Novi startupovi na hrvatskoj sceni

Novi startupovi na hrvatskoj sceni

U organizaciji Algebra LAB-a održano predstavljanje 11. generacije startupa koji su prošli kroz inkubatorski program Algebra LAB-a. 19 domaćih i regionalnih tehnoloških startupa predstavilo je svoje projekte pred žirijem u kojem su sjedili predstavnici najznačajnijih investicijskih fondova i drugih institucija koje pomažu u razvoju poslovnih projekata.

Pobjednik Algebra LAB inkubatorskog programa u kategoriji The best pitch je tim Nocturiglow. Njihova ideja boce za uriniranje koja svijetli u mraku, a zamišljena je kao pomagalo osobama koje imaju problema s noćnim uriniranjem je oduševila žiri. Osnivač i idejni začetnik startupa, Ivan Babić, radio je kao njegovatelj starijih osoba i brzo uvidio potrebu za proizvodom koji će im pomoći da prevladaju zdravstvene probleme.

Pobjednik u kategoriji The best business case je tim Floornap, koji je osmislio aplikaciju za rezerviranje niskobudžetnih smještaja, pa tako za samo 15 eura možete spavati u centru svjetskih i europskih metropola, ali na podu u svojoj vreći, ili na kauču. Osnivač startupa Rino Duboković voli putovati, ali kao student nije imao dovoljno novaca da plati skupi smještaj za samo jednu noć, pa je došao na ideju da svim ljubiteljima putovanja koji su u tranziciji kroz grad, ili ostaju samo nekoliko dana omogući jeftino, ali unikatno iskustvo boravka.

Konferenciju su otvorili dr.sc. Maja Brkljačić, voditeljica razvoja poslovanja Algebra LAB-a i dr.sc. Leo Mršić, direktor Algebra LAB-a, a prvo predavanje pod nazivom „I succeeded because I failed“ održao je Marc Wesselink, profesionalni startup stručnjak, suosnivač 20 startupa i osnivač Startupbootcampa u Amsterdamu i Africi.

„Neuspjeh je napredak, trebate učiti iz njega i nemojte se bojati jer iz svakog neuspjeha izađe nešto pozitivno. Mladi poduzetnici trebaju biti otvoreni za savjete, trebaju slušati druge stručnjake i njihove savjete za uspjeh, ali prije svega trebaju biti posvećeni i fokusirani, moraju biti unutra 200 posto. Pokretanje startupa je težak posao, to je maraton koji traje jako dugo. Za uspjeh startupa važne su četiri stvari, a to su tržište, model, menadžment i momentum. Danas je puno lakše jer se sve može obaviti online, a digitalne tehnologije su nam omogućile da dođemo do korisnika bilo gdje na svijetu“, rekao je Marc Wesselink.

11 najboljih startupa proizašlih iz Algebra LAB-a predstavili su svoje ideje investitorima, a osim njih priliku za pitchanje je imalo i 8 startupa iz regije. Timovi su imali 3 minute za prezentaciju svojih ideja, nakon čega su uslijedila pitanja žirija. Osim zdravstvenog sektora, timovi su predstavili ideje iz područja mode, fintecha, sporta, nautike, turizma i energetike.

Žiri, koji nije imao lagan posao, činili su predstavnici: Croatian Business Angels Networka, Hrvatske udruge banaka, Erste Banke, Faster Capitala, Fil Rouge Capitala, Funderbeama, Intercapital Asset Managementa, Prosperus Investa, SEE Regional Advisorsa, South Central Venturesa i World Business Angels Foruma. Događanju su također prisustvovali i predstavnici poslovnog sektora: Saša Cvetojević (Insako), Vlatka Šipoš (Five Agency), Monika Ivanović (Infobip), Livia Novaković (Hrvatski telekom), Ivo Špigel (Perpetuum), Marijana Šarolić Robić (Algebra LAB), Davor Runje (zasti.ai), i Nikola Škorić (Electrocoin).

Žiri je bio podijeljen u dva dijela, investitori koji su ocjenjivali poslovnu ideju i poduzetnici koji su ocjenjivali timove na temelju njihovog izlaganja i prezentacije.

Inkubatorski program za startupe Algebra LAB-a nasljednik je 10 generacija i iskustava u provođenju inkubatorskog programa Zagrebačkog inkubatora poduzetništva. U posljednja četiri mjeseca timovi su na tjednoj bazi radili s mentorima te su pritom razvijali poslovne strategije, prototipe usluga i proizvoda.

 

Timovi koji su pred investitorima predstavljali svoje ideje su:

 • Volo – Virtualna kreditna kartica za korporativna putovanja
 • KidCoin - Web platforma za praćenje i nagrađivanje dječjeg rada u virtualnoj valuti (dječja štednja)
 • SmartStop – Pametne stanice za javni prijevoz koje korisnicima omogućuju bolje iskorištavanje vremena dok čekaju prijevozno sredstvo
 • Job Tag - Sustav za digitalizaciju student-servisa putem pametnih ugovora i poticanje rada studenata u struci
 • Nocturiglow - Boca za uriniranje koja svijetli u mraku zamišljena kao pomagalo osobama koje imaju problema s noćnim uriniranjem
 • HDI - Aplikacija za mjerenje i održavanje digitalnog zdravlja pojedinaca i zaposlenika
 • JayOne - Web i mobilna platforma za Summer Work and Travel program
 • EnergyShift - Platforma za financiranje zelenih energetskih projekata
 • Ding - Sustav za poboljšanje studentskih poslovnih profila i povezivanje s poslodavcima
 • Identyum – Aplikacija za prepoznavanje digitalnog identiteta
 • Floor Nap - Aplikacija za pronalaženje jeftinog smještaja
 • Winestem - Web sustav za prikupljanje mikroklimatskih parametara u vinskim podrumima te za automatsko ispravljanje neželjenih promjena putem senzora u realnom vremenu.
 • Shootset - Online platforma preko koje fotografi, marketinške agencije i brendovi pronalaze i angažiraju modele.
 • PP - Modni dizajn kao spoj suvremenih tehnologija (generativni dizajn i 3D printing), kulture i tradicije
 • Shopguru – mobilna aplikacija za navigaciju na prodajnu mjestu i virtualnu shopping listu
 • Smartwaiter - Sustav za digitalno naručivanje u restoranima i kafićima
 • Salarify - Aplikacija koja omogućava pristup plaći i prije nego što je isplaćena od poslodavca
 • Porthop - Mobilna aplikacija za booking tranzitnih vezova (marine, lučice, uvale s bovama, restorani)
 • Sophico - Web i mobilna aplikacija za jednostavnije upravljanje sportskim događajima, namijenjeno sportskim klubovima

Još iz kategorije

Sve je u oblacima

Sve je u oblacima

21.10.2019. komentiraj

I ove godine Opatija je bila središte jedinstvene AWS konferencije, najveće u našoj široj regiji i na kojoj je prisustvovalo više od 200 IT i poslovnih stručnjaka. Za vrijeme dva dana konferencije, 10. i 11. listopada, grad se pretvorio u središte za cloud tehnologije i prvenstveno AWS servise, diskutiranje o novitetima i tehnološkim naprecima, razmjene iskustava te druženje istomišljenika.

Rješenja za pametni gard na Na My Smart City konferenciji i hackathonu

Rješenja za pametni gard na Na My Smart City konferenciji i hackathonu

21.10.2019. komentiraj

Predstavljanjem rješenja hackathon timova napredne i početne razine u Kazalištu lutaka završio je službeni program drugog izdanja My Smart City konferencije i hackathona u Zadru.

Kuda idu tvrtke, što nas čeka u budućnosti

Kuda idu tvrtke, što nas čeka u budućnosti

18.10.2019. komentiraj

U kongresnom hotelu Well u Tuhelju 24. i 25. listopada 2019. održat će se prva konferencija na temu organizacijske kulture pod nazivom COMELEON koja će okupiti međunarodne i domaće stručnjake na temu kompleksnosti, organizacije budućnosti i agilnosti.