Veliki pritisak na Twitter nakon dolaska Muska zbog odlaska korisnika s ove društvene mreže

Veliki pritisak na Twitter nakon dolaska Muska zbog odlaska korisnika s ove društvene mreže
DepositPhotos

Twitter će doživjeti egzodus korisnika sljedeće godine i kasnije, budući da novi vlasnik Elon Musk uvodi temeljne promjene na platformi, prema Insider Intelligenceu. U svojoj najnovijoj prognozi korištenja društvenih mreža, Insider Intelligence očekuje da će mjesečni korisnici Twittera diljem svijeta pasti za gotovo 4% u 2023. i još 5% u 2024. Osnovna pretpostavka za ovu prognozu je da će tehnički problemi i uvredljivi sadržaj otjerati korisnike.

Nakon uglavnom ravnomjernog rasta u 2022., koji iznosi 368,4 milijuna mjesečno aktivnih korisnika diljem svijeta, korisnička baza Twittera opasti će 3,9% u 2023. na 353,9 milijuna korisnika. Ovo je prvi put da je Insider Intelligence predvidio pad broja korisnika Twittera u cijelom svijetu od kada su počeli pratiti tvrtku 2008. Godine 2024. njena globalna baza korisnika tada će pasti za dodatnih 5,1% na 335,7 milijuna. To je gubitak od 32,7 milijuna korisnika u dvije godine.

"Neće biti niti jednog katastrofalnog događaja koji će uništiti Twitter", rekla je Jasmine Enberg, glavna analitičarka Insider Intelligencea.

“Umjesto toga, korisnici će sljedeće godine početi napuštati platformu jer budu frustrirani tehničkim problemima i širenjem sadržaja koji izaziva mržnju ili drugog neugodnog sadržaja. Twitterovo osnovno osoblje, koje radi danonoćno, neće se moći suprotstaviti infrastrukturi platforme i problemima moderiranja sadržaja“, pojašnjava Jasmine Enberg.

Smanjene projekcije upotrebe slijede smanjenje od 40% u studenom u izgledima prihoda od oglasa za Twitter. Insider Intelligence očekuje da će Twitterov oglasni posao diljem svijeta ove godine porasti samo 4,9% na 4,67 milijardi dolara. Njihovo predviđanje u prvom tromjesečju imalo je rast prihoda od 25,1% na 5,58 milijardi USD, zatim skok za još 21,6% u 2023. i 16,0% u 2024. Analitička tvrtka sada predviđa da će rast biti uglavnom nepromijenjen u sljedeće dvije godine.

"Gubici prihoda i osoblja otežali su Musku isporuku novih proizvoda koji bi mogli povećati upotrebu i angažman", rekla je Jasmine Enberg.

“Njegov primarni fokus u 2023. bit će pokretanje pokretača prihoda Twittera, nakon što je izgubio mnoge od svojih najvećih oglašivača i dugog repa drugih oglašivača koji su tiho napustili platformu. Musk ne može postići svoj cilj revidiranja Twitterovog modela monetizacije kako bi ga učinio manje ovisnim o oglašavanju ako ne može ostvariti prihod u kratkom roku, a on je u nezavidnoj poziciji uvjeravanja oglašivača da troše na platformu koja je dugo bila zatrpan problemima unovčavanja i nije bitan za njihove medijske planove“, tvrdi Jasmine Enberg.

Twitter će izgubiti više korisnika u SAD-u nego u bilo kojoj drugoj zemlji. Izgubit će 3,6 milijuna u 2023., što je pad od 6,3% u odnosu na 2022. Američki mjesečni korisnici smanjit će se za dodatnih 8,3% u 2024. na 50,5 milijuna, najnižu razinu koju je platforma dosegnula od 2014., budući da sve više marginalnih korisnika prestaje koristiti platformu koja je vjerojatno će rasti sporije, nestabilnije i manje ugodno zbog smanjenja broja zaposlenih u infrastrukturi i moderiranju sadržaja.

"Twitter je platforma koja se oslanja na vijesti i kontroverze", kazala je Jasmine Enberg. “Blagi rast koji očekujemo za 2022. rezultat je znatiželjnih promatrača koji se češće prijavljuju ili koriste platformu kako bi pratili sagu Musk-Twitter. Međutim, njihova znatiželja već počinje nestajati, a smanjena upotreba od strane tih marginalnih korisnika pogoršat će mjesečni pad broja korisnika u 2023. Pad broja korisnika u SAD-u zahvatit će sve dobne skupine, ali će biti posebno koncentriran u dobnim skupinama ispod 25 i starijih od 45 godina, gdje su mnogi trenutni korisnici platforme marginalniji korisnici koji nisu toliko lojalni i manje su voljni tolerirati ponižavajuće iskustvo. U glavnim skupinama korisnika Twittera, 25-34 i 35-44, također će doći do pada broja korisnika, ali manje ozbiljnog, budući da je veći broj tih korisnika posvećeniji dnevnim korisnicima. Upotreba Twittera počet će značajno padati u Ujedinjenom Kraljevstvu počevši od 2023., padom za 5,1% na 13,4 milijuna korisnika. Mjesečni korisnici dodatno će se smanjiti na 12,6 milijuna u 2024., što je pad od 6,3%, dosežući najnižu razinu od 2018. Slično kao u SAD-u, pad korisnika Twittera zahvatit će sve dobne skupine s najvećim padom među 18-24 i 45- 54 dobne skupine, koje nisu temeljni korisnici Twittera, posebno pod trenutačno razornim promjenama, te su manje lojalne platformi. Za angažiranije korisnike, dobne skupine 25-34 i 35-44, također će doći do odustajanja, ali u manjoj mjeri. Ništa nije sigurno u pogledu budućnosti Twittera osim što je sve neizvjesno. Ako Musk uspije otkloniti probleme s uslugama i potencijalne prekide, riješiti probleme s moderiranjem sadržaja platforme i integrirati nove usluge u aplikaciju za povećanje prihoda, možda će još uvijek moći preokrenuti tijek odljeva korisnika“, zaključuje Enberg.