PAD PRIHODA

Twitter u velikim financijskim problemima, a Elon Musk ne pronalazi rješenja

Twitter u velikim financijskim problemima, a Elon Musk ne pronalazi rješenja
Depositphotos

Prihodi Twittera strmoglavili su se tijekom prosinca prošle godine, a Wall Street Journal nagađa da se radi o čak 40 posto na godišnjoj razini.

Naravno, to je posljedica kontroverznog preuzimanja te platforme od strane Elona Muska, koji vrlo vjerojatno nije očekivao baš toliko negativnosti dok se odlučio na poprilično ambiciozan poslovni pothvat. I mnogima potpuno nelogičan.

Naime, već u prvih 30 dana njegove "vladavine", stotinu najvećih oglašivača povuklo se s Twittera, a njih dvije trećine više se nije vratilo na platformu. Pokušalo ih se "namamiti" natrag poduzimanjem koraka kao ukidanje trogodišnje zabrane političkog oglašavanja, no nije upalilo.

Pozitivno je što su se vratili Apple i Amazon, ali ponovno su na rubu odlaska zbog Twitterove kontroverzne strategije rezova i ušteda. Konkretnije, kompanija nije izvršila obveze prema određenim dobavljačima, od kojih su neki ujedno i najveći oglašivači.

Zbog, primjerica, neplaćanja računa za Amazon Web Services unazad nekoliko mjeseci, Amazon je zaprijetio uskraćivanjem plaćanja za svoje oglase.

Nažalost po Twitter, to nije sve. S obzirom da je Musk posudio 13 milijardi dolara kako bi preuzeo platformu, obvezao se na poveće kamate - čak 15 posto. To znači da godišnja isplata premašuje milijardu dolara. Što je poveći problem kad su prihodi u tolikom zaostatku.

Pokušalo se nešto s pretplatama, ali taj potez je isto neslavno prošao. Riječ je o Twitter Blue i mnogi su ga zloporabili, no istina je i da su ga svi veći brendovi i javne osobe ipak platile. Radi se o osam do 11 dolara mjesečno i platformi s oko 350 milijuna aktivnih korisnika to svakako dobro dođe. Posebno sad...

A vidjet ćemo što će se sve događati u narednom periodu, posebno jer je Musk naglašavao da će prva godina biti teška, ali da će onda sve "sjesti na svoje mjesto".