KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

Foto: Damir Brkić

Hoćemo li u narednim mjesecima biti svjedoci konačne konsolidacije telekomunikacijskog tržišta u ovome trenutku ponajviše ovisi o dvama velikim telekomima Hrvatskom Telekomu i Vipnetu koji provode dubinska snimanja u Metronetu i H1 Telekomu.

Postoji nekoliko mogućih scenarija koje su za ICTbusiness.info potvrdili izvori s telekomunikacijskog tržišta. Jedan od njih je da bi Vipnet mogao preuzeti Metronet, o čemu smo već pisali. U tom slučaju Vipnet dobiva poslovne korisnike, razgranatu mrežu optike do krajnjih korisnika i u ovome trenutku tvrtku koja ima zdravo poslovanje. Ako tada HT preuzme H1 Telekom on doiva velik broj novih privatnih i poslovnih korisnika. Kada se tome pridoda i upravljanje Optima Telekomom nakon predstečajne nagodbe jasno je kako se stvara duopol na tržištu jer Tele2 onda više nema previše šanse. Jer u ovom scenariju bi HT nakon završetka prijelaznog perioda upravljanja preuzeo i Optimu Telekom.

Naši izvor ipak upozoravaju kako ovaj scenarij ima i svoje prepreke u obliku Agencije za zaštitu tržišnog najecanja i HAKOM-a jer stvaranje duopola nakon liberalizacije i nema baš previše smisla. I to je zaista tako, međutim treba uzeti u obzir kako je hrvatsko telekom tržište ipak maleno i da činjenica kako se prema dostupnim informacijama Tele2 nije želio uključiti u konsolidaciju na fiksnom tržištu malo je vjerojatno da će se netko sa strane uključiti.

Drugi scenarij predviđa razdvajanje Metroneta na dvije tvrtke gdje HT želi mrežni dio, a Vipnetu ostaju korisnici. HT onda preuzimanje H1 Telekoma cementira stanje na telekom tržištu. Ostaje tada pitanje što s Optima Telekomom. Izvori ICTbusiness.info pak tvrde kako u HT-u priželjkuju upravo ovaj scenarij i spremni su ga dobro i platiti. Pitanje je što bi tada učinio Vipnet jer bi izgubio određene strateške prednosti preuzimanjem cjelokupnog Metroneta. Možda bi se tada ipak okrenuo i preuzimanju Optime.

Treći scenarij je da Vipnet nakon Metroneta preuzme i H1 Telekom. Jer u ovom trenutku svi gledaju sve, tvrdi naš izvor. Tada bi HT mnogo lakše preuzeo Optimu Telekom kojom sad upravlja. Naime, jasno je da u ovome trenutku da su svi scenariji otvoreni i da se snažno pokušava stvoriti strateške pozicije u pregovorima jer u narednih nekoliko mjeseci konsolidacija bi trebala biti završena, odnosno barem bi se trebalo znati tko koga preuzima i za koliko.

Još iz kategorije

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

KOMENTAR: Očekivana prodaja Tele2 Hrvatska, sljedeća meta Optima Telekom

01.06.2019. komentiraj

Kada je i službeno potvrđeno da je Tele2 Hrvatska prodan United Grupi postalo je jasno da se dugo najavljivana prodaja napokon dogodila. Iako su neki isticali kako je Tele2 AB, kao vlasnik Tele2 Hrvatska, objavom u poslovnom izvješću o tome kako su zadovoljni poslovanje i kako nastavljaju s ulaganjima zapravo otklonio mogućnost prodaje to je zapravo bio dokaz da su na nju spremni. Pogotovo prikazani svi parametri poslovanja koji su rasli čime se vrijednost prodaje povećavala.