5G donosi pomak paradigme u ulozi interneta stvari

5G donosi pomak paradigme u ulozi interneta stvari

Za samo nekoliko godina bit će komercijalno dostupne mobilne mreže pete generacije, obećavajući bolju vezu, veće brzine i manju latenciju svima koji žive u hiperpovezanom svijetu. Njihova snaga obrade, primjerice, mogla bi nas odvesti u „kinestetički web“ – viziju internetskog svijeta u kojemu računalo koje funkcionira u oblaku može osjetiti i predusresti jedan dodir senzora.

No, 5G je više od sljedećeg koraka u razvoju mogućnosti povezivanja. Njegova munjevita brzina, veća propusnost i poboljšana dostupnost imaju potencijal transformirati branše. Većina država želi potpunu komercijalizaciju do 2020., a mogućnosti povezivanja mogu promijeniti način funkcioniranja tvrtki: od toga kako one upravljaju svakodnevnom komunikacijom do pametnijih poslovnih aplikacija i mogućnosti organskog rasta. To znači da će kvaziinteligentni uređaj ili sustav utemeljen na senzorima uskoro moći prenijeti kontrolnu inteligenciju, koja je nekad bila ugrađena, na računalni ekosustav utemeljen na oblaku.  Zamislite pisače, televizore, ledarice hladnjaka i aparate za kavu integrirane u jednu globalnu mješovitu mrežu uz mogućnost trenutačne naplate usluga prema izboru i potrošnji korisnika. 5G će biti transformativan za tvrtke u svakom smislu te riječi, dok dizajneri proizvoda izgaraju od nestrpljenja da dočekaju to novo doba u komunikaciji.

Evolucija svakodnevnih tehnologija u svakodnevnom životu građana nakon dolaska 5G

Veće brzine, niža latencija i veći kapaciteti mogli bi omogućiti videozapise ultravisoke razlučivosti u pokretu, virtualnu stvarnost i druge napredne primjene. Čak i jednostavne poslovne primjene kao što su telekonferencije imaju potencijal za veliko unaprjeđenje.

Propusnost nužna za podršku takvih vrsta tehnologija postala je komercijalno dostupna tek u zadnjih pet godina i ima ograničenu geografsku pokrivenost. No u budućnosti će se pristup većim brzinama, mobilnosti i kapacitetima dodatno razviti, pa možemo očekivati masovno prihvaćanje tehnologija virtualne stvarnosti, u konferencijskim salama i izvan njih, što će omogućiti daljinskim korisnicima da se međusobno vide i djeluju kao da su u istoj sobi.

No to nije cijela priča: izvan ureda 5G će se koristiti u budućem rastu pametnih gradova kao i za samovozeće automobile i jata bespilotnih letjelica s potencijalom za izgradnju novih struktura bez skela. Mogućnost bržeg povezivanja donijet će stalnu povezanost koja će automobilima i robotima omogućiti da „razgovaraju“, međusobno i s ulicama – primjerice, kako bi utjecali na trenutačnu osvijetljenost ceste. Mogli biste primati poruke od lokalnog gradskog vijeća o ruti s najboljom kvalitetom zraka u gradu na temelju gustoće prometa za bilo koje doba dana. A u području zdravstva 5G će omogućiti cijeli niz inovacija, kao što su daljinska robotska kirurgija i personalizirana medicina na temelju podataka dobivenih od nosivih uređaja za praćenje trenutnog stanja. Mogućnost takvog nadzora zdravlja moglo bi znatno utjecati na osiguravateljsku branšu, pri čemu će cijenu premija određivati životni stil klijenata. Masovni prijenos povjerljivih podataka u sigurnosno osjetljive ekosustave znači da će sigurnost interneta stvari u narednim godinama biti predmet velikih ulaganja.

Novi 5G oblak

5G mreže postat će tako sve važnije u držanju koraka sa sve većom potražnjom za povezanim uređajima, ali će i ponuditi propusnost i latencije nužne za poboljšanje poslovnih servisa u oblaku. U budućnosti će tehnologija oblaka vjerojatno postati dovoljno stabilna da posve zamijeni tradicionalne podatkovne centre. To oslanjanje na oblak značit će i da proizvođači više ne moraju u uređaje stavljati elemente za obradu, pa će i hardver postati sve kompaktniji. Troškovne uštede za tvrtke mogle bi biti ogromne posebno jer se uređaji više neće morati stalno nadograđivati da bi držali korak.

SIM svuda oko nas

Mnoge se tvrtke povezuju s internetom putem Wi-Fija, no ne bez problema. Tehnologija sljedeće generacije uskoro će omogućiti korištenje 5G SIM-ova, što znači da će se uređaji iz sfere interneta stvari, od kućnih sigurnosnih sustava do pametnih madraca, moći povezivati bez oslanjanja na Wi-Fi. To će označiti razdoblje novih standarda u povezivanju uređaja jer će tvrtke moći staviti SIM u hardver u koji se on obično ne stavlja – npr. fotoaparate, prijenosnike i pisače – i moći njima odmah rukovati. Početne faze razvoja te tehnologije već se mogu vidjeti: ASUS je u veljači ove godine predstavio svoj prvi tablet s eSIM-om. Kako će te tehnologije sve više uzimati maha, mijenjat će se i funkcionalnosti hardvera, dajući tehnološkim tvrtkama još više razloga za minimalistički pristup.

Osim praktičnih poboljšanja, eSIM-ovi obećavaju i veću sigurnost i prilagodljivost koji pogoduju sve mobilnijoj radnoj snazi, omogućujući lako povezivanje ma gdje radili. To naposljetku znači da jedan korisnik može raditi putem više različitih profila istovremeno, a sve s jednim uređajem.

Umjesto zaključka

5G ne obećava samo povećanje učinkovitosti i rast potencijala za automatizaciju, nego nam omogućuje da istražimo tehnologije u razvoju kao što su virtualna i poboljšana stvarnost, koje mogu dovesti do dosad neviđenih noviteta. Na putu do revolucionarnog života potrošača i tvrtki u budućnosti 5G obećava postati kralježnicom hiperpovezanog i hipermobilnog svijeta, odgovornom za novi val uzbudljivih inovacija. Bez obzira radi li se o maloj ili srednje velikoj tvrtki ili pak međunarodnoj megakompaniji, samovozećem automobilu ili umjetnoj inteligenciji u bolnicama, pristup velikim brzinama i niskoj latenciji ima potencijal donijeti poboljšanja na svim razinama – od načina kako tvrtke komuniciraju i kako se povezuju s klijentima, do osmišljavanja svakodnevnog života u gradovima i putem javnog sektora.

 

Još iz kategorije

MONTESQUIE (O duhu zakona)

MONTESQUIE (O duhu zakona)

23.04.2019. komentiraj

„Zviždač“ je popularan naziv za osobu koja javno upozorava na ilegalne aktivnosti kojima svjedoči. U javnosti je možda najviše kontroverze u posljednjih nekoliko godina, izazvao slučaj američkog zviždača Edwarda Snowdena koji je učinio dostupnima javnosti dokumente iz kojih su vidljive mjere nadzora diljem svijeta putem softvera koje su razvile američke obavještajne službe.

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

Microsoftova reakcija na optužbe o povredama privatnosti

17.04.2019. komentiraj

Na zahtjev nizozemskog Ministarstva sigurnosti i pravde, društvo Privacy Company provelo je procjenu učinka na zaštitu podataka u skladu s Općom uredbom o zaštiti podataka – GDPR, u odnosu na Microsoft Office ProPlus Enterprise (Office 2016 MSI i Office 365 CTR). Procjena je pokazala da Microsoft sistematično i prikriveno prikuplja podatke velikog razmjera o pojedinačnoj upotrebi Worda, Excela, PowerPointa i Outlooka.

Što je AI?

Što je AI?

16.04.2019. komentiraj

Vjerojatno već svatko ima neku osnovnu ideju o tome što bi umjetna inteligencija trebala biti. Postoje mnoge definicije, no mi ćemo bez kompliciranja i ulaska u prijeporna pitanja reći da je umjetna inteligencija (AI) inteligencija koju pokazuju uređaji pri obavljanju određene zadaće. Idealni inteligentni uređaj je prilagodljiv i ujedno poduzima radnje kako bi povećao vjerojatnost da ispuni neku zadaću. Glavne značajke umjetne inteligencije su: 1. sposobnost pohranjivanja velike količine podataka i prikupljanja novih podataka iz okoline; 2. sposobnost da samostalno donosi odluke i zatim djeluje na temelju tih odluka.