Kada se liječnici zaigraju informatičara

Kada se liječnici zaigraju informatičara

Na znam za vas ali ja svakako ne bih volio završiti u rukama informatičara koji si je iz nekog razloga umislio da je kirurg, pa iako to bio i najmanji mogući zahvat jer peani, pincete, Mayo iglodržači ili bilo koji drugi kirurški instrumenti nisu njegov radni alat.

Isto tako ne bih volio da mi liječnik, koji je primano liječnik i radi u bolnici i za to prima plaću stvara, programira i održava sustav koji treba koristiti za upravljanje poslovnim i medicinskim dijelom neke bolnice. Jednostavno ne dobitna kombinacija.

E to se pokušava nagurati i progurati, jednostavno to nije to. Iako ima liječnika koji su prešli u informatičare, koji su od toga stvorili pravi biznis, međutim situacija na Sv Duhu i onda prelijevanje iste na KBC Sestre Milosrdnice je jednostavno zabrinjavajuća. Dokaz je toga da svi misle kako se mogu baviti svačijim poslom, što jednostavno nije tako.

Ako pogledamo što se događa u zdravstvenom sustavu, poglavito nakon odluke Vlade o sanaciji bolnica, jasno je da sustav jednostavno ne štima, da ne samo da treba hitno fino podešavanje, treba ga protresti i dobro istresti i posložiti jer inače puste milijarde koje se u njega slijevaju su poput bacanja u vreću bez dna. Curi iz sustava na sve strane i jednostavno je došlo vrijeme da se to sredi, ne sad, ne odmah, nego davno već jučer.

Vrijeme je, jednostavno mora se nešto učiniti.

Osim skandala u KBC Sestre Milosrdnice, tjedan su obilježile i dvije zanimljive konferencije – Telekom Arena i OMGcommerce. Na Telekom Areni moglo se čuti u kojem smjeru stremi domaći telekomunikacijski sektor u svjetlu događanja na svjetskom tržištu, jednostavno se vide na pomolu novi poslovni modeli koji trebaju zaustaviti pad prihoda od klasičnih zlatnih koka SMS-a i glasovne komunikacije.

Te promjene, uz dolazak novih mreža velikih brzina ključ su uspjeha. I tu će biti zanimljivo, jer OTT igrači (over the top) oni koji ne ulažu u razvoj mreža, a nemilice ih koriste poput Skypea, Vibera, Facebooka, YouTuba morat će naći zajednički jezik s telekom operaterima. Ta sinergija, strateško partnerstvo kako god ga nazvali jednostavno je preduvjet uspjeha.

Govorilo se i o ulaganjima u državnu optičku infrastrukturu, njezino objedinjavanje, to je budućnost koja dolazi, ali ne na populističkoj razini, već na nacionalnoj infrastrukturi poput autocesta samo što je ovdje riječ o informacijskoj autocesti.

A trgovina na internetu, da ključna je jer otvara sasvim nova vrata, što nam donosi, kako je razvijati bile su ključne teme  OMGcommerce konferencije. Zanimljivo je da se dokazalo još jednom da je sadržaj kralj. „Sadržaj je univerzalni eliksir za privlačenje pažnje. Stranica je mjesto gdje korisnici kupuju, ali sadržaj je ono što im pomaže pri kupnji i vraća ih na stranicu dok nisu spremni na kupnju“, istaknuo je jedan od sudionika konferencije.

Dubrovnik je pak bio domaćin regionalnoj konferenciji BE IT čija je ključna tema bila informatizacija javne uprave u svjetlu ulaska Hrvatske u EU, ali i prikaz stanja informatizacije javne uprave u regiji. Carniska uprava je spremna jer 1. srpnja smo dio EU i moramo se tako i ponašati, od nas mogu učiti zemlje regije što je itekako pozitivno jer znanje treba dijeliti. Dijeljenje znanja nikoga nije ubilo. S druge strane, imamo priliku povući mnogo novca iz EU fondova, zapravo našeg novca koji ćemo uplaćivati u EU proračun, samo treba znati kako. Nije loše priznati sebi da još uvijek u mnogim situacijama ne znamo kako, ali možemo naučiti i iskoristiti priliku.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

INOVACIJA … i „apsolutiziranje“ edukacije

19.02.2019. komentiraj

Kao namjernu ili slučajnu reakciju na www.facebook.com/EdukacijaNajvaznija/ saborski zastupnik Marko Vučetić (nezavisni) je objavio sljedeće osporavanje: „Kada se izolira određeni segment stvarnosti i pritom se apsolutizira, nikada se ne rješava problem, nego se otvara put za neku novu tiraniju. Obrazovanje se rješava obrazovanjem i obrazovnim politikama (a ne politikom u obrazovanju), zdravstvo zdravstvom i zdravstvenim politikama (a ne politikom u zdravstvu), vladavina prava poštivanjem zakona i kreiranjem zakona koje treba provoditi (a ne provođenjem politike u pravosuđu).... No, kontekst u kojem djelujemo kontekst je simulacije zbilje i dominacije PR-a. Tu se gubi razlika između zbilje i privida, odnosno privid i zbilja se promatraju kao istorazinske datosti. Onaj tko zbilja zna i onaj tko prividno zna, onaj tko zbilja liječi i onaj tko prividno liječi, onaj tko zbilja provodi zakone i onaj tko prividno provodi zakone postaju isti.

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

Kako nas je SaaS učinio uspješnijom tvrtkom?

18.02.2019. komentiraj

Poslovna klima u Hrvatskoj daleko je od motivirajuće ili inspirativne. No, postoje pojedinci i njihove kompanije koji ne posustaju i kao iznimke koje potvrđuju pravilo prkose gospodarskoj letargiji. Svjedočimo raznim strukturama društva koji podliježu dostupnim regulativama i zakonima: mladi se kroz HUB-ove i start-up projekte bore za svoje mjesto, uz očigledno da će, ako im se pruži prilika, napustiti Hrvatsku. Starije koji će ostati na svojim radnim mjestima jer ne vide bolje pozicije ili su uz brojne obveze u svojoj zemlji onemogućeni otići. I one nas između koji pokušavamo pronaći svoje mjesto i to mjesto napraviti uspješnijim.

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

KOMENTAR: HT nastavlja s pozitivnim trendovima

15.02.2019. komentiraj

Kompletirani su rezultati svih domaćih telekoma i prema posljednjim koji su izašli najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma može se lako konstatirati kako je tržište telekom rješenja i usluga u Hrvatskoj stabilno i da nastavlja rast. I HT kao najjači domaći telekom bilježi rast prihoda u Hrvatskoj za 0,6 posto, dok je taj prihod nešto manji ako se pribroje i rezultati Crnogorskog Telekoma.