S 2019. pred vratima, pitamo se je li Internet stvari već podbacio

S 2019. pred vratima, pitamo se je li Internet stvari već podbacio

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) tehnologija svake se godine najavljuje u smjeru kao da stiže konačna eksplozija tržišta, kao da je napokon stigla godina u kojoj će se ona nametnuti i biti “ono pravo”. Nažalost, to se nikako ne događa i prema prognozama se čini da neće ni dogodine, bez obzira što 2018. još nije završila.

U samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Ali, ništa od toga se nije dogodilo. Svaki pokušaj zasad nije uspio. Pametni domovi još su nespretni, stvari ne funkcioniraju kako bi trebale jer sama tehnologija još nije proširena, uređaji su preskupi i prenepouzdani pa korisnici nemaju interesa prelaziti na pametne hladnjake ili pećnice, drže se pametnih svjetiljki i zvučnika, a nešto manje i pametnih termostata. Senzori postavljeni u gradove koji pokušavaju postati "pametni" još nisu eliminirali gužve u prometu i poboljšale ga u cijelosti. Isto tako, pametne narukvice za rekreaciju iako korisne, nisu podigle svijest korisnika pa u globalu nismo zdraviji niti vježbamo više.

Sve to sugerira nam da još nismo kao korisnici u globalu spremni prihvatiti IoT kao dio naše svakodnevice. I dok se to sasvim sigurno ne može naglo promijeniti u sljedećoj godini, ona može biti temelj pa da 2020. ili 2021. IoT postane to što se priča da će biti svih ovih godina. Jer, uređaja je sve više, kao i korisnika, a kompanije kao Apple, Amazon, Alphabet i AT&T svakako će pomoći da IoT dobije širu primjenu.

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.