INOVACIJA … u rješenju za Adaptive /Automated - learning

INOVACIJA … u rješenju za Adaptive /Automated - learning

Foto: Dražen Tomić / Tomich Productions

A/A-learning je intrigirajući koncept koji predstavlja trenutni vrhunac primjene tehnologije e-learninga i WBT-a (Web Based Training). Već smo vidjeli da je to gotovo mainstream u novim edukacijskim tehnologijama, spominjan u raznim dokumentima na Internetu gotovo dva milijuna puta. Mnogi od njih govore o konkretnim rješenjima koja omogućuju provedbu adaptivne poduke. Od komercijalnih ponuda vrijedi spomenuti analizu koju je tvrtka EdSurge načinila za izdavačko-edukacijsku kompaniju Pearson:

U toj „bijeloj knjizi“ o adaptivnoj poduci osim opisa A/A-L koncepta i njegove dobre prakse

Autori daju popis 24 konkretna rješenja (alata) koji omogućuju njihovu implementaciju (vidi OVDJE). Osim web-aplikacija spremnih za korištenje nudi se mnogo gotovih sadržaja, prije svega matematike, te poduke u čitanju (naravno engleskog). U toj bijeloj knjizi se daju odgovori u svezi tri glavne funkcionalnosti adaptivne poduke:

 • Adaptivni sadržaj – kako pripremiti sadržaje da se može održati adaptivna poduka?
 • Adaptivna procjena – kako ocjenjivati polaznikove odgovore na pitanja u kvizovima?
 • Adaptivni slijed – kako se kretati po sadržaju zavisno o ocjenama?

Jedan od najpoznatijih alata koji ujedno daju i edukativni sadržaj je SuccessMaker od spomenute tvrtke Pearson. Ovdje prikaz funkcionalnosti za osnovnoškolce:

Da ne bismo ostali samo na ovom promotivnom prikazu procesa, pogledajmo kako izgleda standardna shema poslovnog procesa adaptivne poduke u okviru „Jeste li znali?“.

­­­­JESTE LI ZNALI da među tim silnim spominjanjima „Adaptive Learning“ na Internetu nigdje nema „velike slike“ poslovnog procesa? Ima dosta spominjanja ove metode zajedno s BPMN (Business Process Modelling and Notation) dizajniranjem, no to su uglavnom prikazi podrobnosti radnog tijeka („što kad student pogrešno odgovori…“), a ne ukupnog procesa.

Torikaz je pokušaj prikaza cjelokupnog radnog tijeka adaptivne poduke od strane autora (na engleskom zbog planiranog međunarodnog objavljivanja):

Čemu može poslužiti ova shema? Na prvi pogled bi se moglo pomisliti da će ovako složeni prikaz preplašiti one koji razmišljaju ući u područje adaptivne poduke. Namjera je obratna: treba prikazati koliko „poslova“ može automatski obaviti odgovarajući alat, koji je potreban su za djelotvornu provedbu A/A poduke. I ovdje se kao i u  Pearson shemi za SuccessMaker vidi kako se ovom metodom oslobađa nastavnike od administracije polaznika, a motivira studente dajući im poduku  koja im je točno potrebna i koju mogu savladati.

 

Među preporučenim rješenjima se nalazi mnogo alata izdavačkih kuća, Pearson tu nije jedini. McGrow-Hill sa svojim LearnSmart rješenjem također nudi kombinaciju alata i sadržaja prikazujući ih ovakvom pojednostavljenom promotivnom slikom:

U okviru LearnSmart imamo impresivnu raznovrsnost sadržaja:

Uz sadržaj, LearnSmart ima sljedeće funkcionalne odlike:

 • Učinkovito i djelotvorno učenje
 • Fleksibilni nastavni materijali
 • Ocjenjivanje i izvješćivanje
 • Autorski alat za izradu lekcija
 • Dostupnost od bilo kuda
 • Integraciju u sustav upravljanja učenjem (LMS)

Ova posljednja stavka je naročito privlačna: sustav za adaptivnu poduku bit će povezan s LMS-om koji obrazovne ustanove u pravilu već imaju. Kod takve integracije u teoriji se nadamo korištenju dvaju ponajboljih rješenja uz njihovo povezivanje („best-in-class“ rješenja). No u praksi znamo da su takva sučelja često izazovna kako u pogledu raspoloživih funkcionalnosti, tako i u pogledu resursa potrebnih za implementaciju pogotovo kasnijeg održavanja.

Zbog toga u obzir treba uzeti i opciju korištenja samog LMS-a za adaptivnu poduku („packaged“ rješenja), gdje nema potrebe za izradom i konfiguracijom integracijskog sučelja. U našem ranije spomenutom slučaju imamo standardno Moodle rješenje za LMS. Nudi li Moodle funkcionalnosti potrebne za adaptivnu poduku vidjet ćemo u ovoj kolumni naredni ponedjeljak.

 

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

Beskontaktno plaćanje mobilnim uređajima

19.10.2018. komentiraj

Većina građana, kada izlazi iz svoga doma, sa sobom uzima nekoliko stvari koje su im nezaobilazne za svakodnevni život, kao što su npr. ključevi, novčanik i mobitel. Međutim, često nam nije praktično ili poželjno imati toliko stvari uz sebe, zbog čega se logičnom nameće ideja o stvarima koje imaju više funkcija. Moderni pametni uređaju mogu omogućiti funkcionalnosti plaćanja i time zamijeniti platne kartice koje građani nose u svojim novčanicima, te u velikom broju situacija smanjiti potrebu za nošenjem klasičnih novčanika.

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska priredio iznenađenje - odličan u prvih devet mjeseci

18.10.2018. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski operater Tele2 iznenadio je odličnim rezultatima u prvih devet mjeseci ove godine, ali i posljednjem kvartalu. Svi ključni pokazatelji rastu, marže također i Tele2 je pokazao da se može. Neki bi rekli možda poliraju bilancu za neku skoru prodaju, jer ovakvi rezultati privukli bi svakog investitora. Možda žele dokazati centrali u švedskoj da imaju prostora za novi rast i možda neke akvizicije. Svašta se na tržištu priča posljednjih mjeseci, ali i godina.

INOVACIJA … i veza sa cjeloživotnom edukacijom

INOVACIJA … i veza sa cjeloživotnom edukacijom

17.10.2018. komentiraj

Na kraju prethodne kolumne smo se pitali, može li se pod inovacijom smatrati promjena našeg i ponašanja samo putem imitacija praksi iz Japana ili Austrije? Ne, to je nužno, ali ne i dovoljno! Jedino slabo i daleko svjetlo prosperiteta na kraju tunela može se vidjeti u mogućoj orijentaciji na edukaciju. Kakve veze ima edukacija s inovacijom? Ogromne! Po EIS (European Innovation Scoreboard, „Europska ljestvica uspjeha u inoviranju 2018.“), ovo je tablica zemalja: