KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

Foto: Damir Brkić

Hoćemo li u narednim mjesecima biti svjedoci konačne konsolidacije telekomunikacijskog tržišta u ovome trenutku ponajviše ovisi o dvama velikim telekomima Hrvatskom Telekomu i Vipnetu koji provode dubinska snimanja u Metronetu i H1 Telekomu.

Postoji nekoliko mogućih scenarija koje su za ICTbusiness.info potvrdili izvori s telekomunikacijskog tržišta. Jedan od njih je da bi Vipnet mogao preuzeti Metronet, o čemu smo već pisali. U tom slučaju Vipnet dobiva poslovne korisnike, razgranatu mrežu optike do krajnjih korisnika i u ovome trenutku tvrtku koja ima zdravo poslovanje. Ako tada HT preuzme H1 Telekom on doiva velik broj novih privatnih i poslovnih korisnika. Kada se tome pridoda i upravljanje Optima Telekomom nakon predstečajne nagodbe jasno je kako se stvara duopol na tržištu jer Tele2 onda više nema previše šanse. Jer u ovom scenariju bi HT nakon završetka prijelaznog perioda upravljanja preuzeo i Optimu Telekom.

Naši izvor ipak upozoravaju kako ovaj scenarij ima i svoje prepreke u obliku Agencije za zaštitu tržišnog najecanja i HAKOM-a jer stvaranje duopola nakon liberalizacije i nema baš previše smisla. I to je zaista tako, međutim treba uzeti u obzir kako je hrvatsko telekom tržište ipak maleno i da činjenica kako se prema dostupnim informacijama Tele2 nije želio uključiti u konsolidaciju na fiksnom tržištu malo je vjerojatno da će se netko sa strane uključiti.

Drugi scenarij predviđa razdvajanje Metroneta na dvije tvrtke gdje HT želi mrežni dio, a Vipnetu ostaju korisnici. HT onda preuzimanje H1 Telekoma cementira stanje na telekom tržištu. Ostaje tada pitanje što s Optima Telekomom. Izvori ICTbusiness.info pak tvrde kako u HT-u priželjkuju upravo ovaj scenarij i spremni su ga dobro i platiti. Pitanje je što bi tada učinio Vipnet jer bi izgubio određene strateške prednosti preuzimanjem cjelokupnog Metroneta. Možda bi se tada ipak okrenuo i preuzimanju Optime.

Treći scenarij je da Vipnet nakon Metroneta preuzme i H1 Telekom. Jer u ovom trenutku svi gledaju sve, tvrdi naš izvor. Tada bi HT mnogo lakše preuzeo Optimu Telekom kojom sad upravlja. Naime, jasno je da u ovome trenutku da su svi scenariji otvoreni i da se snažno pokušava stvoriti strateške pozicije u pregovorima jer u narednih nekoliko mjeseci konsolidacija bi trebala biti završena, odnosno barem bi se trebalo znati tko koga preuzima i za koliko.

Još iz kategorije

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

KOMENTAR: HT stabilno, ali kreće nova transformacija

25.07.2019. komentiraj

Poslovni rezultati najjačeg domaćeg telekoma Hrvatskog Telekoma pokazuju stabilnost s obzirom na vrlo izazovnu tržišnu utakmicu, ali i dokazuju da će doći do promjena koje dolazi s novim predsjednikom Uprave Konstantinos Nempisom koji je kompaniju preuzeo na početku drugog kvartala ove godine.

RFID – temelj uredske sigurnosti?

RFID – temelj uredske sigurnosti?

24.07.2019. komentiraj

Bili svjesni toga ili ne, svi smo u nekom trenutku u životu koristili RFID. Prvi radioodašiljači korišteni tijekom Drugog svjetskog rata pokrenuli su razvoj te tehnološke grane. Kroz stalnu evoluciju ona je u međuvremenu narasla tako da obuhvaća moderne često korištene ID kartice koje se oslanjaju na radiofrekvencijsku identifikaciju i daljinske ključeve na baterije. U ne tako dalekoj budućnosti možda će ljudi čak koristiti mikročipove ugrađene u tijela da bi se prijavljivali na računala i plaćali na aparatima za kavu i pića. Sveprisutnost RFID-a znači da se njegove prednosti često uzimaju zdravo za gotovo, no ne treba ih podcjenjivati.

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.