Orijentacija na vlastite NB-IoT proizvode

Orijentacija na vlastite NB-IoT proizvode

Holosys u svojoj ponudi ima cjelovita AMR (Automatic Meter Reading) rješenja na već provjerenim tehnologijama, a može se reći da je Mbus, kao i bežična verzija istog, i dalje najraširenija tehnologija na domaćem i europskom tržištu, ističe za ICTbusiness.info direktor Holosysa Tomislav Lekić.

Prema njegovim riječima to ujedno predstavlja i europski standard za daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode, idealna je za povezivanje mjerila u zgradama i u pravilu koristi malo energije za prijenos podataka.

Lekić ističe kako su fokusirani na NB IoT rješenja i nedavno su tako na tržište lansirali vlastite proizvode - NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućuju daljinsko očitanje potrošnje putem NB-IoT mreže.

Ključna IoT rješenja danas - koja tehnologija, koja rješenja, obrada podataka prikupljena iz uređaja?

Holosys ima niz M-Bus uređaja u portfoliju (module, senzore, centralne jedinice, antene) te nudi cjelovito rješenje, što su prepoznala brojna komunalna poduzeća u zemlji i partneri u inozemstvu s obzirom na implementirana rješenja u vodovodima i plinarama.

S druge strane, NB-IoT tehnologija nesumnjivo predstavlja budućnost AMR-a i u posljednje vrijeme Holosys se orijentirao na razvoj uređaja i rješenja na toj tehnologiji. NB-IoT je namijenjen distributerima energenata koji žele efikasnije kontrolirati svoj distribucijski sustav, integratorima raznih IoT sustava, implementaciji smart city platforme, nadzoru industrijskih postrojenja i sl. Glavni benefiti uključuju sigurnost prijenosa podataka, veću pokrivenost signalom, energetsku učinkovitost uređaja, jednostavniju infrastrukturu i, posljedično, niže troškove za korisnika.

Ključna razlika između MBus-a i NB-IoT je u samoj primjeni. NB-IoT sustav korisniku omogućava uvid u potrošnju energenta i vode u realnom vremenu, dok se MBus primarno koristi za očitanja potrošnje u svrhu naplate, ali ga je moguće uklopiti i u NB-IoT sustave.

NB-IoT je relativno nova tehnologija i tvrtke u Hrvatskoj i svijetu su tek nedavno započele s prvim projektima implementacije. Naša strategija je uključivanje u primjenu ove tehnologije u ranoj fazi i već sada smo napravili dobre rezultate – razvili smo nekoliko uređaja, testirali rješenja, napravili pilot projekte u Hrvatskoj te krenuli s implementacijom većih rješenja i izvozom uređaja u inozemstvo.

Htjeli bismo naglasiti da se na uređaje razvijene u Holosysu veže i odgovarajuća softverska podrška kako bismo kupcima mogli ponuditi cjelovito rješenje. U tom kontekstu razvili smo HoloAMR, odnosno sustav za prikupljanje i prikaz podataka o potrošnji energenata i vode bez ikakvih ograničenja u pogledu učestalosti prikupljanja podataka ili broja mjerila u sustavu. Namijenjen je primarno distributerima vode i plina u svrhu kontrole distribucijske mreže, ali i tvrtkama koje žele interno pratiti svoju energetsku učinkovitost.

Kakva je bila ova poslovna godina za Holosys? Kakvom očekujete 2020?

Ova godina bila je iznimno zahtjevna s obzirom na pandemiju koronavirusa koja je ili zaustavila ili usporila realizaciju određenih projekata te u velikoj mjeri otežala poslovanje. Planovi s početka godine morali su biti prilagođeni i sada, nešto više pola godine nakon te prilagodbe, ipak vidimo da su prve procjene bile pesimistične. To nam ujedno stvara optimizam za sljedeću godinu te očekujemo brzi povratak na razinu poslovanja kakva je bila prije krize.

Pozitivna strana COVID-19 pandemije je što je osvijestila komunalna društva o važnosti sustava daljinskog očitanja zbog mogućnosti redukcije direktnog kontakta. Tvrtke će se bolje upoznati s benefitima NB-IoT tehnologije koja predstavlja naš strateški fokus, što je dobar temelj za širu primjenu iste. Možemo reći da u drugoj polovici godine vidimo povećani interes na tržištu, pa će se brojni odgođeni projekti nastaviti, a zasigurno će se pojaviti i neki novi.

U kojem smjeru ide razvoj proizvoda Holosysa?

Kao što sam ranije spomenuo, u razvojnom smislu, fokusirani smo na NB-IoT rješenja. Nedavno smo tako na tržište lansirali vlastite proizvode - NB-IoT Bridge i NB-IoT Pulse Reader P1-N, module koji omogućuju daljinsko očitanje potrošnje putem NB-IoT mreže. Funkcionalnosti oba uređaja testirana su i potvrđena u realnim uvjetima i uspješno su implementirani u više vodovoda i plinara u Hrvatskoj. Istovremeno se isti plasiraju u inozemstvo gdje vlada veliki interes za NB-IoT tehnologijom. Trenutačno u našem porftoliju imamo preko 30 vlastitih uređaja te nastavljamo s razvojem NB-IoT rješenja tako da ćemo u bližoj budućnosti dodatno unaprijediti našu ponudu.  Reakcija tržišta je odlična i vjerujem da će razvoj proizvoda i očekivane narudžbe rezultirati većom proizvodnjom te u tom kontekstu možemo razmišljati i o proširenju proizvodnog pogona.

U godinama koje slijede, možemo sa sigurnošću reći da će NB-IoT i stariji komunikacijski standardi međusobno koegzistirati, prije svega zbog specifičnosti pojedinih rješenja, ali i zbog već postavljenih mreža i/ili modula za prijenos podataka. U ovom trenutku je za IoT tržište izuzetno važno pronaći način kako iskoristiti već postavljene uređaje na nekim drugim tehnologijama, a opet koristiti NB-IoT mrežu. Drugim riječima, važno je zaštititi investiciju korisnika u neku drugu tehnologiju, a da im se omogući postepeni prijelaz na NB-IoT.

Mi smo sa svojim proizvodima prisutni u 50 zemalja svijeta, uključujući praktički cijelu Europu. Veseli nas što u pogledu NB-IoT-a, tržište brzo i pozitivno reagira i već smo dogovorili poslovanje u 5 zemalja EU i u zapadnoj i istočnoj Europi, a pripremamo i prvi projekt izvan europskog kontinenta. Rekao bih da je velika prednost što poznajemo brojna tržišta u svijetu u kojima smo prisutni s drugim tehnologija te sve šira primjena NB-IoT rješenja u svijetu.

Gdje danas vidite svoju priliku?

Ponosni smo što već dugi niz godina korisnicima možemo ponuditi cjelovito AMR rješenje u kontekstu hardvera i softvera, i to na već provjerenim i pouzdanim tehnologijama. Na domaćem tržištu sudjelujemo i u mnoštvu projekata energetske učinkovitosti javnih objekata prilikom čega korisnici trebaju kvalitetno rješenje po sistemu ''ključ u ruke''.

Kroz NB-IoT rješenja vidimo priliku i za logičan iskorak izvan tradicionalnog AMR-a za komunalna poduzeća, te sustav testiramo za monitoring različitih oblika energetske učinkovitosti za industrijski sektor, prehrambenu industriju, te građevinski i turistički sektor.

U bližoj budućnosti očekujemo još veći interes za takvim rješenjima u Hrvatskoj, a istovremeno smo plasirali uređaje prema nekolicini velikih partnera u Europi i započeli suradnju sa brojnim integratorima sustava. Primarni fokus su nam tržišta EU, a ponosni smo što smo našim rješenjima ove godine uspjeli otvoriti nova tržišta i na drugim kontinentima.

Istaknuo bih ovdje da u pozadini svih ovih prilika stoji naša dugogodišnja usmjerenost na inovaciju i kontinuirano istraživanje i razvoj. Istražujemo nove mogućnosti svaki dan, bilo u programiranju koda, kreiranju tehničkih rješenja za uređaje ili pak uočavanju novih prilika na tržištu za razvoj poslovanja. Upravo to nam je omogućilo da sada budemo spremni za budućnost AMR-a i dolazak NB-IoT-a, tehnologije koja će donijeti brojne prednosti svima uključenima u njenu primjenu.

Još iz kategorije

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

Vaše poslovanje je sigurno, a rad od kuće nikad nije bio jednostavniji

13.01.2021. komentiraj

Promjene u uvjetima poslovanja, poput rada od kuće, postavljaju nove, dosad neviđene izazove za tvrtke i organizacije. Iako se u posljednje vrijeme poslovni svijet naizgled uvelike preselio na online platforme, istraživana pokazuju da čak 98% ispitanika nailazi na poteškoće prilikom korištenja usluga i alata za remote način rada (Global WorkForce Survey 2020). Jednako tako, pokazalo se da napredna, inteligentna user friendly rješenja za poslovanje mogu pospješiti poslovanje i unaprijediti suradnju s partnerima i klijentima.

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

Lenovo odličan u Hrvatskoj u 2020., velika očekivanja i ove godine

11.01.2021. komentiraj

Lenovo je u Hrvatskoj došao do prve pozicije na PC tržištu, a za ovu godinu očekuje nastavak pozitivnih trendova koje smo imali u 2020. godini, za ICTbusiness.info ističe regionalni direktor Lenova za ovu regiju Ivan Božev.

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

Zoom će Microsoftu i Googleu konkurirati i e-mailom i kalendarom

10.01.2021. komentiraj

Zoom je imao iznimno uspješnu 2020. i to ne čudi jer još u prosincu prošle godine broj korisnika “vrtio” mu se oko deset milijuna, a sad je na otprilike 350 milijuna. Bilo bi šteta stati na tome i ne iskoristiti mogućnosti koje su se otvorile iznenadnom popularnosti pa su u kompaniji odlučili “pojačati” usluge kroz e-mail i kalendar.