Svaki peti Hrvat već kupuje na internetu

Svaki peti Hrvat već kupuje na internetu

Internet u Hrvatskoj koristi 63% stanovništva, a 17% ih već kupuje na internetu barem nekoliko puta godišnje, iznijela je podatke Kristina Čerp iz Valicona na drugom danu konferencije OMGcommerce.

Za usporedbu, u Sloveniji internet koristi približno jednak postotak stanovnika, no čak 34% stanovništva koristi internet za shopping. S razvojem internetske trgovine očekuje se i porast kupaca, tako da se predviđa da će uskoro 27% Hrvata kupovati na internetu, u usporedbi s čak 49% Slovenaca.

U Hrvatskoj čak 97% kupaca istražuje proizvod prije nego što se odluči na kupnju, a skoro dvije trećine to rade na internetu. Zanimljiv je i podatak da svaki drugi kupac koristi internet za usporedbu proizvoda sa sličnim proizvodom konkurentske tvrtke, a tek trećina Hrvata koristi informacije sa službenih stranica proizvoda u svom istraživanju.

I dok se domaće tvtke i kupci tek upuštaju u korištenje računala za kupovinu, Luka Abrus iz Pet Minuta ističe da je prodaja pametnih mobilnih telefona nadmašila prodaju osobnih računala. Očekuje se da već 2015. godine u svijetu bude prodano više tableta od mobitela ili računala i zato je već potrebno raditi i na razvoju mobilnih aplikacija za trgovinu.

Kolektiva, jedna od najpopularnijih stranica za internetsku kupovinu, otkrila je tajnu čuvanu tri godine. Autor tekstova koji zabavljaju kupce i odgovorni su za Kolektivin uspjeh je Neven Vukušić. On je istaknuo važnost sadržaja u privlačenju kupaca: “Sadržaj je univerzalni eliksir za privlačenje pažnje. Stranica je mjesto gdje korisnici kupuju, ali sadržaj je ono što im pomaže pri kupnji i vraća ih na stranicu dok nisu spremni na kupnju.”

Još iz kategorije

Dobar vjesnik onog što dolazi

Dobar vjesnik onog što dolazi

23.03.2019. komentiraj

Investitori u nekretnine postaju sve oprezniji zbog zabrinutosti oko političke neizvjesnosti, trgovinskih ratova i sve sporijeg gospodarskog rasta na ključnim tržištima diljem svijeta, navodi se u globalnom izdanju Emerging Trends in Real Estate za 2019. godinu, godišnjem izvješću koje prati stavove ulagača u nekretnine, a koji zajednički objavljuju Urban Land Institute (ULI) i PwC. U izvješću se navodi kako se ulagači pokušavaju zaštititi od takvih kretanja, istodobno revidirajući tradicionalne poslovne i valuacijske modele, odgovarajući time na promjenjive zahtjeve potrošača.

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

Zaštita osobnih podataka mora postati dio osobne i poslovne kulture

23.03.2019. komentiraj

U HGK je danas predstavljen projekt ZOP 2019. koji će se u iduća dva mjeseca fokusirati na podizanje svijesti o pravima na zaštitu osobnih podataka, naročito kod djece i mladih. U sklopu projekta održat će se niz događanja, uključujući i stručni kongres na kojem će sudjelovati Max Schrems, austrijski aktivist poznat po kampanjama protiv kršenja privatnosti zbog kojeg Google mora platiti 50 milijuna eura kazne.

Održana je treća postaja Maratona karijera

Održana je treća postaja Maratona karijera

22.03.2019. komentiraj

U srijedu 20. ožujka u 16 sati na Hrvatskim studijima u Zagrebu održana je treća postaja Maratona karijera, projekta udruge Studentski informativni kutak. Gostujuće predavačice bile su Kristina Gotovac i Anamarija Virant, a posvetile su se temama komunikacije te influencer marketinga uz što su ispričale i svoj put do uspjeha.