KOMENTAR: Kakva je bila 2019. i što donosi 2020.

KOMENTAR: Kakva je bila 2019. i što donosi 2020.

Foto: Damir Brkić / Tomich Productions

Po čemu će te vi pamtiti ovu godinu? Koji su za vas ključni događaji? Što očekujete sljedeće godine? Upravo su to pitanja koja si postavljamo na kraju svake godine i kada gledamo prema sljedećoj godini. U idućih ćemo nekoliko dana, možda bolje rečeno tjedan ili malo više donijeti viđenja ključnih ljudi domaćeg IT kakvim vide sljedeću 2020. godinu, ali i kakvim ocjenjuju ovu godinu koja je iza nas.

Međutim nećemo se samo zadržati na IT sektoru, već ćemo pokazati što i telekomi očekuju u sljedećoj godini, a kakva im je bila ova godina.

Sve u svemu prema ono što smo dosad razgovarali s ITevcima ova je 2019. godina bila za njih zapravo jako dobra. Otvarali su se novi uredi po svijetu i to ne samo jedna nego mnogo IT tvrtki je činilo isto. Radilo se na novim projektima, digitaliziralo, digitalno transformiralo od samih sebe pa sve do drugih industrija. Naravno mnogi su krenuli do samih sebe, a onda na ključna rješenja i tehnologiji primjenjivali u sektorima koji su to morali što iz regulatornih što iz osnovne potrebe da budu jednostavno konkurentni.

Danas je, kažu svi na IT tržištu gotovo nevažno iz kojeg sektora dolazite jer digitalizacija i digitalna transformacija su svuda oko nas. Možda i previše jer svi o tome pričaju, malo tko ima ključan odgovor na pitanje – što je dobro što loše jer svi danas isprobavaju. I to se može čuti kada izađete iz okvira klasičnog ITevskog razgovora i za stolom susjednete istovremeno i ITevce i biznis sektor iz iste firme. Naravno ako nije riječ o nekoj IT firmi nego nekom od njihovih korisnika.

Osim već spomenute digitalne transformacije o kojoj svi govore ove godine, tako će vjerojatno biti i u sljedećoj ključne teme su strojno učenje (machine learning), umjetna inteligencija UI ili AI (artificial intelligence), virtualna, proširena i miješana stvarnost. Možda neto izmisli u skorije vrijeme još neku stvarnost. Tko će ga znati jer buzzwordi su nešto što ITevci jako vole.

A kad smo kod buzzworda sigurno će se i dalje spominjati i blockchain te razna rješenja koja ovu tehnologiju koriste kao svoj osnovni dio koji im daje vjerodostojnost i sigurnost. Pritom definitivno ne smijemo zaboraviti niti edge computing, robotiku, Internet stvari (IoT), kibernetičku sigurnost (cyber security). Tu će i dalje biti cloud computing odnosno računarstvo u oblaku, big data analitika od nestrukturiranih podataka, do strukturiranih i anonimiziranih jer tu je GDPR pa do analitike i prikaza onog što se od podataka može naučiti i primijeniti u poslovanju. Ne treba zaboraviti in-memory computing. Bit će tu mnogo rješenja, ali i nekih novih koje sada još nismo nazvali nekim posebnim imenom.

Softver će se razvijati u obliku da bude „cloud native“, mikroservisa, još i više kao SaaS odnosno software-as-a-Service ali uskoro i kao PaaS odnosno Platform-as-a-Service. U telekom svijetu 2020. godina bit će godina 5G mreža i prve snažnije komercijalizacije i rješenja u industriji i javnom sektoru.

Što o ovoj godina iza nas i 2020. koja dolazi misle domaći ITevci i telekomaši čitajte idućih dana u posebnom specijali pogled unatrag u 2019. i pogled unaprijed u 2020.

Još iz kategorije

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

SSD je najbolja stvar koja se dogodila PC hardveru u posljednjem desetljeću

20.01.2020. komentiraj

Podatkovni centri još uvijek se oslanjaju na klasične hard diskove jer su dugotrajniji, jeftiniji i s većim kapacitetom no alternativa koju nude daleko brži SSD (Solid State Drive) diskovi. No, kad se govori o komercijalnom tržištu, SSD je uspio nadmašiti HDD i to je velik uspjeh s obzirom da se na njemu radilo cijelo prošlo desetljeće.

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

Kvantna računala će moći probiti enkripciju kriptovaluta za svega nekoliko sekundi

17.01.2020. komentiraj

Kvantno računalstvo donijet će cijeli niz promjena u tehnološkom smislu, ali i šire, no Joseph Liu, stručnjak iz HCASH ističe i jedan problem koji se veže uz pitanja sigurnosti. Naime, ta će računala biti toliko moćna da će bez problema moći probiti kriptirane podatke u svega nekoliko i zato se naglašava da treba napraviti korake kojima bi se spriječio problematičan scenarij. Dakle, svaka kriptovalute u takvoj situaciji našla bi se u opasnosti.

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

Jeste li zabrinuti da će vam otisak na društvenim mrežama utjecati na karijeru?

16.01.2020. komentiraj

Vremena za zaposlene i one koji aktivno traže posao su se promijenila s društvenim mrežama jer jasno je da ono što se na njima objavljuje može biti viđeno od strane osoba koje su im nadređene ili razmatraju hoće li ih zaposliti, promaknuti ili im povećati plaću. Zato je bitno i kako se osoba prikazuje na društvenim mrežama.