KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

KOMENTAR: Svjedočimo li konačnoj konsolidaciji telekom tržišta

Foto: Damir Brkić

Hoćemo li u narednim mjesecima biti svjedoci konačne konsolidacije telekomunikacijskog tržišta u ovome trenutku ponajviše ovisi o dvama velikim telekomima Hrvatskom Telekomu i Vipnetu koji provode dubinska snimanja u Metronetu i H1 Telekomu.

Postoji nekoliko mogućih scenarija koje su za ICTbusiness.info potvrdili izvori s telekomunikacijskog tržišta. Jedan od njih je da bi Vipnet mogao preuzeti Metronet, o čemu smo već pisali. U tom slučaju Vipnet dobiva poslovne korisnike, razgranatu mrežu optike do krajnjih korisnika i u ovome trenutku tvrtku koja ima zdravo poslovanje. Ako tada HT preuzme H1 Telekom on doiva velik broj novih privatnih i poslovnih korisnika. Kada se tome pridoda i upravljanje Optima Telekomom nakon predstečajne nagodbe jasno je kako se stvara duopol na tržištu jer Tele2 onda više nema previše šanse. Jer u ovom scenariju bi HT nakon završetka prijelaznog perioda upravljanja preuzeo i Optimu Telekom.

Naši izvor ipak upozoravaju kako ovaj scenarij ima i svoje prepreke u obliku Agencije za zaštitu tržišnog najecanja i HAKOM-a jer stvaranje duopola nakon liberalizacije i nema baš previše smisla. I to je zaista tako, međutim treba uzeti u obzir kako je hrvatsko telekom tržište ipak maleno i da činjenica kako se prema dostupnim informacijama Tele2 nije želio uključiti u konsolidaciju na fiksnom tržištu malo je vjerojatno da će se netko sa strane uključiti.

Drugi scenarij predviđa razdvajanje Metroneta na dvije tvrtke gdje HT želi mrežni dio, a Vipnetu ostaju korisnici. HT onda preuzimanje H1 Telekoma cementira stanje na telekom tržištu. Ostaje tada pitanje što s Optima Telekomom. Izvori ICTbusiness.info pak tvrde kako u HT-u priželjkuju upravo ovaj scenarij i spremni su ga dobro i platiti. Pitanje je što bi tada učinio Vipnet jer bi izgubio određene strateške prednosti preuzimanjem cjelokupnog Metroneta. Možda bi se tada ipak okrenuo i preuzimanju Optime.

Treći scenarij je da Vipnet nakon Metroneta preuzme i H1 Telekom. Jer u ovom trenutku svi gledaju sve, tvrdi naš izvor. Tada bi HT mnogo lakše preuzeo Optimu Telekom kojom sad upravlja. Naime, jasno je da u ovome trenutku da su svi scenariji otvoreni i da se snažno pokušava stvoriti strateške pozicije u pregovorima jer u narednih nekoliko mjeseci konsolidacija bi trebala biti završena, odnosno barem bi se trebalo znati tko koga preuzima i za koliko.

Još iz kategorije

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja

03.07.2020. komentiraj

Svijet ima 10 godina za riješiti svoje hitne izazove ili će biti prekasno. U svojoj novoj knjizi „DESET GODINA DO PONOĆI: Četiri hitne globalne krize i njihova strateška rješenja (4. kolovoza 2020.; Berret-Koehler), Blair Sheppard objašnjava zašto je taj vremenski okvir tako presudan, koji su najhitniji izazovi i ključni elementi rješenja.

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

Koronavirus kriza: regija CEE u padu

25.06.2020. komentiraj

Kako funkcioniraju tržišta Srednje Europe? Poslovni stručnjak Andreas Schwabe, viši ekonomist u Raiffeisen Bank International AG (RBI) i diplomant MBA programa Global Executive na poslovnoj školi WU Executive Academy, analizirao je utjecaj koronavirus krize na regiju CEE s posebnim fokusom na ekonomije Hrvatske, Rusije, Rumunjske i Bugarske.

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

Kako odabrati pravi printer za kućni ured

24.06.2020. komentiraj

Rad na daljinu postao je potreba kao nikad prije u trenucima pandemije koronavirusa pa su se zaposlenici morali prilagođavati, što je podrazumijevalo nabavku ključnih “alata” za kvalitetan rad. A jedan od njih za neke je svakako printer.