Penal u šesnaestercu KB Sv. Duha - novi detalji malverzacijske hobotnice

Penal u šesnaestercu KB Sv. Duha - novi detalji malverzacijske hobotnice
Fotolia (ilustracija)

Priča oko informatizacije KBC Sestre Milosrdnice ima svoj nastavak, vjerojatno ne jedan nego nekoliko, ali ovog puta na polovici KB Sv. Duh gdje si očito svi zabijaju autogolove, tvrdi dobro obaviješteni izvor ICTbusiness.info iz Ministarstva zdravlja, dokazujući to javno dostupnom dokumentacijom, te još nekim dokumentima.

Kako smo već pisali tvrtka Atos zajedno s dr. Vedranom Ostojićem, o čemu sve možete čitati u iscrpnom tekstu na ovome linku, pokušava prodati rješenje za koje se među liječnicima na Sv. Duhu ne govori baš najbolje. Ne samo da se ne govori, nego upozorava naš visokopozicionirani izvor iz ministarstva zdravlja riječ je o rješenju koje bi potencijalno moglo ugroziti i zdravlje jer se u njemu ponekad prikazuju pogrešni podaci zbog čega bi navodno uskoro inspekcija mogla posjetiti ovu bolnicu.

Ovi su problemi jednostavno rješivi, zabraniti upotrebu toga softvera koji zapravo nema veze s dr. Vedranom Ostojićem, jer eto on ga je donirao bolnici, sa smiješkom govori naš izvor. Međutim, tu uskače tvrtka Input koja za održavanje ovog softvera godišnje uzima 960 tisuća kuna i to putem ugovora koji je moguće pronaći u sljedećem dokumentu u stavci 35. - Usluge programske i tehničke podrške integriranog programskog sustava INPAK/SPP *** što je ugovoreno okvirnim sporazumom.

Naš izvor pak iz domaće IT zajednice, dobro upoznat sa stanjem u informatizaciji zdravstva, ističe kako je riječ o paravan tvrtki i kako sve poslove obavlja dr. Vedran Ostojić uz znanje ravnatelja dr. Mirana Martinca. To nam je potvrdio i naš izvor iz ministarstva zdravlja navodeći kako je u ovome trenutku najvažnije zaštiti pacijente i softver ili prilagoditi ili izbaciti i uvesti novi, te svakako raspetljati hobotničku mrežu pipaka u IT sektoru. On ističe kako bi se time mogli vrlo brzo pozabaviti i DORH, USKOK i MUP i još neka tijela sa sličnim skraćenicama.

Iz bolnice Sv. Duh naime tvrde da sva potrebna dokumentacija je dostupna na uvid ovlaštenima, zaboravljaju da je za trošenje javnog novca ovlaštena javnost. Ali krenimo redom.

Dokument koji se prema tvrdnjama IT zajednice našao u ponudama Atosa za KBC Sestre Milosrdnice govori o  uredno izvršenim poslovima tvrtke Astramedika u 2012., a ne o Ugovoru i o plaćanju i tu se moramo složiti s tvrdnjama KB Sv. Duh.

Međutim, naš se izvor iz ministarstva zdravlja na to samo nasmijao i kratko kazao, pa ne budite naivni, riječ je o zajednici ponuditelja i sve uključene strane jednako su odgovorne i riječ je o čistom sukobu interesa.

„Kako je tvrtka Astramedika bila sastavni dio zajedničke ponude za postupak javne nabave proveden 2009. godine, tako je i dobila navedenu potvrdu kao i svaki drugi ponuditelj. Istina je da predmetni Ugovor bolnica ima s tvrtkom Input d.o.o., prema tome i predmetne obveze bolnica izvršava prema gore navedenoj tvrtki. Uostalom, o svemu postoji vrlo transparentna dokumentacija koja je dostupna na uvid ovlaštenima“, tvrde iz ureda ravnatelja bolnice KB Sv. Duh Mirana Martinca.

I gle čuda postoji ugovor s tvrtke Input s tvrtkom Astramedika iz 30.6.2009. o čemu je vijest objavljena na web stranicama Astramedike. Ugovor je, navodi se tamo, o poslovnoj suradnji. Dakle, dogovorena je suradnja već poodavno.

Naš izvor iz ministarstva zdravlja upozorava da je netko taj sustav održavao i prij, što priznaju i u Sv. Duhu ističući kako je riječ o okvirnom sporazumu sklopljenom 2009. Tu baš poentira naš izvor i kaže, eto vidite to je dugotrajno izvlačenje novca iz bolnice. Pritom ističe kako je poslovna suradnja Astramedike i Inputa započela ranije, ali da se u zajednici ponuditelja ne može javiti nitko tko ima ili može biti u sukobu interesa jer dr. Vedran Ostojić je vlasnik Astramedike.

Kako se navodi na stranicama tvrtke kojoj je vlasnik dr. Vedran Ostojić reference njegova sustava su Klinička bolnica "Sveti Duh", Klinički bolnički centar "Sestre Milosrdnice",  i to Klinika za unutarnje bolesti i hitne ambulante, Opća bolnica "Dr. Ivo Pedišić" u Sisku, te Hrvatsko društvo za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Hrvatskog liječničkog zbora.

Kako je provedeno ugovaranje, implementacija u KBC Sestre Milosrdnice zasad je nepoznato, no to možda utvrdi inspekcija ministarstva zdravlja.

Vratimo se tvrtki, Input koja je samo paravan za izvlačenje novca. Informatička tvrtka Input s prosječno desetak zaposlenika u posljednjih nekoliko godina bavi se informatičkim djelatnostima, no nigdje među svojim referencama ne nudi i KB Sv. Duh niti bilo kakvo rješenje za bolnice.

Uz to, prema dostupnim financijskim podacima iz registra godišnjih financijskih izvješća imala je u 2010. godini 8,29 milijuna kuna prihoda, a u 2011. 2,99, dok podaci za 2012. još uvijek nisu dostupni.