S 2019. pred vratima, pitamo se je li Internet stvari već podbacio

S 2019. pred vratima, pitamo se je li Internet stvari već podbacio

Foto: DepositPhotos

Internet stvari (IoT) tehnologija svake se godine najavljuje u smjeru kao da stiže konačna eksplozija tržišta, kao da je napokon stigla godina u kojoj će se ona nametnuti i biti “ono pravo”. Nažalost, to se nikako ne događa i prema prognozama se čini da neće ni dogodine, bez obzira što 2018. još nije završila.

U samoj teoriji govori se da će IoT transformirati naše domove kroz pametne kućne uređaje, spojene na mrežu. Sve će se moći obavljati putem mobilnih uređaja ili računala, na daljinu, unaprijed. Dakle, sve bismo imali na dlanu doslovno i kroz podatke koji se prikupljaju na mreži iskustvo korisnika postajalo bi još i bolje. Uz sve to, IoT bi trebali stvoriti pametne gradove i pomoći nam kroz pametne narukvice da postanemo zdraviji i bolje vježbamo.

Ali, ništa od toga se nije dogodilo. Svaki pokušaj zasad nije uspio. Pametni domovi još su nespretni, stvari ne funkcioniraju kako bi trebale jer sama tehnologija još nije proširena, uređaji su preskupi i prenepouzdani pa korisnici nemaju interesa prelaziti na pametne hladnjake ili pećnice, drže se pametnih svjetiljki i zvučnika, a nešto manje i pametnih termostata. Senzori postavljeni u gradove koji pokušavaju postati "pametni" još nisu eliminirali gužve u prometu i poboljšale ga u cijelosti. Isto tako, pametne narukvice za rekreaciju iako korisne, nisu podigle svijest korisnika pa u globalu nismo zdraviji niti vježbamo više.

Sve to sugerira nam da još nismo kao korisnici u globalu spremni prihvatiti IoT kao dio naše svakodnevice. I dok se to sasvim sigurno ne može naglo promijeniti u sljedećoj godini, ona može biti temelj pa da 2020. ili 2021. IoT postane to što se priča da će biti svih ovih godina. Jer, uređaja je sve više, kao i korisnika, a kompanije kao Apple, Amazon, Alphabet i AT&T svakako će pomoći da IoT dobije širu primjenu.

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.