Planirate rudariti Ethereum? Dobro planirajte prije starta

Planirate rudariti Ethereum? Dobro planirajte prije starta

Foto: Ilustracija

Rudarenje kriptovaluta novi je hit među onima koji se žele domoći novca bez da zapravo išta rade. Kako to već biva, riječ je o utopiji dostupnoj samo manjem broju ljudi s mnogo znanja, resursa i sposobnosti snaći se na adekvatan način. A prvi korak da to postignu jest izbor prave grafičke kartice, bez koje ništa nema smisla.

Naime, kako u slučaju bitcoina, tako i u slučaju ethereuma, da biste generirali valutu, koriste se resursi vašeg računala. Tako nešto zahtijeva mnogo energije samog računala pa zato i treba biti što je moćnije moguće da bi rezultati bili bolji. Odnosno, da bi se zaradilo više. Upravo zato hardver čini potrebnu razliku, ali ključ je ipak grafička kartica, bez koje rudarenje na kraju priče zapravo može biti isključivo trošak.

Uzmite u obzir činjenicu da ne trošite samo struju već i samo računalo, koje mora biti u maksimalnom pogonu 24 sata svih sedam dana u tjednu. Ukratko, računalo mora raditi bez prestanka pod maksimalnim naporom, isključivo za potrebe rudarenja. I s obzirom da je Bitcoin već podosta popularan, a samim time i ne baš najbolji izbor za zaradu početnicima, donosimo vam načine kako najbolje rudariti Ethereum.

U smislu performansi, AMD-ova kartica Radeon RX Vega 64 daleko je najbolja. Košta između 4500 i 5000 kuna te može postići između 36,48 MH/s (milijuni hasheva po sekundi) i 35,22 MH/s. Problem je što ta kartica zahtijeva 400w (vat) pod punim opterećenjem. To može biti problem na duže staze pa ako nemate u vlasništvu deset ili više računala i proračun od stotinu ili više tisuća kuna, možda je ipak bolje rješenje Nvidia. Točnije, njena MSI GTX 1080Ti Gaming X 11G, koja postiže 34,15 MH/s uz 333w. Košta između 4800 i 5500 kuna.

Ipak, za "običnog" korisnika prosječnog proračuna i s vlasništvom do dva računala najbolje trenutno djeluje GeForce GTX 1070 Founder Edition jer košta između 3800 i 4500 kuna, postiže 31,08 MH/s uz 225w. Čisti profit na ovoj kartici godišnje jest oko 12 tisuća kuna, nakon što se svi troškovi uračunaju. Na prvotne dvije je između 9000 i 11 tisuća, u teoriji.

U praksi, prve dvije će se duže trajati pa neće biti ulaganja u nove grafičke kartice. To je trošak koji treba imati na umu pa smanjuje konačni profit i treba imati na umu da se to tiče samo Ethereuma i to prema trenutnim postavkama tržišta.

Zaključak priče jest da bez barem pet računala s najboljim mogućim hardverom za rudarenje i spremnog proračuna od par desetaka tisuća kuna za izvanredne troškove, nema smisla ulaziti u ovu priču.

Još iz kategorije

INOVACIJA …  i kako je odbiti

INOVACIJA … i kako je odbiti

13.07.2018. komentiraj

Ne, ovo nije pogreška u naslovu! Stvarno se mislilo „odbiti“, a ne a „dobiti“! To je tema koju smo u raznim instancama vidjeli u više članaka u ovoj kolumni. Od recentnih katastrofalnih promašaja tipa Kodak („digitalna kamera bi nam uništila postojeći posao!“), do prastarih izjava kojima se odbijala inovacija (''Lord Kelvin, Predsjednik The Royal Society, 1895: ''Nemogući su strojevi za letenje teži od zraka.).

INOVACIJA …  i individualni „case study“

INOVACIJA … i individualni „case study“

03.07.2018. komentiraj

U prethodnoj smo kolumni vidjeli da se alternativne izvore financijske i druge potpore inovatorima mora smatrati „nužnim zlom“ jednostavno zato, jer inovaciji nedostaje institucionalna potpora. Tako imamo start-up-ove zato, jer je „golu“ ideju nemoguće prodati. Štoviše, ne može je se niti provesti na način da bi je netko čak i BESPLATNO prihvatio za realizaciju. Svatko tko nešto izmisli, „osuđen“ je i na „egzekuciju“: osnivanje tvrtke, papirologiju zaštite intelektualnog vlasništva, pribavljanje resursa, uspostavu proizvodnje, marketing, te konačno osiguranje tržišnog uspjeha proizvoda nastalog na osnovi inovativne ideje.

INOVACIJA …  i potpora razvoju

INOVACIJA … i potpora razvoju

27.06.2018. komentiraj

Prije prikaza konkretnog slučaja razvoja inovativne ideje potrebno je malo pojasniti kakav je eko-sustav potpora istraživanju i razvoju. Za potrebe financiranja razvoja imamo čak i specijaliziranu banku – EBRD. U ranijoj kolumni INOVACIJA … i poslovni anđeli je prikazano kako je poslovna politika te banke financiranje „samo“ poslovnih poduhvata u visokom stadiju implementacije Na postavljeno pitanje potpore jednoj inovativnoj ideji, za koju je načinjeno istraživanje, prijavljen patent, objavljen preliminarni znanstveni rad i načinjen funkcionirajući prototip, off-record odgovor je bio negativan („To nije područje investiranja za EBRD – daleko prerani stadij razvoja proizvoda. Srdačan pozdrav,...“).