INOVACIJA … angažman i participacija građana

INOVACIJA … angažman i participacija građana

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

LiquidFeedback i CitizenLab su odlične platforme za pomak demokracije od čisto reprezentativne (19. stoljeće!) prema oblicima primjerenijim 21. stoljeću. Takva je društvena inovacija lako ostvariva postojećim tehnološkim rješenjima, prije svega inačicama mreža socijalnih medija. Nažalost, razina posvećenosti takvom napretku je globalno na niskoj razini. Zato jače sudjelovanje građana postoji samo kao prikupljanje korisnih ideja većim dijelom socijalno infrastrukturnog karaktera na razini (smart) gradova, te angažiranje zaposlenika u nekim tvrtkama koje od svojih zaposlenika , opet primarno radi prikupljanja ideja, .

Osim on-line usluge koju nudi CitizenLab u blogu se objašnjavaju i osnovni pojmovi – ovdje nas zanima razlika između građanskog angažmana i participacije. U članku OVDJE, osnovnu razliku između ova dva pojma autori prikazuju ovako:

Cilj je isti: poboljšanje usluge za građane i javne politike/programi. Način kako se cilj ostvaruje je različit:

 • Angažman: građani se „angažiraju“ od strane vlasti i komunikacija je formalna.
 • Participacija: građani  imaju inicijativu i komunikacija je slobodna, neformalna.

Prijevod na izvorno hrvatske riječi jasno pokazuje razliku:

Angažman: obvezivanje, obveza, obvezatnost, služba, redovna dužnost, uporaba ljudskih i drugih resursa

Participacija:  sudjelovanje, udjel ili imanje/uzimanje udjela

U ovom kontekstu dobro je podsjetiti se diskusije oko participativne demokracije. U užem (pravom!) smislu, ona se ne odnosi (samo) na sudjelovanje u izborima (glasača), nego na njihovu mnogo aktivniju ulogu.  Kao dobar primjer za terminološko određenje angažmana građana u nas, gdje se demokracija gotovo isključivo  poima kao predstavnička, možemo navesti https://savjetovanja.gov.hr/ .

Autori ove promocije e-Savjetovanja uistinu ne navode pojam „sudjelovanja“, nego „savjetovanje“ i „uključivanje“. To prema diferencijaciji angažman/participacija spada u domenu angažmana:

 • iako je cilj poboljšanje usluge građanima (bolji zakoni),
 • građani se uključuju pozivom od strane vlasti (ministarstva),

komunikacija je isključivo formalna (preko zadanog obrasca i komentara u okviru teksta nacrta propisa koji je dan na savjetovanje).

Građani u e-Savjetovanju ne mogu dati neki svoj kreativni prijedlog ili novi koncept, a diskreciono je pravo inicijatora (ministarstva) prihvatiti samo one prijedloge koje inicijator nađe prikladnima čak iako ih je predložilo 100% uključenih. Iz osobnog iskustva navodim da se prihvaćaju samo prijedlozi „kozmetičke“ naravi.

Iako je e-Savjetovanje značajan napredak, ipak je sve to daleko od ideala demokracije u 21. stoljeću budući da postoje tehnička sredstva koja omogućuju da građani uistinu sudjeluju u odlučivanju i to na dva načina:

 • putem svojih pravih delegata, dakle onih kojima su povjerili svoj glas za određenu odluku, određeno područje ili generalno, a sve tako dugo dok taj delegat uistinu zastupa njihove prijedloge ili
 • posve neposredno svojim glasom „za“ ili „protiv“ neke odluke, s ili bez obrazloženja.

JESTE LI ZNALI da su rješenja koja omogućuju funkcioniranje „liquid democracy“ (podvrsta delegativne demokracije) u stvari specijalizirane mreže socijalnih medija (MSM). Ta novovjeka tehnološka inovacija (sjetimo se da je Facebook kao najizraženiji primjer MSM-a još nije niti „punoljetan“ – pokrenut je 2004. godine) uistinu omogućuje ne samo angažman, nego i participaciju u svojem izvornom smislu. Sudjelovanje u MSM (općoj ili specijalističkoj, kao što je „liquid democracy“) može biti participacija jer omogućuje obje ranije spomenute osnovne operativne značajke:

 • inicijativa je kod građana
 • komunikacija je neformalna.

Riječ može je podcrtana zato što sami korisnici MSM-a određuju razinu svoje angažiranosti/participacije. Te razine nisu baš strogo definirane, autor ovih redaka predlaže sljedeću strukturu, koja se uklapa u diferencijaciju angažman/participacija:

ANGAŽMAN:

 • čitanje postova
 • lajkanje
 • komentiranje
 • odgovaranje

PARTICIPACIJA:

 • davanje protu/prijedloga
 • kreiranje stranica s vlastitim konceptima
 • elaboracija rješenja
 • provođenje rješenja

CitizenLab u spomenutom blog-članku navodi tri primjera participacije u zajednicama vrlo različitog stupnja razvijenosti:

Sudjelovanje građana u donošenju proračuna u New York City, postizanje dogovora oko državnih politika u Irskoj i poboljšanje kvalitete života građana u Mozambiku:

Napominjem da za  sudjelovanje građana u donošenju odluka MSM nije neophodna. Prvi korak je raspolagati pravim informacijama, za što je dovoljan obični Internet i malo vještine u pretraživanju. Primjer takvog angažmana, koji vodi do participacije prikazan je u kolumni naredni ponedjeljak.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

INOVACIJA … i pravosuđe u Australiji

14.02.2019. komentiraj

Kad se kod nas spominju „dobre prakse“ u nekim stranim zemljama, po mojem iskustvu, rezultira automatskim okidanjem tzv. „innovation killer statement“: „To kod nas tako ne može funkcionirati“!

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Iznenađujuće dobri rezultati Tele2 u Hrvatskoj

13.02.2019. komentiraj

Redaju se rezultati, pa evo i Tele2 koji je sasvim iznenadio u 2018. godini s odličnim rezultatima jer mu je dobit prije kamata oporezivanja, amortizacije i deprecijacije (EBITDA) skočila visokih 3,57 puta što će mnoge iznenaditi. Međutim, ako se pogledaju i druge brojke od rasta broja korisnika pa sve do posljedično rasta prihoda jasno je da su takve brojke očekivane. Ono što je za Tele2 u Hrvatskoj možda i najvažnije je da su EBITDA marže napokon dostigle one na telekom tržište koje su uvijek bile vrlo visoke.