Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Može li umjetna inteligencija uzdrmati fotografski svijet?

Foto: Pixabay

Umjetna inteligencija (AI) bi oko 2045. godine trebala biti sposobna pisati bestelere, što znači da će se razviti do te mjere da oponaša najkrerativnije umove u ljudskoj povijesti. Naravno, sve to još uvijek je teorija, ali ako AI uistinu može biti toliko kreativna, znači li to da će moći fotografirati kao profesionalci?

Teško je u to povjerovati, barem ako se postavi na taj način. Ako se pak postavi na način da bi AI mogla učiniti više od čovjeka po pitanju editiranja fotografija... To već zvuči točnije i nije nimalo negativno, dapače. Korisnost po tom pitanju ne treba previše naglašavati. No, to nije tema, Google navodi da će jednog dana AI fotografirati umjesto čovjeka. Ipak, uzmimo primjer koji bi mogao razvjeriti.

Fotograf ima klijenta, klijent ima ideje... i mijenja ih tijekom fotografiranja u nešto što prvotno nije dogovoreno. Zato jer se predomislio, misli da može biti bolje. Ili, fotograf sam smatra da može biti bolje. Kako bi umjetna inteligencija reagirala u takvoj situaciji? Kako bi savjetovala poboljšanja? To su pitanja na koja nema odgovora jer dok AI može odrediti savršeni kut, pozu, objekt... ne može improvizirati. Ili tako mislimo u današnje vrijeme kad smo daleko od AI kao realnosti u tehnološkom svijetu.

Slično može biti i kad se govori o editiranju fotografija jer što ako klijent nije zadovoljan? Takve se stvari događaju i upitno je kako točno objasniti umjetnoj inteligenciji da promijeni određenu stavku. Ili, da sama prepozna određene nepravilnosti bez da budu rečene. Ili, da ne uklanja ono što smatra nepravilnim.

Bezbroj je kombinacija u ovim primjerima i zato se u ovom trenutku čini da AI neće moći zamijeniti čovjeka u kreativnim radnjama, posebno ne fotografiranju i obrađivanju fotografija. Vrijeme nas možda razuvjeri, istina, no dok se to ne dogodi čovjek ima prednost jer praksa ipak u ovom slučaju pobjeđuje teoriju - iz daleke nam budućnosti.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

KOMENTAR: Odlični rezultati Tele2 u Hrvatskoj

18.07.2018. komentiraj

Poslovni rezultati Tele2 u Hrvatskoj jako su dobri jer ukupni prihodi rastu, a prihodi od prodaje mobilnih usluga imali su dvoznamenkasti rast. To je vrlo pozitivno za trećeg po veličini domaćeg telekom operatera koji se bori s Hrvatskim Telekom i Vipnetom na vrlo zahtjevnom mobilnom tržištu gdje su tarife i opcije nešto što gotovo više nitko ne može poloviti i shvatiti jer je toga toliko da je to postao zahtjevan posao otkriti što je najbolje za korisnika. Kada se u toj borbi pogledaju i podbrendovi dvaju velikih telekoma HT-ovog Bonbona i Vipnetovog Tomata jasno je da je borba bespoštedna za svakog korisnika.

INOVACIJA …  i „Design Thinking“ u praksi

INOVACIJA … i „Design Thinking“ u praksi

17.07.2018. komentiraj

U prethodnoj sam se kolumni referencirao na vrlo zanimljiva predavanja o korištenju Design Thinking metode u edukaciji, koju je održala prof. Alex Scully sa „d.school“ iz Stanforda. Za pojam inovacije je dala jedno vrlo korisno operativno pravilo,  trijadu: „no, but…“, „yes but…“ i „yes, and…“. Time se ukazuje na nužnost pozitivnog pristupa, umjesto uobičajenog hrvatskog „blaming“ (okrivljavanja) reakcije na svaki prijedlog. Takav negativistički pristup u nas je izražen i u odnosu prema inovaciji Bio sam slobodan na vrh nepoželjnog „stanja svijesti“ u reakciji na inovativnu ideju dodati i razinu „No way!“, dakle odbijanje inovacije bez suvišnih „ako i ali“.

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

KOMENTAR: Što možemo naučiti od nogometaša

16.07.2018. komentiraj

Hrvatska je druga na svijetu i to je činjenica. Željeli smo više svi mi, a pogotovo igrači na terenu. To se dobro vidjelo u suzama i tužnim licima na kraju utakmice. Međutim, sjetite se prosinca prošle godine kada smo igrali doigravanje s Grčkom, kada smo prije toga bili zaista katastrofa i kada je u to vrijeme na klupu sjeo novi izbornik Zlatko Dalić.