Koliko nam je sna potrebno za normalno funkcioniranje?

Koliko nam je sna potrebno za normalno funkcioniranje?
Depositphotos

Moderni čovjek iznimno se muči s kvalitetom sna, što je posljedica ubrzanog načina života, konstantnog dojma da za sve čime se bavi nema dovoljno vremena, ali i digitalnih uređaja koji su uz njega kroz svaki dio dana pa tako prije, tijekom i nakon spavanja.

Kad osoba ne spava dovoljno, ili nedovoljno kvalitetno, to se odrazi na njeno ponašanje. Ali i sposobnost koncentracije, pamćenja, brzine reakcije, što pak može utjecati na produktivnost, a ona može biti ključna pri obavljanju posla. Srećom, postoje cijele studije koje pružaju korisne savjete o tome kako spavati. I koliko spavati. A upravo ćemo o količini malo više kroz nastavak teksta.

Najprije, bebe... One od tri do 12 mjeseci starosti bolje će se prilagođavati kasnijim novim situacijama kroz prvu godinu života, ako su naspavane. Već po tome se može zaključiti da san utječe na nas od najranijih dana. A što je s odraslima? Temljem britanskog istraživanja na 500.000 osoba, zaključilo se da je optimalan broj sati sna - sedam.

Sve manje ili više pokazuje u cijelosti slabije rezultate u kognitivnom smislu, ali i u smislu mentalnog zdravlja. Oni koji spavaju u prosjeku sedam sati, pokazali su kroz istraživanje bolje performanse. Od boljeg pamćenja, donošenja zaključaka, koncentracije, vizualne pažnje...

Treba imati na umu da se ovih sedam sati odnosi na spavanje, ne na ukupan boravak u krevetu. Dakle, netko tko se često budi ili ima isprekidan san, ne može nakon sedam sati (pokušaja) spavanja očekivati rezultate koji se ovdje spominju.

Kako najbrže do mirnijeg i dužeg sna? Prostorija u kojoj spavate mora biti prozračna, temperatura mora biti suha i niti hladna niti prevruća, prije spavanja ne smijete raditi nešto što podiže adrenalin... Idealno, morali bi biti mirni i opušteni kao kad ste na plaži i sve su brige svijeta iza vas. Naravno, dostići takvo mentalno stanje nije ni najmanje lako u svakodnevici, ali vježbom se mogu postići čuda.