INOVACIJA … u rješenju za Adaptive /Automated - learning

INOVACIJA … u rješenju za Adaptive /Automated - learning

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

A/A-learning je intrigirajući koncept koji predstavlja trenutni vrhunac primjene tehnologije e-learninga i WBT-a (Web Based Training). Već smo vidjeli da je to gotovo mainstream u novim edukacijskim tehnologijama, spominjan u raznim dokumentima na Internetu gotovo dva milijuna puta. Mnogi od njih govore o konkretnim rješenjima koja omogućuju provedbu adaptivne poduke. Od komercijalnih ponuda vrijedi spomenuti analizu koju je tvrtka EdSurge načinila za izdavačko-edukacijsku kompaniju Pearson:

U toj „bijeloj knjizi“ o adaptivnoj poduci osim opisa A/A-L koncepta i njegove dobre prakse

Autori daju popis 24 konkretna rješenja (alata) koji omogućuju njihovu implementaciju (vidi OVDJE). Osim web-aplikacija spremnih za korištenje nudi se mnogo gotovih sadržaja, prije svega matematike, te poduke u čitanju (naravno engleskog). U toj bijeloj knjizi se daju odgovori u svezi tri glavne funkcionalnosti adaptivne poduke:

 • Adaptivni sadržaj – kako pripremiti sadržaje da se može održati adaptivna poduka?
 • Adaptivna procjena – kako ocjenjivati polaznikove odgovore na pitanja u kvizovima?
 • Adaptivni slijed – kako se kretati po sadržaju zavisno o ocjenama?

Jedan od najpoznatijih alata koji ujedno daju i edukativni sadržaj je SuccessMaker od spomenute tvrtke Pearson. Ovdje prikaz funkcionalnosti za osnovnoškolce:

Da ne bismo ostali samo na ovom promotivnom prikazu procesa, pogledajmo kako izgleda standardna shema poslovnog procesa adaptivne poduke u okviru „Jeste li znali?“.

­­­­JESTE LI ZNALI da među tim silnim spominjanjima „Adaptive Learning“ na Internetu nigdje nema „velike slike“ poslovnog procesa? Ima dosta spominjanja ove metode zajedno s BPMN (Business Process Modelling and Notation) dizajniranjem, no to su uglavnom prikazi podrobnosti radnog tijeka („što kad student pogrešno odgovori…“), a ne ukupnog procesa.

Torikaz je pokušaj prikaza cjelokupnog radnog tijeka adaptivne poduke od strane autora (na engleskom zbog planiranog međunarodnog objavljivanja):

Čemu može poslužiti ova shema? Na prvi pogled bi se moglo pomisliti da će ovako složeni prikaz preplašiti one koji razmišljaju ući u područje adaptivne poduke. Namjera je obratna: treba prikazati koliko „poslova“ može automatski obaviti odgovarajući alat, koji je potreban su za djelotvornu provedbu A/A poduke. I ovdje se kao i u  Pearson shemi za SuccessMaker vidi kako se ovom metodom oslobađa nastavnike od administracije polaznika, a motivira studente dajući im poduku  koja im je točno potrebna i koju mogu savladati.

 

Među preporučenim rješenjima se nalazi mnogo alata izdavačkih kuća, Pearson tu nije jedini. McGrow-Hill sa svojim LearnSmart rješenjem također nudi kombinaciju alata i sadržaja prikazujući ih ovakvom pojednostavljenom promotivnom slikom:

U okviru LearnSmart imamo impresivnu raznovrsnost sadržaja:

Uz sadržaj, LearnSmart ima sljedeće funkcionalne odlike:

 • Učinkovito i djelotvorno učenje
 • Fleksibilni nastavni materijali
 • Ocjenjivanje i izvješćivanje
 • Autorski alat za izradu lekcija
 • Dostupnost od bilo kuda
 • Integraciju u sustav upravljanja učenjem (LMS)

Ova posljednja stavka je naročito privlačna: sustav za adaptivnu poduku bit će povezan s LMS-om koji obrazovne ustanove u pravilu već imaju. Kod takve integracije u teoriji se nadamo korištenju dvaju ponajboljih rješenja uz njihovo povezivanje („best-in-class“ rješenja). No u praksi znamo da su takva sučelja često izazovna kako u pogledu raspoloživih funkcionalnosti, tako i u pogledu resursa potrebnih za implementaciju pogotovo kasnijeg održavanja.

Zbog toga u obzir treba uzeti i opciju korištenja samog LMS-a za adaptivnu poduku („packaged“ rješenja), gdje nema potrebe za izradom i konfiguracijom integracijskog sučelja. U našem ranije spomenutom slučaju imamo standardno Moodle rješenje za LMS. Nudi li Moodle funkcionalnosti potrebne za adaptivnu poduku vidjet ćemo u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

INOVACIJA … u edukaciji – izazov lošeg utjecaja okoline na djecu

21.08.2018. komentiraj

Često me kritiziraju da su moji članci previše „tehnologizirani“ odnosno „digitalizirani“ ili „internetski bazirani“. To se naročito odnosi na uvjerenje o automatizaciji kao mogućem doprinosu (spasu?) obrazovnog sustava. Podsjećam na temeljni rezon takvog mojeg pristupa obrazovnom sustavu: zbog ogromne „potražnje“ za edukacijom (najmanje milijardu polaznika svih vrsti i razina obrazovanja) UN je u svojoj analizi globalnog edukacijskog sustava izračunao da je  u narednih 14 godina potrebno regrutirati gotovo 70 milijuna (!) nastavnika za primarnu i sekundarnu edukaciju. To konkretno znači diplomiranje 5 milijuna novih nastavnika godišnje! „Mission possible“?

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

KOMENTAR: Krećemo s velikom analizom ICT tržišta

14.08.2018. komentiraj

Ljeto je možda vrijeme kiselih krastavaca, samo za neke jer ICTbusiness.info i ove godine u suradnji s tvrtkom Bisnode i portalom Poslovna.hr kreće u veliki analizu domaćeg ICT tržišta. Ove godine analizirat ćemo tržište ponovno prema NKD odnosno nacionalnoj klasifikaciji djelatnosti i to tako da su tvrtke podijeljene u tri velika segmenta – telekomunikacije i komunikacije, računala i softver.

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

INOVACIJA … s Moodle rješenjem za Automated/Adaptive - learning

13.08.2018. komentiraj

Po tko zna koji put moramo spomenuti kako se svaka inovacija može prikazati dilemom ili proturječjem. Time smo završili i prethodnu kolumnu i naveli moguće  pristupe kao „best-in-class“ komponente adaptivne poduke i dobro ih integrirati ili „paketsko“ rješenje u kojem na jednoj platformi radimo adaptivnu poduku. Kao i obično, nema jednoznačnog odgovora niti u ovoj dilemi. No važno je da smo svjesni ovih opcija kao i  da bez subjektivne naklonosti („bias“) odlučujemo koja je u našem slučaju najbolja.