Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Foto: Dražen Tomić

Sinergija, prijenos znanja i iskustava između zemalja regije  od kojih su neke već jesu članice Europske unije, a druge su na putu da to postanu ključne su teme prve BEIT konferencije „EU izazovi u IT sektoru“ koja je u ponedjeljak otvorena u Dubrovniku. Trodnevna konferencija, koju su zajednički organizirali APIS IT i CROZ, okupila je IT stručnjake i predstavnike javne uprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke i  Mađarske koji su razmijenili dosadašnja iskustva u informatizaciji javne uprave.

Ideja za ovakvom konferencijom nastala je iz potrebe, istaknuo je predsjednik Uprave APIS IT-a Hrvoje Somun, naglašavajući da je priprema za članstvo u Uniji pred sve zemlje regije stavila iste izazove.

Razmjenom stečenog znanja i iskustava možemo osigurati da ćemo na te izazove odgovoriti na najbolji mogući način, koristeći pozitivnu praksu susjednih zemalja i izbjegavajući moguće pogreške koje su oni prije nas napravili.

O sinergijskim učincima skupa govorio je i Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a koji je naglasio da nije riječ o tehnološkoj konferenciji nego prije svega o forumu koji će svim sudionicima omogućiti da nauče iz iskustava drugih  i time pridonesu izgradnji kapaciteta javne uprave i interoperabilnosti njezinih sustava.

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatsku očekuje oko milijardu eura godišnje iz  EU fondova, no Hrvatska mora biti spremna iskoristiti priliku koja joj se time pruža, istaknuo je između ostalog Matija Derk , pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

O uspješnim projektima za uspostavu interoperabilnosti i interkonektivnosti na nacionalnoj i europskoj razini govorili su predstavnici Ministarstva uprave i Porezne uprave RH i  slovenskog Ministarstva pravosuđa i javne uprave, dok su IT stručnjaci i konzultanti iz zemalja regije – od Slovačke do Srbije – iznijeli lessons learned iz projekata na kojima su radili.

Još iz kategorije

Novinari će na Weekend Media Festivalu ocjenjivati političke PR-ovce

Novinari će na Weekend Media Festivalu ocjenjivati političke PR-ovce

18.07.2019. komentiraj

Tko je u svijetu političkog PR-a dostupan, brz, elokventan, konkretan i korektan, a tko se ne javlja na telefon kad je bitno jedna je od zanimljivijih tema o kojoj će se raspravljati na ovogodišnjem Weekend Media Festivalu. Rezultati istraživanja ukazat će na probleme koji se javljaju u odnosu novinar/PR-ovac kako bi suradnju u budućnosti mogli unaprijediti.

Veliki kapacitet, velika brzina

Veliki kapacitet, velika brzina

17.07.2019. komentiraj

Adata Technology predstavlja vanjski tvrdi disk ADATA HM800. Vanjski tvrdi disk Adata HM800 obavezan je hardver za korisnike pametnih televizora jer ne samo da se s njega na televizoru mogu reproducirati omiljene serije, filmovi i sportska nadmetanja vrijedni maratonskog gledanja, nego taj uređaj omogućuje i snimanje tih sadržaja, tvrde u ovom proizvođači memorijskih uređaja.

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac proglašena ženom godine

Direktorica korporativnih komunikacija HT-a Nina Išek Međugorac proglašena ženom godine

17.07.2019. komentiraj

Priznanje za svoj rad i nagradu Žena godine u organizaciji časopisa Zaposlena ove godine zaslužila je Nina Išek Međugorac direktorica korporativnih komunikacija najjačeg domaćeg telekom operatora Hrvatskog Telekoma. Uz nju, u užem su izboru za Ženu godine redom bile iznimne i uspješne žene; diplomirana ekonomistica, Jasenka Auguštan-Pentek, gradonačelnica grada Zlatara, zatim Ivana Paradžiković, voditeljica i urednica istraživačke emisije „Provjereno“ na Novoj TV i magistrica medicine, Ana Barić.