NASTAVAK SKANDALA: KBC Sestre Milosrdnice ostao bez bolničkog informacijskog sustava – sve je u raspadu

NASTAVAK SKANDALA: KBC Sestre Milosrdnice ostao bez bolničkog informacijskog sustava – sve je u raspadu

Foto: Fotolia

Iako još uvijek nema službene potvrde, jer odgovori s KBC Sestre Milosrdnice nisu stigli, kao niti iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, te resornog ministarstva, jedan od najvećih domaćih kliničkih bolničkih centara je „pao u informatičku blokadu“. Potvrđeno nam je to iz nekoliko neovisnih izvora, a sve je to rezultat javnog natječaja za nabavku bolničkog informacijskog sustava u kojem je Cuspis bio pobjednik i koji je sada doslovno izbačen.

Prema dostupnim informacijama ovog tjedna Cuspisu je otkazan ugovor, a onda su počeli problemi i otkazivanje dijela po dijela bolničkog informacijskog sustava (BIS), a to se odnosi i na centralno naručivanje. ICTbusiness.info je na ovakav razvoj događaja nekoliko puta dosad upozoravao prije svega jer BIS donosno Bolnički Informacijski Sustav nimalo nije jednostavan, a kamoli rješenje s kojim se može igrati.

Podsjetimo, KBC Sestre Milosrdnice je nastao spajanjem KB Sestre Milosrdnice, Instituta za tumore, Klinika za traumatologiju (Trauma Draškovićeva) i Klinike za dječje bolesti Zagreb (Klaićeva). Onda je radi problema u integraciji Klinike za dječje bolesti Zagreb ponovno izdvojena u zasebnu instituciju jer je jedinstvena u cijeloj Hrvatskoj i integracija u KBC Sestre Milosrdnice ne donosi ništa pozitivno.

I tada kod integracije raste potreba informatizacije i jedinstvenog BIS-a. Pokušava se nametnuti internim igrama rješenje koje je radilo na KB Sveti Duh dr. Vedrana Ostojića koji je to rješenje poklonio bolnici u kojoj radi i onda kroz tvrtku Astramedika naplaćivao milijuna kuna održavanja. To je izašlo van kada se u dijelu jednog konzorcija javio upravo na ovaj natječaj i to s HT-om. Pritom rješenje dr. Vedrana Ostojića ne zadovoljava nikakve standarde.

Cuspis se javio na natječaj i pobijedio najnižom cijenom, sa svojim web rješenjem za koje u KBC Osijek, gdje sličan sustav radi, kažu da je dobar. Bilo kako bilo sada je Cuspis doslovno izbačen s KBC Sestre Milosrdnice, no to je dovelo do problema s funkcioniranjem KBC-a tvrde naši unutarbolnički izvori.

Kako biste shvatili u potpunosti problematiku pogledajte svakako „SKANDAL U NASTAVCIMA: Propast BIS-a na KBC Sestre Milosrdnice“ jer to je ključ koji je doveo do sadašnjeg stanja na KBC Sestre Milosrdnice, a u nastavku cijelu kronologiju.

KRONOLOGIJA:

DEMANTI: Cuspis preko odvjetničkog ureda

SKANDAL U NASTAVCIMA: Propast BIS-a na KBC Sestre Milosrdnice

Korupcijski IT hattrick na Sv.Duhu, preljeva se na KBC Sestre Milosrdnice

Penal u šesnaestercu KB Sv. Duha – novi detalji malverzacijske hobotnice

Kada se liječnici zaigraju informatičara

Novo namještanje natječaja na KBC Sestre Milosrdnice

Nabava nabavlja, a informatika se zabavlja

NAMJEŠTALJKA: Bolnica Sv. Duh opet preferira vlastitog liječnika

KOMENTAR: Ljudi zar je to moguće?

Još iz kategorije

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

Tehnologja otkrila kako se vježbalo u 2021. godini

16.01.2022.

I prošla je godina donijela mnoštvo prepreka. Uz sve s čime su se Garmin korisnici se borili prošle godine, zadržan je status quo u zdravstvenom i fitness režimu. Zahvaljujući Garmin Connect, interaktivnom alatu kojeg koriste milijuni ljubitelja fitnessa diljem svijeta za praćenje, analizu i dijeljenje fitness aktivnosti, možemo vidjeti da su Garmin korisnici ponovno imali rekordnu godinu.

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

Dolazi vrijeme novih oblika tvornica uz korištenje proizvodnih alata

16.01.2022.

Najnoviji Ericssonov IndustryLab izvještaj iz serije „Budućnost kompanija“ predviđa veliki zamah u transformaciji proizvodnih poduzeća u narednim godinama, uključujući brzi rast proizvodnih alata koje omogućuje ICT poput proširene stvarnosti, egzoskeleta i daljinskog upravljanja.

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

CES 2022: Hyundai predstavio viziju budućnost vozila i transporta

15.01.2022.

Hyundaijeva vizija budućnosti vozila i transporta je modularna te se na CES sajmu u Las Vegasu južnokorejski proizvođač automobila i robota to odlučio pokazati kroz konceptualne modele koji objedinjuju oboje. Uz Plug and Drive i Drive and Lift, Hyundai je pokazao što misli o onome što dolazi.