Svaki peti Hrvat već kupuje na internetu

Svaki peti Hrvat već kupuje na internetu

Internet u Hrvatskoj koristi 63% stanovništva, a 17% ih već kupuje na internetu barem nekoliko puta godišnje, iznijela je podatke Kristina Čerp iz Valicona na drugom danu konferencije OMGcommerce.

Za usporedbu, u Sloveniji internet koristi približno jednak postotak stanovnika, no čak 34% stanovništva koristi internet za shopping. S razvojem internetske trgovine očekuje se i porast kupaca, tako da se predviđa da će uskoro 27% Hrvata kupovati na internetu, u usporedbi s čak 49% Slovenaca.

U Hrvatskoj čak 97% kupaca istražuje proizvod prije nego što se odluči na kupnju, a skoro dvije trećine to rade na internetu. Zanimljiv je i podatak da svaki drugi kupac koristi internet za usporedbu proizvoda sa sličnim proizvodom konkurentske tvrtke, a tek trećina Hrvata koristi informacije sa službenih stranica proizvoda u svom istraživanju.

I dok se domaće tvtke i kupci tek upuštaju u korištenje računala za kupovinu, Luka Abrus iz Pet Minuta ističe da je prodaja pametnih mobilnih telefona nadmašila prodaju osobnih računala. Očekuje se da već 2015. godine u svijetu bude prodano više tableta od mobitela ili računala i zato je već potrebno raditi i na razvoju mobilnih aplikacija za trgovinu.

Kolektiva, jedna od najpopularnijih stranica za internetsku kupovinu, otkrila je tajnu čuvanu tri godine. Autor tekstova koji zabavljaju kupce i odgovorni su za Kolektivin uspjeh je Neven Vukušić. On je istaknuo važnost sadržaja u privlačenju kupaca: “Sadržaj je univerzalni eliksir za privlačenje pažnje. Stranica je mjesto gdje korisnici kupuju, ali sadržaj je ono što im pomaže pri kupnji i vraća ih na stranicu dok nisu spremni na kupnju.“