TELEKOM TRŽIŠTE

CriteriaCaixa povećava udio u Telefónici preko 5 posto

CriteriaCaixa povećava udio u Telefónici preko 5 posto
Depositphotos

Španjolski investicijski holding CriteriaCaixa povećao je svoj udio u Telefónici na više od 5 posto. To je još jedna institucija u zemlji koja kupuje dionice grupe nakon što je stc potrošio više od 2 milijarde eura na značajan interes.

Prije povećanja, CriteriaCaixa je imala 2,7 posto izravnih udjela u Telefónici. Također posjeduje značajan udio u CiaxaBank, koja je prošli mjesec smanjila svoj udio u grupi operatera s 3,5 posto na 2,5 posto.

CriteriaCaixa je primijetila da je ulaganje u Telefónicu strateški i dugoročni potez. Tvrtka je dodala da je njen glavni cilj pružanje najveće stabilnosti dioničara operateru, bitnoj tvrtki kako za zemlju tako i za industriju na međunarodnoj razini.

Najava povećanja kapitala Telefónice dolazi dva tjedna nakon što je španjolska vlada kupila 3 posto udjela preko državnog Sociedad Estatal de Participaciones Industriales. Vlasti u zemlji namjeravaju na kraju posjedovati do 10 posto operatera, potez koji su lokalni mediji pozicionirali kao odgovor na stc-ovo stjecanje udjela koji bi ga na kraju mogao učiniti najvećim izravnim dioničarom Telefónice.