KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

Foto: Damir Brkić

Hoćemo li u narednim mjesecima biti svjedoci konačne konsolidacije telekomunikacijskog tržišta u ovome trenutku ponajviše ovisi o dvama velikim telekomima Hrvatskom Telekomu i Vipnetu koji provode dubinska snimanja u Metronetu i H1 Telekomu.

Postoji nekoliko mogućih scenarija koje su za ICTbusiness.info potvrdili izvori s telekomunikacijskog tržišta. Jedan od njih je da bi Vipnet mogao preuzeti Metronet, o čemu smo već pisali. U tom slučaju Vipnet dobiva poslovne korisnike, razgranatu mrežu optike do krajnjih korisnika i u ovome trenutku tvrtku koja ima zdravo poslovanje. Ako tada HT preuzme H1 Telekom on doiva velik broj novih privatnih i poslovnih korisnika. Kada se tome pridoda i upravljanje Optima Telekomom nakon predstečajne nagodbe jasno je kako se stvara duopol na tržištu jer Tele2 onda više nema previše šanse. Jer u ovom scenariju bi HT nakon završetka prijelaznog perioda upravljanja preuzeo i Optimu Telekom.

Naši izvor ipak upozoravaju kako ovaj scenarij ima i svoje prepreke u obliku Agencije za zaštitu tržišnog najecanja i HAKOM-a jer stvaranje duopola nakon liberalizacije i nema baš previše smisla. I to je zaista tako, međutim treba uzeti u obzir kako je hrvatsko telekom tržište ipak maleno i da činjenica kako se prema dostupnim informacijama Tele2 nije želio uključiti u konsolidaciju na fiksnom tržištu malo je vjerojatno da će se netko sa strane uključiti.

Drugi scenarij predviđa razdvajanje Metroneta na dvije tvrtke gdje HT želi mrežni dio, a Vipnetu ostaju korisnici. HT onda preuzimanje H1 Telekoma cementira stanje na telekom tržištu. Ostaje tada pitanje što s Optima Telekomom. Izvori ICTbusiness.info pak tvrde kako u HT-u priželjkuju upravo ovaj scenarij i spremni su ga dobro i platiti. Pitanje je što bi tada učinio Vipnet jer bi izgubio određene strateške prednosti preuzimanjem cjelokupnog Metroneta. Možda bi se tada ipak okrenuo i preuzimanju Optime.

Treći scenarij je da Vipnet nakon Metroneta preuzme i H1 Telekom. Jer u ovom trenutku svi gledaju sve, tvrdi naš izvor. Tada bi HT mnogo lakše preuzeo Optimu Telekom kojom sad upravlja. Naime, jasno je da u ovome trenutku da su svi scenariji otvoreni i da se snažno pokušava stvoriti strateške pozicije u pregovorima jer u narednih nekoliko mjeseci konsolidacija bi trebala biti završena, odnosno barem bi se trebalo znati tko koga preuzima i za koliko.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.