Oglašivačka industrija

Očekuje se snažan pad Twitterovih prihoda od oglašavanja

Očekuje se snažan pad Twitterovih prihoda od oglašavanja
Depositphotos / Ilustracija

Insider Intelligence smanjio je Twitterove globalne prihode od oglasa za 37 posto u svojoj najnovijoj prognozi prihoda od oglasa u cijelom svijetu. Ovo je drugo uzastopno snižavanje rejtinga otkako je Musk prvi put ponudio kupnju tvrtke u travnju 2022. U 3. kvartalu 22. analitička tvrtka smanjila je izglede za oglašavanje tvrtke za 30 posto u usporedbi s prethodnom prognozom.

Insider Intelligence sada očekuje da će globalni prihodi Twittera od oglasa pasti za 27,9 posto, sa 4,14 milijardi dolara u 2022. na 2,98 milijardi dolara do kraja 2023. Kao rezultat toga, njegov će se udio u globalnom tržištu digitalnih oglasa blago smanjiti s 0,8 posto na 0,5 posto. Za usporedbu, njihova prognoza za 3. kvartal 2022. projicirala je prihode u 2023. na 4,74 milijarde USD.

"Najveći problem s oglašavanjem na Twitteru je to što oglašivači ne vjeruju Musku", rekla je Jasmine Enberg, glavna analitičarka u Insider Intelligenceu.

“Nijedan od Twitterovih pokušaja da vrati velike oglašivače – uključujući poticaje za oglašavanje i partnerstva za sigurnost brendova – neće uspjeti s Muskom na čelu. Twitter mora odvojiti Muskovu osobnu marku od korporativnog imidža tvrtke kako bi ponovno zadobio povjerenje oglašivača i vratio novac za oglašavanje“, objašnjava Jasmine Enberg.

Očekuje se da će prihodi Twittera od oglasa u SAD-u pasti za 28,6 posto u 2023., s 2,36 milijardi USD na 1,68 milijardi USD. Twitterov udio u američkom tržištu digitalnih oglasa pasti će s 1,0 posto na 0,6 posto. U UK-u će prihodi tvrtke od oglasa pasti s 282,1 milijuna funti (347,6 milijuna dolara) u 2022. na 202,2 milijuna funti (249,1 milijun dolara) do kraja ove godine, što je pad od 28,3 posto.

"Problemi s moderiranjem sadržaja i performansama oglasa na Twitteru nastali su prije Muska, ali oni nisu nužno kršili dogovore jer su oglašivači vjerovali da je Twitter na njihovoj strani", rekao je Enberg.

"Istina, Musk je pogoršao mnoge od tih problema, ali dok brendovi i oglašivači razmišljaju hoće li nastaviti s potrošnjom, sada se bore s većim pitanjem hoće li trošiti na platformu definiranu kaosom, proizvoljnim promjenama i neizvjesnošću oko njezine budućnosti“, objašnjava Jasmine Enberg.

Insider Intelligence također očekuje da pretplatnička usluga Twitter Blue neće nadoknaditi izgubljene prihode od oglasa. "Plava kvačica više ne označava vjerodostojnost", rekla je Jasmine Enberg.

“Predstavlja moć na platformi čija kulturološka relevantnost blijedi, zajedno s podrškom Musku. Nema razloga za prethodno provjerene pojedince i organizacije koji su se oslanjali na plavu kvačicu kako bi uspostavili ovlasti za plaćanje, a mnogi korisnici ne žele da ih se smatra podržavateljima Muska i onoga za što vjeruju da on predstavlja“, ističe Jasmine Enberg.

Prošlog prosinca, Insider Intelligence je projicirao da će Twitter izgubiti korisnike po prvi put otkako su počeli pratiti metriku 2008. godine. Očekuje se da će njegova svjetska baza korisnika pasti za 3,9 posto, s još 5,1 posto sljedeće godine. To je gubitak od 32,7 milijuna korisnika u samo dvije godine. U SAD-u, osnovna korisnička baza Twittera u dobi od 18 do 44 godine neće se promijeniti. Najveće opadanje u SAD-u doći će od korisnika u dobi od 45 godina i starijih i 17 i manje godina. Mnogi od njih su marginalni korisnici, a neki su počeli koristiti platformu tek prošle godine kako bi gledali kako se odvija drama akvizicije. Političke preferencije također igraju ulogu u odlukama korisnika da odu ili ostanu.

Vrijeme provedeno na Twitteru među korisnicima Twittera u SAD-u smanjit će se za dvije minute 2023. i još dvije minute 2024. To je djelomično zbog proliferacije sadržaja pun mržnje i tehničkih problema na platformi pod Muskom, ali također i zbog dugotrajnih izazova. Twitter zaostaje u društvenom videu—koji je najveći pokretač vremena provedenog na društvenim medijima. “Angažman na Twitteru još uvijek uvelike ovisi o ciklusu vijesti”, rekla je Jasmine Enberg.

“Saga o preuzimanju uzrokovala je porast vremena provedenog u 2022. koji je sada nestao jer su korisnici izgubili interes za Muskove ludorije. Istodobno, Twitter se nastavlja boriti s kreatorima. Kreatori su ključni za angažman na društvenim mrežama. Dok je Musk rekao da planira poboljšati monetizaciju kreatora na platformi, Twitterov novi program dijeljenja prihoda od oglasa za odgovore na tweetove neće biti dovoljan da pomakne iglu za većinu kreatora, a oni se moraju prijaviti za Twitter Blue da bi bili kvalificirani“, zaključuje Jasmine Enberg.