S 2019. pred vratima, pitamo se je li Internet stvari već podbacio

S 2019. pred vratima, pitamo se je li Internet stvari već podbacio

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) tehnologija svake se godine najavljuje u smjeru kao da stiže konačna eksplozija tržišta, kao da je napokon stigla godina u kojoj će se ona nametnuti i biti “ono pravo”. Nažalost, to se nikako ne događa i prema prognozama se čini da neće ni dogodine, bez obzira što 2018. još nije završila.

U samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Ali, ništa od toga se nije dogodilo. Svaki pokušaj zasad nije uspio. Pametni domovi još su nespretni, stvari ne funkcioniraju kako bi trebale jer sama tehnologija još nije proširena, uređaji su preskupi i prenepouzdani pa korisnici nemaju interesa prelaziti na pametne hladnjake ili pećnice, drže se pametnih svjetiljki i zvučnika, a nešto manje i pametnih termostata. Senzori postavljeni u gradove koji pokušavaju postati "pametni" još nisu eliminirali gužve u prometu i poboljšale ga u cijelosti. Isto tako, pametne narukvice za rekreaciju iako korisne, nisu podigle svijest korisnika pa u globalu nismo zdraviji niti vježbamo više.

Sve to sugerira nam da još nismo kao korisnici u globalu spremni prihvatiti IoT kao dio naše svakodnevice. I dok se to sasvim sigurno ne može naglo promijeniti u sljedećoj godini, ona može biti temelj pa da 2020. ili 2021. IoT postane to što se priča da će biti svih ovih godina. Jer, uređaja je sve više, kao i korisnika, a kompanije kao Apple, Amazon, Alphabet i AT&T svakako će pomoći da IoT dobije širu primjenu.

Još iz kategorije

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

INOVACIJA … i usklađenost kurikularnih dokumenata

17.01.2019. komentiraj

Kurikularna reforma treba uspostaviti sustav odgoja i obrazovanja koji bi dugoročno (za 20-ak godina?) trebao osigurati da iz naših osnovnih, srednjih i visokih škola izlaze mladi ljudi koji: Imaju razvijen sustav pozitivnih vrijednosti; Kritički misle; Znaju kako učinkovito i djelotvorno učiti;

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

ICTbusiness TV: Otišao je Kes

15.01.2019. komentiraj

Prije pet godina, a godinu nakon pokretanja portala razmišljao sam o pokretanju TV emisije koja će na sasvim drugi način pratiti ICT tržište, domaće i svjetsko, biti dodatak na portalu i tako je nastao ICTbusiness TV. Trebala je ova kolumna izaći početkom veljače kada bude točno pet godina od prve TV emisije, koja je na IPTV platformama, na lokalnim TV postajama u Hrvatskoj i regiji, trebala je to biti prigodničarska i slavljenička kolumna. I 110 emisija s CES-a u Las Vegasu. A bit će zapravo tužna, ali opet slavljenička – jer otišao je Željko Keserović Kes čovjek i prijatelj bez kojeg te emisije kakva je danas sigurno ne bi bilo.

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

INOVACIJA … i kurikul „Učiti kako učiti“

08.01.2019. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da je zainteresirana javnost imala i te kako priliku proučiti i komentirati jedan od najvažnijih kurikula: „Učiti kako učiti“. Tako smo došli opet na područje edukacije. Po uistinu mizernom broju komentara na ovaj važni dokument se ponovno istaknula potreba za edukacijom: u ovom slučaju kako bi opća i stručna javnost kroz obrazovni sustav bila osposobljena i motivirana za građansko djelovanje. Očito je da sada to nije tako jer bi inače bilo više komentara i komentatora na „Nacrt Odluke o donošenju kurikuluma međupredmetne teme Učiti kako učiti za osnovne škole i gimnazije u Republici Hrvatskoj“