče kapitalnih ulaganja za Tele2 Hrvatska ona su u usporedbi s istim razdobljem prethodne godine povećana s 11 milijuna na čak 83 milijuna švedskih kruna međutim tu dolazi i cijena nedavno dodijeljenog frekvencijskog spektra pa su realna kapitalna ulaganja kada se isključi utjecaj cijene spektra povećana s 11 milijuna švedskih kruna iz 2018. godine u prvom kvartalu na 15 milijuna švedskih kruna na kraju prvog kvartala ove godine odnosno ostvaren je realan rast od 36,36 posto.

Što se tiče prihoda od krajnjih korisnika on je porastao s 260 milijuna švedskih kruna u prvom kvartalu 2018. godine na 286 milijuna švedskih kruna na kraju razdoblja siječanj-ožujak 2019. godine. Rast je to od 10 posto. Krajem prvog tromjesečja značajan dio mreže nadograđen je dodatnim kapacitetima, puštanjem u rad novododijeljenih 2x10Mhz radiofrekvencijskog spektra u pojasu 2100MHz.

“Nakon iznimno uspješne 2018. godine, ključni financijski pokazatelji su rasli i u prvom tromjesečju ove godine što ukazuje na nastavak pozitivnog trenda. Osim ulaganja u naknade, u prvom tromjesečju ove godine bilježimo i rast investicija za 25%. Ulaganjima u  proširenje radiofrekvencijskog spektra te gradnju infrastrukture želimo dodatno unaprijediti kvalitetu naše mreže i usluge.  Naša ulaganja u korisničko iskustvo i unaprjeđenje kvalitete mreže su prepoznati i od strane korisnika te nas posebno veseli značajan rast broja korisnika u odnosu na prvo tromjesečje prošle godine. Jasno, ovakvi izvrsni rezultati ne bi bili mogući bez motiviranih i angažiranih zaposlenika pa tako s ponosom mogu reći da je Tele2 tim u prva tri mjeseca ove godine narastao za više od 30%, a u skoroj budućnosti planiramo dodatna zapošljavanja“, izjavio je komentirajući tada poslovne rezultate Tele2 Hrvatska predsjednik Uprave Viktor Pavlinić.

 

 

Obrisi konsolidacije bili su vidljivi još 2016. godine

Prodaja H1 Telekom

HT želi i H1 Telekom – u tijeku je due diligence

KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

Prodaja Metroneta

EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

KOMENTAR: Metronetu raste vrijednost

Još iz kategorije

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

2 godine nadogradnji za premium mobitele više nije dovoljno

05.06.2020. komentiraj

Apple je sa svojim iPhone X 2017. probio granicu od tisuću američkih dolara za bazni model, što je skoro pa u potpunosti pratio Samsung s Galaxy Note 8 i cijenom od 929 dolara. Nakon toga su se stvari promijenile, luksuzni su uređaji preplavili tržište i nije bilo povratka, no zbog toga treba mijenjati pravila.

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

Budućnost pohrane je u NVMe protokolu

04.06.2020. komentiraj

Facebookov virtualni OCP skup početkom svibnja imao je dvije provokativne prezentacije, koje sugeriraju da će NVMe postati univerzalni protokol za pristup bloku. Ipak, upitno je ima li to još uvijek svojih temelje i je li realno, no ako jedan Facebook prognozira takvu situaciju, sve je moguće.

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

Jedan kibernetički pogled na racionalizam i empirizam u dobu strojnog učenja i Covida

03.06.2020. komentiraj

Prije svega trebam se ispričati čitatelju na kibernetičkom pristupu-premda mnogi taj pojam koriste neformalno, meni je to vrlo prirodna ontologija, tako da sam metodološki vrlo ponosan misaoni nasljednik sovjetske kibernetike, posebno Alekseja Ljapunova.