Važnost znanja ključ uspjeha izgradnje i održavanja podatkovnih centara

Važnost znanja ključ uspjeha izgradnje i održavanja podatkovnih centara

Schneider Electric najavio je niz ažuriranja svoje platforme za digitalno obrazovanje Schneider Electric University. Dostupna na 14 svjetskih jezika, platforma za profesionalni razvoj nudi svojim dionicima iz industrije mogućnost profesionalnog usavršavanja kako bi bili u toku s najnovijim tehnologijama, ali i inicijativama za održivost i energetsku učinkovitost podatkovnih centara.

Do danas je Schneider Electric University isporučio više od milijun tečajeva za preko 650,000 korisnika  podatkovnih centara koji dolaze iz 180+ zemalja svijeta. Program kvalifikacije za certificiranog suradnika podatkovnih centara (DCCA) donosi brojna nova ažuriranja koja uključuju osnove snage, hlađenja, nosača i fizičke sigurnosti, ali i smjernice kako optimizirati dizajn podatkovnih centara kako bi bili otporniji, energetski učinkovitiji i održiviji. Na platformi su sad dostupni i brojni drugi tečajevi koji pokrivaju različite teme, od optimizacije rasporeda hlađenja i temeljnih strategija kalibriranja podatkovnih centara, do ispitivanja metoda zaštite od požara.

Kurikulum platforme bavi se i ključnim temama za industriju kao što su odabir i planiranje lokacije podatkovnih centara, koji nudi smjernice o tome kako odabrati brown i greenfield lokacije za pristup obnovljivoj energiji; alternativne tehnologije za proizvodnju električne energije, koje pomažu u provedbi strategija obnovljive energije, proizvodnji energije na licu mjesta i upotrebi tehnologija kao što su mikro mreže; i tehnologija baterija za podatkovne centre, koja procjenjuje utjecaj na održivost različitih vrsta UPS baterija, prednosti litij-ionske tehnologije te nudi analizu troškova životnog ciklusa.

Prema rezultatima godišnjeg Uptime Institute Annual Data Center 2021 istraživanja, procjenjuje se da će zahtjevi za novim kadrom porasti na globalnoj razini na gotovo 2.3 milijuna u 2025. godini. Nadalje, 32% ispitanika prijavilo je poteškoće u zadržavanju zaposlenika, pri čemu je 47% imalo poteškoće u pronalaženju kvalificiranih kandidata za otvorena radna mjesta. Privlačenje i zadržavanje talenata unutar industrije, koja je srce digitalne ekonomije, sada doseže kritičnu masu.

Potičući pojedince da se usavrše i besplatno nastave svoj profesionalni razvoj, Schneider Electric University izravno se bavi nedostatkom vještina u industriji podatkovnih centara i nedostatkom talenata, pomažući tvrtkama da privuku i zadrže nove i postojeće talente pružajući im podršku kroz specijalizirano tehničko obrazovanje, bez obzira gdje se nalaze.

„U posljednjih nekoliko godina potrebe zapošljavanja u sektoru podatkovnih centara eksponencijalno su rasle, dosežući rekordne razine. Međutim, nedostatak sektorskih vještina ostaje značajan izazov i ima potencijalne implikacije za druge povezane industrije“, rekla je Jelena Pejković, direktorica prodaje Secure Power odjela kompanije Schneider Electric  za Hrvatsku, Srbiju, Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Crnu Goru.

„Pružajući smjernice o najnovijim tehnologijama i inicijativama za održivost, vjerujemo da Schneider Electric University nudi neprocjenjiv resurs koji će pomoći u premošćivanju jaza u vještinama osnaživanjem poslovnih ekosustava, prekvalifikacijom radne snage i obukom sljedeće generacije profesionalaca za izgradnju podatkovnih centara budućnosti“, zaključuje Jelena Pejković.