Svaki peti Hrvat već kupuje na internetu

Svaki peti Hrvat već kupuje na internetu

Internet u Hrvatskoj koristi 63% stanovništva, a 17% ih već kupuje na internetu barem nekoliko puta godišnje, iznijela je podatke Kristina Čerp iz Valicona na drugom danu konferencije OMGcommerce.

Za usporedbu, u Sloveniji internet koristi približno jednak postotak stanovnika, no čak 34% stanovništva koristi internet za shopping. S razvojem internetske trgovine očekuje se i porast kupaca, tako da se predviđa da će uskoro 27% Hrvata kupovati na internetu, u usporedbi s čak 49% Slovenaca.

U Hrvatskoj čak 97% kupaca istražuje proizvod prije nego što se odluči na kupnju, a skoro dvije trećine to rade na internetu. Zanimljiv je i podatak da svaki drugi kupac koristi internet za usporedbu proizvoda sa sličnim proizvodom konkurentske tvrtke, a tek trećina Hrvata koristi informacije sa službenih stranica proizvoda u svom istraživanju.

I dok se domaće tvtke i kupci tek upuštaju u korištenje računala za kupovinu, Luka Abrus iz Pet Minuta ističe da je prodaja pametnih mobilnih telefona nadmašila prodaju osobnih računala. Očekuje se da već 2015. godine u svijetu bude prodano više tableta od mobitela ili računala i zato je već potrebno raditi i na razvoju mobilnih aplikacija za trgovinu.

Kolektiva, jedna od najpopularnijih stranica za internetsku kupovinu, otkrila je tajnu čuvanu tri godine. Autor tekstova koji zabavljaju kupce i odgovorni su za Kolektivin uspjeh je Neven Vukušić. On je istaknuo važnost sadržaja u privlačenju kupaca: “Sadržaj je univerzalni eliksir za privlačenje pažnje. Stranica je mjesto gdje korisnici kupuju, ali sadržaj je ono što im pomaže pri kupnji i vraća ih na stranicu dok nisu spremni na kupnju.”

Još iz kategorije

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

Grayling osvojio nagradu Public Affairs Consultancy of the Year

26.05.2019. komentiraj

Agencija Grayling  proglašena je pobjednikom u kategoriji Public Affairs Consultancy of the Year na gala događaju  SABRE Awards EMEA 2019, održanom u Londonu. Međunarodnoj mreži s 31 uredom u 22 europske zemlje, među ostalim i u Hrvatskoj, odano je priznanje za rast na području Public Affairsa diljem Europe i za uspjeh u  provođenju multi-market aktivnosti za velike međunarodne klijente.

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

Održan okrugli stol o prilikama žena u IT-u

26.05.2019. komentiraj

U zagrebačkom Studentskom centru održan je okrugli stol pod nazivom „Postani i TI, djevojka IT!“ Tom prigodom, djevojkama viših razreda srednjih škola, za koje je taj događaj organiziran, o svom radnom iskustvu i položaju žena u IT industriji iskustva su prenosile govornice iz raznih javnih i privatnih institucija.

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

Dolaze Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox na Shift konferenciju u Split

25.05.2019. komentiraj

Približava se osmo izdanje Shift konferencije – Powered by ICT Županija koja će na dva dana, 30. i 31. svibnja, Split pretvoriti u središte IT industrije te na jednom mjestu okupiti vodeće svjetske stručnjake iz renomiranih tvrtki kao što su Google, Ebay, Shopify, Amazon, Xbox, Minecraft, Slack i mnoge druge. Očekuje se da će ovogodišnja, najveća IT konferencija na području Jugoistočne Europe, imati čak 1500 sudionika.