EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

EKSKLUZIVNO: Tri ponuđača u bitci za vlasništvo nad Metronetom

Dugo najavljivana konsolidacija hrvatskog telekomunikacijskog tržišta ulazi u finalnu fazu. U ovom trenutku fokus je na Metronetu, jakom  izazivaču u segmentu fiksnih telekomunikacijskih usluga za poslovne korisnike.  Mada to predstoji i njima, s obzirom na očekivane promjene u upravljačkoj strukturi većinskog vlasnika HPB-a i zamršene vlasničko dužničke odnose, H1 je u ovom trenutku po strani i čeka što će biti s procesom kupnje puno veće ribe, Metroneta.

Metronet je u ovom trenutku na razinama poslovanja o kojima su godinama pričali i čemu su težili njegovi vlasnici i uprava, pojašnjava naš izvor s telekom tržišta. Dosegli su poziciju najvećeg izazivača bivšem monopolisti u fiksnom telekomunikacijskom tržištu za poslovne korisnike uz gotovo 15 posto udjela, pozicionirajući se, kako sami kažu, kao lider prema kvaliteti usluga na tržištu, a uz pomoć procesa pred stečajne nagodbe su se i financijski konsolidirali na duži rok, tvrdi on dalje i dodaje da su time postali zanimljivi svima, a vlasnici dionica vjeruju da imaju vrijednost koja će privući bogate ponuđače i osigurati im solidan povrat na uloženo nakon 10-ak godina čekanja.

A da je tome doista tako neslužbeno doznajemo da su u igri ostala tri ozbiljna ponuđača koji završavaju due diligence i ubrzo bi trebali dati konačne obvezujuće ponude.

Najlogičniji i najvjerojatniji kupac je Vipnet. Metronet predstavlja sve ono što njima nedostaje kako bi upotpunili sliku i postali jaki nacionalni „all-round“ igrač. Postali bi jaki u fiksnom B2B segmentu s razvijenom ekspertizom u području cloud usluga i dobili bi moćnu optičku infrastrukturu koja im daje platformu za daljnji razvoj i u mobilnim uslugama (4G/5G). To dovodi Vipnet u gotovo ravnopravan položaj s HT-om u svim segmentima tržišta.

HT je kako pouzdano saznajemo iznimno svjestan koju to opasnost za njih donosi i na sve načine pokušava osujetiti Vipnet u nakani preuzimanja Metroneta. Na tržištu se može čuti da uporno obilaze AZTN kako bi našli model za kupnju koji bi regulator odobrio, ali najbliže su scenariju kupnje dijela kompanije, čime bi onemogućili Vipnet, za što su, kako se može čuti, spremni platiti visoku cijenu.   U ovome scenariju HT kupuje samo mrežu bilo kroz novo stvorenu firmu u koju bi mreža bila izdvojena ili kupnjom direktno samo mrežne infrastrukture.

O trećem ponuđaču je jako malo informacija osim da se radi o telekomu prisutnom u jugoistočnoj Europi pa je pretpostavka da je riječ o SBB-u odnosno United grupi. Oni su u vlasništvu fonda KKR - Kohlberg Kravis Roberts & Co. L.P. koji ima ukupnu imovinu pod upravljanjem veću od 126 milijardi dolara i te kompanije stvaraju prihod veći od 200 milijardi dolara, a sama vrijednost fonda se procjenjuje na više od 5,86 milijardi dolara.

Svi u utrci očekivali i trećeg po veličini domaćeg telekoma Tele2, no njih u finalu nema. Zašto su od toga odustali veliko je pitanje jer dogodili li se da recimo Vipnet uspije kupiti Metronet dobit će vjetar u leđa koji bi vrlo lako mogao otpuhati Tele2 sa scene, tvrdi naš izvor.  I to je vrlo izvjestan scenarij i u slučaju da HT uspije doći do dijela Metroneta, dok u slučaju da se vlasnici Metroneta odluče za Vipnet švedski će vlasnik vrlo brzo tražiti izlaz iz domaće tržišne pat pozicije.

Teško je predvidjeti u kojem će smjeru ovaj proces otići, ali je evidentno da je rasplet vrlo blizu i da ćemo imati zanimljivo ljeto na Hrvatskom telekomunikacijskom tržištu.

Još iz kategorije

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

Ericsson u suradnji s AT&T omogućio 5G u NBA ljetnoj ligi

19.08.2019. komentiraj

AT&T je ponudio nove mogućnosti vezane uz sportsku zabavu koristeći se Ericssonovom 5G mrežnom infrastrukturom u MGM Resorts NBA ljetnoj ligi. Od 10. do 11. srpnja, fanovi su mogli uživo prenositi video sadržaje iz uređaja Samsung Galaxy S10 5G i sudjelovati u igrama na posve novi način.

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

VELIKA ICT ANALIZA: Najveći broj zaposlenih i najveće plaće u telekom sektoru

16.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment i to prema broju zaposlenih i prosječno isplaćenoj neto plaći. Ako pogledamo tvrtke s najvećim broje zaposlenih i njihovom prosječnom plaćom na prvom mjestu je najjači domaći telekom operator Hrvatski Telekom s 3960 zaposlenih u 2018. godini i prosječnom plaćom od 9.484 kune. Slijedi ga najveći telekomunikacijski izvoznik Ericsson Nikola Tesla s 2401 zaposlenim s prosječnom neto plaćom koja doseže 12.533 kuna. Na trećem mjestu po broju zaposlenih je A1 Hrvatska s 1687 zaposlenih i prosječnom plaćom od 9.842 kune

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

VELIKA ICT ANALIZA: Tko su najbolji telekom izvoznici, Ericsson Nikola Tesla uvjerljivo vodeći

14.08.2019. komentiraj

Nastavljamo s velikom analizom domaćeg ICT tržišta i krećemo u telekomunikacijski segment gdje prema izvoz situacija nije takva da su prvo vodeći telekomi. Na prvom mjestu je Ericsson Nikola Tesla kao najveći izvoznik i to s 998,22 milijuna kuna vrijednim izvozom u 2018. godini uz rast od 0,17 posto.