INOVACIJA … u rješenju za Adaptive /Automated - learning

INOVACIJA … u rješenju za Adaptive /Automated - learning

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

A/A-learning je intrigirajući koncept koji predstavlja trenutni vrhunac primjene tehnologije e-learninga i WBT-a (Web Based Training). Već smo vidjeli da je to gotovo mainstream u novim edukacijskim tehnologijama, spominjan u raznim dokumentima na Internetu gotovo dva milijuna puta. Mnogi od njih govore o konkretnim rješenjima koja omogućuju provedbu adaptivne poduke. Od komercijalnih ponuda vrijedi spomenuti analizu koju je tvrtka EdSurge načinila za izdavačko-edukacijsku kompaniju Pearson:

U toj „bijeloj knjizi“ o adaptivnoj poduci osim opisa A/A-L koncepta i njegove dobre prakse

Autori daju popis 24 konkretna rješenja (alata) koji omogućuju njihovu implementaciju (vidi OVDJE). Osim web-aplikacija spremnih za korištenje nudi se mnogo gotovih sadržaja, prije svega matematike, te poduke u čitanju (naravno engleskog). U toj bijeloj knjizi se daju odgovori u svezi tri glavne funkcionalnosti adaptivne poduke:

 • Adaptivni sadržaj – kako pripremiti sadržaje da se može održati adaptivna poduka?
 • Adaptivna procjena – kako ocjenjivati polaznikove odgovore na pitanja u kvizovima?
 • Adaptivni slijed – kako se kretati po sadržaju zavisno o ocjenama?

Jedan od najpoznatijih alata koji ujedno daju i edukativni sadržaj je SuccessMaker od spomenute tvrtke Pearson. Ovdje prikaz funkcionalnosti za osnovnoškolce:

Da ne bismo ostali samo na ovom promotivnom prikazu procesa, pogledajmo kako izgleda standardna shema poslovnog procesa adaptivne poduke u okviru „Jeste li znali?“.

­­­­JESTE LI ZNALI da među tim silnim spominjanjima „Adaptive Learning“ na Internetu nigdje nema „velike slike“ poslovnog procesa? Ima dosta spominjanja ove metode zajedno s BPMN (Business Process Modelling and Notation) dizajniranjem, no to su uglavnom prikazi podrobnosti radnog tijeka („što kad student pogrešno odgovori…“), a ne ukupnog procesa.

Torikaz je pokušaj prikaza cjelokupnog radnog tijeka adaptivne poduke od strane autora (na engleskom zbog planiranog međunarodnog objavljivanja):

Čemu može poslužiti ova shema? Na prvi pogled bi se moglo pomisliti da će ovako složeni prikaz preplašiti one koji razmišljaju ući u područje adaptivne poduke. Namjera je obratna: treba prikazati koliko „poslova“ može automatski obaviti odgovarajući alat, koji je potreban su za djelotvornu provedbu A/A poduke. I ovdje se kao i u  Pearson shemi za SuccessMaker vidi kako se ovom metodom oslobađa nastavnike od administracije polaznika, a motivira studente dajući im poduku  koja im je točno potrebna i koju mogu savladati.

 

Među preporučenim rješenjima se nalazi mnogo alata izdavačkih kuća, Pearson tu nije jedini. McGrow-Hill sa svojim LearnSmart rješenjem također nudi kombinaciju alata i sadržaja prikazujući ih ovakvom pojednostavljenom promotivnom slikom:

U okviru LearnSmart imamo impresivnu raznovrsnost sadržaja:

Uz sadržaj, LearnSmart ima sljedeće funkcionalne odlike:

 • Učinkovito i djelotvorno učenje
 • Fleksibilni nastavni materijali
 • Ocjenjivanje i izvješćivanje
 • Autorski alat za izradu lekcija
 • Dostupnost od bilo kuda
 • Integraciju u sustav upravljanja učenjem (LMS)

Ova posljednja stavka je naročito privlačna: sustav za adaptivnu poduku bit će povezan s LMS-om koji obrazovne ustanove u pravilu već imaju. Kod takve integracije u teoriji se nadamo korištenju dvaju ponajboljih rješenja uz njihovo povezivanje („best-in-class“ rješenja). No u praksi znamo da su takva sučelja često izazovna kako u pogledu raspoloživih funkcionalnosti, tako i u pogledu resursa potrebnih za implementaciju pogotovo kasnijeg održavanja.

Zbog toga u obzir treba uzeti i opciju korištenja samog LMS-a za adaptivnu poduku („packaged“ rješenja), gdje nema potrebe za izradom i konfiguracijom integracijskog sučelja. U našem ranije spomenutom slučaju imamo standardno Moodle rješenje za LMS. Nudi li Moodle funkcionalnosti potrebne za adaptivnu poduku vidjet ćemo u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

INOVACIJA …  u državnoj upravi

INOVACIJA … u državnoj upravi

11.12.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli kako uspješne zemlje poput Norveške, Finske i Danske promišljaju svoju budućnost ali i globalnu. Podrazumijeva se da država ulaže napore za podupiranje gospodarstva nakon nestanka prirodnih resursa (Norveška) ili u pretvaranje nekonkurentnih brodogradilišta u svjetski broj jedan za vjetroelektrane (Danska).

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

KOMENTAR: Jeste li spremni na dan bez mobitela, bez WiFi-a, bez bežičnih kućnih telefona, ali i struje, radara…

06.12.2018. komentiraj

Uskoro kreće komercijalizacija 5G mobilnih mreža koje će zahtijevati dva ili čak tri puta više baznih stanica koje postoje danas. U nekim slučajevima veće pokrivenosti i dometa baznih stanica će morati biti još i više. Pogotovo na višim frekvencijskim opsezima. I tu nastaje problem.

INOVACIJA …  u finskom „Institutu za budućnost“

INOVACIJA … u finskom „Institutu za budućnost“

04.12.2018. komentiraj

U prethodne smo dvije kolumne prikazali važnost znanja općenito i dali jednostavan „recept kojih šest vještina trebamo imati ako želimo biti dio „ekonomije znanja“ ili „društva znanja“. Nažalost, u nas se znanje tretira kao povijest, odnosno kao nešto dovršeno i statično. Što to znači? To znači da u obrazovnom sustavu nastavnici uglavnom „ex cathedra“ pričaju o činjenicama baziranim na prošlosti . Učenici i studenti polože test i dobiju ocjenu i uglavnom sve ekspresno zaborave. Za razliku od toga zemlje s naprednijim obrazovnim sustavima „sadržaj znanja“ sve manje tretiraju kao samo sebi svrhom, nego sadržaj koriste  kao podlogu edukaciji iz kritičkog promišljanja i osnovu za u  poduci  „kako učiti“.