EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

Dugo najavljivana konsolidacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta ulazi u finalnu fazu. U ovom trenutku fokus je na Metronetu, jakom  izazivaču u segmentu fiksnih telekomunikacijskih usluga za poslovne korisnike.  Mada to predstoji i njima, s obzirom na očekivane promjene u upravljačkoj strukturi većinskog vlasnika HPB-a i zamršene vlasničko dužničke odnose, H1 je u ovom trenutku po strani i čeka što će biti s procesom kupnje puno veće ribe, Metroneta.

Metronet je u ovom trenutku na razinama poslovanja o kojima su godinama pričali i čemu su težili njegovi vlasnici i uprava, pojašnjava naš izvor s telekom tržišta. Dosegli su poziciju najvećeg izazivača bivšem monopolisti u fiksnom telekomunikacijskom tržištu za poslovne korisnike uz gotovo 15 posto udjela, pozicionirajući se, kako sami kažu, kao lider prema kvaliteti usluga na tržištu, a uz pomoć procesa pred stečajne nagodbe su se i financijski konsolidirali na duži rok, tvrdi on dalje i dodaje da su time postali zanimljivi svima, a vlasnici dionica vjeruju da imaju vrijednost koja će privući bogate ponuđače i osigurati im solidan povrat na uloženo nakon 10-ak godina čekanja.

A da je tome doista tako neslužbeno doznajemo da su u igri ostala tri ozbiljna ponuđača koji završavaju due diligence i ubrzo bi trebali dati konačne obvezujuće ponude.

Najlogičniji i najvjerojatniji kupac je Vipnet. Metronet predstavlja sve ono što njima nedostaje kako bi upotpunili sliku i postali jaki nacionalni „all-round“ igrač. Postali bi jaki u fiksnom B2B segmentu s razvijenom ekspertizom u području cloud usluga i dobili bi moćnu optičku infrastrukturu koja im daje platformu za daljnji razvoj i u mobilnim uslugama (4G/5G). To dovodi Vipnet u gotovo ravnopravan položaj s HT-om u svim segmentima tržišta.

HT je kako pouzdano saznajemo iznimno svjestan koju to opasnost za njih donosi i na sve načine pokušava osujetiti Vipnet u nakani preuzimanja Metroneta. Na tržištu se može čuti da uporno obilaze AZTN kako bi našli model za kupnju koji bi regulator odobrio, ali najbliže su scenariju kupnje dijela kompanije, čime bi onemogućili Vipnet, za što su, kako se može čuti, spremni platiti visoku cijenu.   U ovome scenariju HT kupuje samo mrežu bilo kroz novo stvorenu firmu u koju bi mreža bila izdvojena ili kupnjom direktno samo mrežne infrastrukture.

O trećem ponuđaču je jako malo informacija osim da se radi o telekomu prisutnom u jugoistočnoj Europi pa je pretpostavka da je riječ o SBB-u odnosno United grupi. Oni su u vlasništvu fonda KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. koji ima ukupnu imovinu pod upravljanjem veću od 126 milijardi dolara i te kompanije stvaraju prihod veći od 200 milijardi dolara, a sama vrijednost fonda se procjenjuje na više od 5,86 milijardi dolara.

Svi u utrci očekivali i trećeg po veličini domaćeg telekoma Tele2, no njih u finalu nema. Zašto su od toga odustali veliko je pitanje jer dogodili li se da recimo Vipnet uspije kupiti Metronet dobit će vjetar u leđa koji bi vrlo lako mogao otpuhati Tele2 sa scene, tvrdi naš izvor.  I to je vrlo izvjestan scenarij i u slučaju da HT uspije doći do dijela Metroneta, dok u slučaju da se vlasnici Metroneta odluče za Vipnet švedski će vlasnik vrlo brzo tražiti izlaz iz domaće tržišne pat pozicije.

Teško je predvidjeti u kojem će smjeru ovaj proces otići, ali je evidentno da je rasplet vrlo blizu i da ćemo imati zanimljivo ljeto na Hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

Još iz kategorije

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

Francuska izbacuje Huawei iz telekom sektora

07.08.2020. komentiraj

Francuska je u veljači odlučila da neće isključiti Huawei iz svoje 5G mreže, ali ovog mjeseca stigla je potpuno drugačija odluka, koja ide u smjeru djelomične zabrane poslovanja toj kineskoj kompaniji, odnosno, potpunoj zabrani poslovanja odmah s početkom 2028.

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

Ericsson isporučuje cloud native dvojnu 5G jezgrenu mrežu SoftBanku

06.08.2020. komentiraj

SoftBank odabrao je Ericsson za isporuku cloud native dvojne 5G jezgrene mreže za svoju samostalnu 5G mrežu. Rješenje, koje uključuje Ericsson Cloud Packet Core, Ericsson Cloud Unified Data Management and Policy, kao i Ericsson NFVI, igrat će ključnu ulogu u operativnoj transformaciji SoftBanka. Zero-touch rad nudi neprekinute procese isporuke i integracije (CI / CD), uz pomoć kontejnerski temeljene arhitekture mikrousluga i automatizacije koju ona omogućuje.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

Samsung otkriva viziju 6G budućnosti - hologrami dostupni masama do 2030.

06.08.2020. komentiraj

Telekomunikacijske kompanije diljem svijeta marljivo rade na širenju 5G mreže, ali neke od njih gledaju već podosta unaprijed i pripremaju se za razvoj 6G tehnologije, koja bi trebala donijeti jednu potpuno novu razinu po pitanju mogućnosti koje će nuditi.