EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

Dugo najavljivana konsolidacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta ulazi u finalnu fazu. U ovom trenutku fokus je na Metronetu, jakom  izazivaču u segmentu fiksnih telekomunikacijskih usluga za poslovne korisnike.  Mada to predstoji i njima, s obzirom na očekivane promjene u upravljačkoj strukturi većinskog vlasnika HPB-a i zamršene vlasničko dužničke odnose, H1 je u ovom trenutku po strani i čeka što će biti s procesom kupnje puno veće ribe, Metroneta.

Metronet je u ovom trenutku na razinama poslovanja o kojima su godinama pričali i čemu su težili njegovi vlasnici i uprava, pojašnjava naš izvor s telekom tržišta. Dosegli su poziciju najvećeg izazivača bivšem monopolisti u fiksnom telekomunikacijskom tržištu za poslovne korisnike uz gotovo 15 posto udjela, pozicionirajući se, kako sami kažu, kao lider prema kvaliteti usluga na tržištu, a uz pomoć procesa pred stečajne nagodbe su se i financijski konsolidirali na duži rok, tvrdi on dalje i dodaje da su time postali zanimljivi svima, a vlasnici dionica vjeruju da imaju vrijednost koja će privući bogate ponuđače i osigurati im solidan povrat na uloženo nakon 10-ak godina čekanja.

A da je tome doista tako neslužbeno doznajemo da su u igri ostala tri ozbiljna ponuđača koji završavaju due diligence i ubrzo bi trebali dati konačne obvezujuće ponude.

Najlogičniji i najvjerojatniji kupac je Vipnet. Metronet predstavlja sve ono što njima nedostaje kako bi upotpunili sliku i postali jaki nacionalni „all-round“ igrač. Postali bi jaki u fiksnom B2B segmentu s razvijenom ekspertizom u području cloud usluga i dobili bi moćnu optičku infrastrukturu koja im daje platformu za daljnji razvoj i u mobilnim uslugama (4G/5G). To dovodi Vipnet u gotovo ravnopravan položaj s HT-om u svim segmentima tržišta.

HT je kako pouzdano saznajemo iznimno svjestan koju to opasnost za njih donosi i na sve načine pokušava osujetiti Vipnet u nakani preuzimanja Metroneta. Na tržištu se može čuti da uporno obilaze AZTN kako bi našli model za kupnju koji bi regulator odobrio, ali najbliže su scenariju kupnje dijela kompanije, čime bi onemogućili Vipnet, za što su, kako se može čuti, spremni platiti visoku cijenu.   U ovome scenariju HT kupuje samo mrežu bilo kroz novo stvorenu firmu u koju bi mreža bila izdvojena ili kupnjom direktno samo mrežne infrastrukture.

O trećem ponuđaču je jako malo informacija osim da se radi o telekomu prisutnom u jugoistočnoj Europi pa je pretpostavka da je riječ o SBB-u odnosno United grupi. Oni su u vlasništvu fonda KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. koji ima ukupnu imovinu pod upravljanjem veću od 126 milijardi dolara i te kompanije stvaraju prihod veći od 200 milijardi dolara, a sama vrijednost fonda se procjenjuje na više od 5,86 milijardi dolara.

Svi u utrci očekivali i trećeg po veličini domaćeg telekoma Tele2, no njih u finalu nema. Zašto su od toga odustali veliko je pitanje jer dogodili li se da recimo Vipnet uspije kupiti Metronet dobit će vjetar u leđa koji bi vrlo lako mogao otpuhati Tele2 sa scene, tvrdi naš izvor.  I to je vrlo izvjestan scenarij i u slučaju da HT uspije doći do dijela Metroneta, dok u slučaju da se vlasnici Metroneta odluče za Vipnet švedski će vlasnik vrlo brzo tražiti izlaz iz domaće tržišne pat pozicije.

Teško je predvidjeti u kojem će smjeru ovaj proces otići, ali je evidentno da je rasplet vrlo blizu i da ćemo imati zanimljivo ljeto na Hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

Još iz kategorije

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

Složenost postupka koji se dijeli između ministarstva, agencija i lokalne samouprave

24.06.2019. komentiraj

Za telekome gradnja baznih stanica nije nimalo jednostavan postupak jer potrebno je ispoštovati niz propisa i zakonskih i podzakonskih akata, ali i proći ministarstva agencije i lokalnu samoupravu da bi sve bilo po zakonu. Tako će biti i za 5G bazne stanice kojih će biti više nego za 4G bazne stanice. Zanimljivo je da populistički nastrojeni političari lupetaju kako je sve to jednostavno i bez kontrole, pa smo upitali domaćeg telekom regulatora HAKOM kako stvari zapravo stoje s baznim stanicama.

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

Vrlo složen postupak izgradnje baznih postaja – ministarstvo ističe kako je HAKOM ključan

21.06.2019. komentiraj

Kako graditi bazne postaje, što je po pitanju građevine potrebno upitali smo nadležno ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja i oni ističu da sukladno Zakonu o prostornom uređenju, jedinice lokalne samouprave (gradovi i općine) te županije i grad Zagreb, kao nositelji planiranja na svom području, određuju lokacije i druge uvjete gradnje antenskih stupova, prihvata i elektroničke komunikacijske infrastrukture, uz sudjelovanje i mišljenje HAKOM-a.

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

Ministarstvo zdravstva provodi kontrole sukladno zakonu nad baznim stanicama telekoma

19.06.2019. komentiraj

Nastavljamo s temom dolaska 5G mreža, baznim stanicama i kontrolama. Kako neki misle da je to jednostavan postupak u ovoj seriji tekstova pokazat ćemo kako to nimalo nije slučaj, a nakon Državnog inspektorata koji je preuzeo poslove koje su inspekcije provodile do početka travnja ove godine, pitali smo ministarstvo zdravstva što oni sve moraju napraviti kako bi sve bilo u skladu sa zakonom.