Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Nastavak izgradnje optičke mreže u iščekivanju dolaska 5G

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

U ovom trenutku A1 Hrvatska ima ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže, ističe za ICTbusiness.info Vladimir Skender, direktor planiranja i razvoja mreže A1 Hrvatska i dodaje da danas u fiksnoj infrastrukturi imaju s optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske pokriveno 560.000 kućanstava.

Pritom Skender ističe da za optimalan i efikasan 5G dizajn bitna je prateća infrastruktura u domeni temeljne paketne mreže i data centara te njihova povezanost velikim kapacitetima. Za to je iznimno važna realizacija NPBBI programa čija realizacija i korištenje odobrenih sredstava od EU kasni, zbog čega su službe Europske komisije izrazile zabrinutost u posljednjoj objavi DESI indeksa, pojašnjava Skender.

U tijeku je pokrivanje optikom područja gdje telekomi nemaju poslovni interes. Što A1 radi kada je u pitanju takva serija ugovora za implementacije optike u malim sredinama?

Osim samostalne gradnje optičke infrastrukture, ove godine započinjemo i s pokrivanjem 45.000 kućanstava na širem području Solina, Kaštela i Ivanić Grada. Radovi se sufinanciraju EU bespovratnim sredstvima iz Europskog fonda za regionalni razvoj temeljem Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., u sklopu poziva „Izgradnja mreža sljedeće generacije/pristupnih mreža sljedeće generacije u bijelim područjima“.

Što se tiče Kaštela projekt se provodi na području više međusobno povezanih jedinica lokalne samouprave Splitsko-dalmatinske županije, uključujući Grad Kaštela, Grad Trogir, Grad Split, Općinu Lećevica, Općinu Marina, Općinu Okrug, Općinu Prgomet, Općinu Primorski Dolac te Općinu Seget, a njegovim završetkom najmodernije tehnologije bit će dostupne za 24.000 korisnika. Na području Grada Solina omogućit će se širokopojasni pristup za tri tisuće korisnika.

Najnaprednije digitalne tehnologije bit će dostupne i za 18.000 korisnika iz gradova Dugo Selo i Ivanić Grad te općina Brckovljani, Kloštar Ivanić i Križ. Izgradnja počinje ovog ljeta, a sve će biti završeno do kraja 2023. Ukupna vrijednost projekata je 206,5 milijuna kuna od čega se 95 milijuna subvencionira iz EU fondova.

Koliko A1 Hrvatska danas ima optike i kakvi su planovi gradnje u budućnosti?

A1 Hrvatska lider je u fiksnoj infrastrukturi s 560.000 kućanstava pokrivenih optičkom mrežom u više od 55 gradova diljem Hrvatske, ukupno 14 tisuća kilometara gradske i međugradske optičke mreže. Nastavljamo graditi fiksnu infrastrukturu nove generacije vlastitim sredstvima i uz pomoć EU fondova. Među prvima su 2.500 kućanstava na području zagrebačkih naselja Črnomerec, Sesvete i Stenjevec te po 1.000 kućanstava u Zadru i Umagu, a ove se godine planira pokriti više desetaka tisuća kućanstava. Paralelno ulažemo i u modernizaciju infrastrukture te radimo na još većim pristupnim brzinama i najboljem korisničkom iskustvu što će podržati ubrzanu digitalizaciju Hrvatske.

Na optičkom pristupu A1 korisnici prvi su u Hrvatskoj dobili brzine pristupa internetu do 1 Gbit/s, dok je na hibridno-optičkom (HFC) pristupu već u osnovnom paketu omogućena brzina od 200 Mbit/s.

Dolazak 5G mreža zahtijevat će gradnju nove infrastrukture prije svega optike do svake bazne stanice ili pak snažni mikrovalni linkovi. Kako pripremiti mrežu baznih stanica za dolazak 5G mreže?

Priprema i prilagodba kompletne arhitekture mobilne mreže za pravi 5G gigabitnih brzina i niske latencije u A1 Hrvatska traje već nekoliko godina. Nedavno smo potpisali strateško partnerstvo s kompanijom Ericsson Nikola Tesla koja idućih pet godina nastavlja biti isporučitelj radijskog dijela mobilne mreže. Korisnicima smo osigurali najmoderniju i sigurnu radio pristupnu tehnologiju.

Najviši standardi kvalitete u razvoju 5G infrastrukture podržat će napredno korisničko iskustvo i realizaciju mreža vrlo visokog kapaciteta na nacionalnom nivou. Izgradit će se i novi kapaciteti na 4G tehnologiji te će se kompletna postojeća oprema na baznim stanicama modernizirati na 5G tehnologiju.

Za optimalan i efikasan 5G dizajn bitna je prateća infrastruktura u domeni temeljne paketne mreže i data centara te njihova povezanost velikim kapacitetima. Za to je iznimno važna realizacija NPBBI programa čija realizacija i korištenje odobrenih sredstava od EU kasni, zbog čega su službe Europske komisije izrazile zabrinutost u posljednjoj objavi DESI indeksa. Za aplikacije koje zahtijevaju niske latencije, 5G podržava koncept segmentiranja mreže (eng. network slicing). Sadržaj i podaci bit će lokalizirani u podatkovnim centrima što bliže korisniku i procesirani u lokalnoj instanci temeljne paketne mreže bez potrebe za gubljenjem vremena i desetaka milisekundi za slanje tih podataka do Zagreba ili dalje na Internet. Istovremeno se time optimizira količina podataka koje se šalju preko backbone i na efikasan način koriste raspoloživi kapaciteti.

Što se tiče spajanja krajnjih točaka odnosno baznih stanica, optika je dugoročno rješenje koje osigurava maksimalne kapacitete, ali je mikro valna (MW) veza  kao tehničko rješenje značajno napredovala. Kapaciteti za krajnji link preko E-banda omogućuju čak 10 Gbit/s ovisno o udaljenosti. Već 3-5 Gbit/s sasvim su dovoljni kapaciteti za prvu fazu 5G-a i korisničke slučajeve vezane uz mobilni broadband.

Mi u A1 Hrvatska držimo da za brzu izgradnju transmisijskih kapaciteta čekanje isključivo optike nije opcija. Stoga ulažemo znatne resurse u inovaciju i testiranje kreativnih rješenja u suradnji s našim partnerom Ericssonom Nikola Tesla. Tako smo još prije dvije godine objavili rad MW linka na E-bandu na rekordnim udaljenostima od 12 km (Omiš-Supetar). Prošle godine smo spojili lokacije Klis-Kamensko (udaljenost 26 km) s najduljim komercijalnim MIMO linkom na svijetu na frekvenciji 7 GHz.

Prije tri godine smo također ostvarili gigabitnu povezivost otoka Krk-Rab-Cres koristeći X-pic tehnologiju. Prepoznala je to i Europska komisija te smo ušli u finale EU Broadband awards u kategoriji povezivosti ruralnih i izoliranih udaljenih područja. Kombiniranje agregacije više različitih linkova, danas je MW vezom kapaciteta i preko 3 Gbit/s spojen veliki broj naših otoka uz povećanu robusnost na ispade pojedinačne veze.

Podsjećam da smo prvi pokazali gigabitne brzine i minimalnu latenciju na komercijalnim uređajima, a nedavno i prvo testno korištenje frekvencijskog područja od 700 MHz u Hrvatskoj na 5G mreži. Pred A1 Hrvatska je značajan investicijski ciklus u 5G tehnologiju koja je nužna podrška gospodarskom oporavku i razvoju digitalnog društva.

Na koji način stvoriti konvergentnu infrastrukturu koja će kombinirati optiku i brzi 4G i 5G kako bise svugdje ponudio brz i kvalitetan pristup internetu?

Cilj nam je u iduće tri godine dosegnuti 700 tisuća kućanstava s optičkom mrežom, a nakon toga ostatak s pravom 5G mrežom gigabitnih brzina. Već danas se kroz agregaciju tri odnosno četiri LTE nosioca za 75 posto stanovništva Hrvatske osiguravaju gigabitne brzine na baznoj stanici. Do maksimalne brzine od 1,35 Gbit/s dolazi se upotrebom dodatnih viših MIMO redova (eng. Multiple In, Multiple Out) – četiri u silaznoj i četiri u uzlaznoj vezi.

To su sve 5G tehnike koje se koriste već danas na LTE-Advanced Pro tehnologiji. A1 Hrvatska je baš ovim, najvišim kapacitetima, ciljao područja koja danas nemaju optičku infrastrukturu i jedina im je fiksna tehnologija zastarjela parica. Danas najveće kapacitete LTE mreže nemaju najveći gradovi kao Zagreb, Split i Rijeka, već manji gradovi, ruralna i turistička područja. U takvim područjima planiramo daljnje proširenje kapaciteta mobilne mreže kroz implementaciju 5G tehnologije.

Iako je sva nova oprema i na postojećim 4G frekvencijama spremna za 5G, bilo kroz DSS (dynamic spectrum sharing) ili refarming u potpunosti na 5G, prave gigabitne brzine i novi kapaciteti doći će s instalacijom 5G-a na 3,5 GHz dok će samo pokrivanje i kontinuitet usluge i servisa biti osiguran kroz 5G na 700 MHz. Sve te funkcionalnosti A1 Hrvatska testira već duže vrijeme u živoj mreži kroz testne dozvole pa smo tako prošli mjesec započeli i prvo testiranje 700 MHz u Hrvatskoj na području Bistre.

Ta dva nova spektra (700 MHz i 3,5 GHz) su, uz visokokapacitivni 26 GHz spektar, predmet aukcije spektra za 5G tijekom lipnja i srpnja. Primjeri skandinavskih zemalja pokazuju da se afirmativnim cijenama spektra može znatno ubrzati razvoj 5G mreža s pozitivnim učincima na cjelokupno društvo.

Još iz kategorije

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

29.11.2022.

Deutsche Telekom vodi kampanju za korištenje dodatnih frekvencijskih pojasa za mobilne komunikacije. Tvrtka je testirala visokofrekventni raspon na 6 gigaherca (GHz) u Bonnu u stvarnim uvjetima.

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

28.11.2022.

Nova studija konzultantske tvrtke Analysys Mason, koju je naručio Ericsson, naglašava potencijalne ekonomske, potrošačke i ekološke prednosti 5G povezivosti na 15 nacionalnih tržišta u razvoju. Uz regulatornu i vladinu potporu, svih petnaest zemalja moglo bi imati koristi od rasta BDP-a između 0,3 i 0,46 posto do 2035. godine, s procijenjenim omjerom troškova i koristi od tri do sedam puta.

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

28.11.2022.

Europska komisija detaljno je opisala napredak u pružanju 5G pokrivenosti za povezivanje tijekom leta zrakoplovom te u cestovnom prijevozu. EK vjeruje da bi planovi koje je navela ojačali mogućnosti pružanja inovativnih usluga u oba sektora.