Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Foto: Dražen Tomić

Sinergija, prijenos znanja i iskustava između zemalja regije  od kojih su neke već jesu članice Europske unije, a druge su na putu da to postanu ključne su teme prve BEIT konferencije „EU izazovi u IT sektoru“ koja je u ponedjeljak otvorena u Dubrovniku. Trodnevna konferencija, koju su zajednički organizirali APIS IT i CROZ, okupila je IT stručnjake i predstavnike javne uprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke i  Mađarske koji su razmijenili dosadašnja iskustva u informatizaciji javne uprave.

Ideja za ovakvom konferencijom nastala je iz potrebe, istaknuo je predsjednik Uprave APIS IT-a Hrvoje Somun, naglašavajući da je priprema za članstvo u Uniji pred sve zemlje regije stavila iste izazove.

Razmjenom stečenog znanja i iskustava možemo osigurati da ćemo na te izazove odgovoriti na najbolji mogući način, koristeći pozitivnu praksu susjednih zemalja i izbjegavajući moguće pogreške koje su oni prije nas napravili.

O sinergijskim učincima skupa govorio je i Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a koji je naglasio da nije riječ o tehnološkoj konferenciji nego prije svega o forumu koji će svim sudionicima omogućiti da nauče iz iskustava drugih  i time pridonesu izgradnji kapaciteta javne uprave i interoperabilnosti njezinih sustava.

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatsku očekuje oko milijardu eura godišnje iz  EU fondova, no Hrvatska mora biti spremna iskoristiti priliku koja joj se time pruža, istaknuo je između ostalog Matija Derk , pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

O uspješnim projektima za uspostavu interoperabilnosti i interkonektivnosti na nacionalnoj i europskoj razini govorili su predstavnici Ministarstva uprave i Porezne uprave RH i  slovenskog Ministarstva pravosuđa i javne uprave, dok su IT stručnjaci i konzultanti iz zemalja regije – od Slovačke do Srbije – iznijeli lessons learned iz projekata na kojima su radili.

Još iz kategorije

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

Objavljene dosad najbolje fotografije Next Image foto natječaja u Hrvatskoj

16.07.2020. komentiraj

Huawei je objavio neke od najboljih dosad prijavljenih fotografija za svoj Next Image foto natječaj na kojem njihovi korisnici imaju priliku podijeliti svoje radove i osvojiti vrijedne nagrade. Prijave će ocjenjivati renomirani fotografi, a ove se godine paralelno uz globalno, održava i lokalno natjecanje tako da hrvatski korisnici imaju duplo više razloga za prijavu svojih radova.

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

Hrvatska dobila predstavnika u Europskoj udruzi za elektromobilnost

16.07.2020. komentiraj

Hrvatska udruga vozača električnih vozila Strujni krug postala je član Europske udruge za elektromobilnost i tako postala nacionalni predstavnik Hrvatske za elektromobilnost u Europskoj Uniji. Ovim se potezom Hrvatska priključila glavnom cilju Europske unije - povećanju kvalitete života svojih građana kroz čist zrak i smanjenu emisiju CO2.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

Prelazak na DVB-T2/HEVC sustav započinje krajem listopada 2020.

15.07.2020. komentiraj

Nakon što je zbog mjera u suzbijanju epidemije koronavirusa, HAKOM  u ožujku odgodio prelazak na novi sustav odašiljanja televizijskih programa,  Odašiljači i veze d.o.o (OiV) objavili su ovog petka, 10. srpnja, kako prelazak na novi DVB-T2/HEVC sustav odašiljanja započinje krajem listopada 2020.