Na CIX spojena prva članica brzinom 100 Gbit/s

Na CIX spojena prva članica brzinom 100 Gbit/s

Foto: Fotolia

Iako su se prije pet godina propusnosti 100 Gbit/s činile nestvarnima, u vrijeme posljednje veće obnove infrastrukture CIX-a (Croatian Internet eXchange) 2018. godine, predviđene su mogućnosti spajanja članica propusnošću 100 Gbits/s. Očekivanja su i u praksi ispunjena, pa je od jučer CIX omogućio spajanje propusnošću od 100 Gbit/s Hrvatskom Telekomu.

Članice CIX-a su komercijalni davatelji internetskih usluga u Hrvatskoj i izvan nje, kao i nekomercijalne i privatne mreže. Međusobno su kroz CIX članice spojene radi smanjivanja nepotrebnog prometa kroz treće mreže čime se smanjuju trošak i vrijeme razmjene podataka.

Podsjetimo se, CIX je osnovan u Srcu 2000. godine, a 2001. godine prve članice CIX-a spojene su propusnošću 100 Mbit/s. Rastom potreba članica CIX-a, nova infrastruktura uspostavljena je 2004. godine i omogućila je prvo spajanje propusnošću 1 Gbit/s. Sljedeću prekretnicu CIX je ostvario krajem 2010. godine spojivši jednu od članica propusnošću 10 Gbit/s.

U posljednje dvije godine ukupna količina prometa kroz infrastrukturu CIX-a narasla je za 125 posto, a maksimalna ostvarena propusnost dosegla je 125 Gbit/s. Ostvarenje prvog spoja na CIX propusnosti 100 Gbit/s, posljedica je tog porasta. Očekujemo da će u skoroj budućnosti i druge članice zatražiti spoj propusnosti 100 Gbit/s.

Još iz kategorije

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

DT testirao mobilnu mrežu na 6 GHz

29.11.2022.

Deutsche Telekom vodi kampanju za korištenje dodatnih frekvencijskih pojasa za mobilne komunikacije. Tvrtka je testirala visokofrekventni raspon na 6 gigaherca (GHz) u Bonnu u stvarnim uvjetima.

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

Uvođenje 5G mreža potiče razvoj gospodarstva

28.11.2022.

Nova studija konzultantske tvrtke Analysys Mason, koju je naručio Ericsson, naglašava potencijalne ekonomske, potrošačke i ekološke prednosti 5G povezivosti na 15 nacionalnih tržišta u razvoju. Uz regulatornu i vladinu potporu, svih petnaest zemalja moglo bi imati koristi od rasta BDP-a između 0,3 i 0,46 posto do 2035. godine, s procijenjenim omjerom troškova i koristi od tri do sedam puta.

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

Upotreba 5G mreža u prijevozu ojačana odlukom Europske komisije

28.11.2022.

Europska komisija detaljno je opisala napredak u pružanju 5G pokrivenosti za povezivanje tijekom leta zrakoplovom te u cestovnom prijevozu. EK vjeruje da bi planovi koje je navela ojačali mogućnosti pružanja inovativnih usluga u oba sektora.