Kada se liječnici zaigraju informatičara

Kada se liječnici zaigraju informatičara

Na znam za vas ali ja svakako ne bih volio završiti u rukama informatičara koji si je iz nekog razloga umislio da je kirurg, pa iako to bio i najmanji mogući zahvat jer peani, pincete, Mayo iglodržači ili bilo koji drugi kirurški instrumenti nisu njegov radni alat.

Isto tako ne bih volio da mi liječnik, koji je primano liječnik i radi u bolnici i za to prima plaću stvara, programira i održava sustav koji treba koristiti za upravljanje poslovnim i medicinskim dijelom neke bolnice. Jednostavno ne dobitna kombinacija.

E to se pokušava nagurati i progurati, jednostavno to nije to. Iako ima liječnika koji su prešli u informatičare, koji su od toga stvorili pravi biznis, međutim situacija na Sv Duhu i onda prelijevanje iste na KBC Sestre Milosrdnice je jednostavno zabrinjavajuća. Dokaz je toga da svi misle kako se mogu baviti svačijim poslom, što jednostavno nije tako.

Ako pogledamo što se događa u zdravstvenom sustavu, poglavito nakon odluke Vlade o sanaciji bolnica, jasno je da sustav jednostavno ne štima, da ne samo da treba hitno fino podešavanje, treba ga protresti i dobro istresti i posložiti jer inače puste milijarde koje se u njega slijevaju su poput bacanja u vreću bez dna. Curi iz sustava na sve strane i jednostavno je došlo vrijeme da se to sredi, ne sad, ne odmah, nego davno već jučer.

Vrijeme je, jednostavno mora se nešto učiniti.

Osim skandala u KBC Sestre Milosrdnice, tjedan su obilježile i dvije zanimljive konferencije – Telekom Arena i OMGcommerce. Na Telekom Areni moglo se čuti u kojem smjeru stremi domaći telekomunikacijski sektor u svjetlu događanja na svjetskom tržištu, jednostavno se vide na pomolu novi poslovni modeli koji trebaju zaustaviti pad prihoda od klasičnih zlatnih koka SMS-a i glasovne komunikacije.

Te promjene, uz dolazak novih mreža velikih brzina ključ su uspjeha. I tu će biti zanimljivo, jer OTT igrači (over the top) oni koji ne ulažu u razvoj mreža, a nemilice ih koriste poput Skypea, Vibera, Facebooka, YouTuba morat će naći zajednički jezik s telekom operaterima. Ta sinergija, strateško partnerstvo kako god ga nazvali jednostavno je preduvjet uspjeha.

Govorilo se i o ulaganjima u državnu optičku infrastrukturu, njezino objedinjavanje, to je budućnost koja dolazi, ali ne na populističkoj razini, već na nacionalnoj infrastrukturi poput autocesta samo što je ovdje riječ o informacijskoj autocesti.

A trgovina na internetu, da ključna je jer otvara sasvim nova vrata, što nam donosi, kako je razvijati bile su ključne teme  OMGcommerce konferencije. Zanimljivo je da se dokazalo još jednom da je sadržaj kralj. „Sadržaj je univerzalni eliksir za privlačenje pažnje. Stranica je mjesto gdje korisnici kupuju, ali sadržaj je ono što im pomaže pri kupnji i vraća ih na stranicu dok nisu spremni na kupnju“, istaknuo je jedan od sudionika konferencije.

Dubrovnik je pak bio domaćin regionalnoj konferenciji BE IT čija je ključna tema bila informatizacija javne uprave u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, ali i prikaz stanja informatizacije javne uprave u regiji. Carniska uprava je spremna jer 1. srpnja smo dio EU i moramo se tako i ponašati, od nas mogu učiti zemlje regije što je itekako pozitivno jer znanje treba dijeliti. Dijeljenje znanja nikoga nije ubilo. S druge strane, imamo priliku povući mnogo novca iz EU fondova, zapravo našeg novca koji ćemo uplaćivati u EU proračun, samo treba znati kako. Nije loše priznati sebi da još uvijek u mnogim situacijama ne znamo kako, ali možemo naučiti i iskoristiti priliku.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.