Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Foto: Dražen Tomić

Sinergija, prijenos znanja i iskustava između zemalja regije  od kojih su neke već jesu članice Europske unije, a druge su na putu da to postanu ključne su teme prve BEIT konferencije „EU izazovi u IT sektoru“ koja je u ponedjeljak otvorena u Dubrovniku. Trodnevna konferencija, koju su zajednički organizirali APIS IT i CROZ, okupila je IT stručnjake i predstavnike javne uprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke i  Mađarske koji su razmijenili dosadašnja iskustva u informatizaciji javne uprave.

Ideja za ovakvom konferencijom nastala je iz potrebe, istaknuo je predsjednik Uprave APIS IT-a Hrvoje Somun, naglašavajući da je priprema za članstvo u Uniji pred sve zemlje regije stavila iste izazove.

Razmjenom stečenog znanja i iskustava možemo osigurati da ćemo na te izazove odgovoriti na najbolji mogući način, koristeći pozitivnu praksu susjednih zemalja i izbjegavajući moguće pogreške koje su oni prije nas napravili.

O sinergijskim učincima skupa govorio je i Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a koji je naglasio da nije riječ o tehnološkoj konferenciji nego prije svega o forumu koji će svim sudionicima omogućiti da nauče iz iskustava drugih  i time pridonesu izgradnji kapaciteta javne uprave i interoperabilnosti njezinih sustava.

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatsku očekuje oko milijardu eura godišnje iz  EU fondova, no Hrvatska mora biti spremna iskoristiti priliku koja joj se time pruža, istaknuo je između ostalog Matija Derk , pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

O uspješnim projektima za uspostavu interoperabilnosti i interkonektivnosti na nacionalnoj i europskoj razini govorili su predstavnici Ministarstva uprave i Porezne uprave RH i  slovenskog Ministarstva pravosuđa i javne uprave, dok su IT stručnjaci i konzultanti iz zemalja regije – od Slovačke do Srbije – iznijeli lessons learned iz projekata na kojima su radili.

Još iz kategorije

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

Prosječna neto plaća za prosinac 6.262 kune

22.02.2019. komentiraj

Prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama Republike Hrvatske za prosinac 2018. iznosila je 6 262 kune, što je nominalno niže za 0,1%, a realno više za 0,7% u odnosu na studeni 2018., dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno viša za 4,8%, a realno za 4%. Medijalna neto plaća za prosinac 2018. iznosila 5 425 kuna, a za cijelu 2018. godinu 5 392 kune.

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

Pao IT sustav MUP RH - prelazak granice i izdavanje dokumenata usporeni, otežani, a čak i onemogućeni

22.02.2019. komentiraj

Ministarstvo unutarnjih poslova RH obavještava građane da je tijekom današnjeg dana došlo do prekida rada jednog dijela informatičkog sustava MUP-a zbog čega se određeni poslovi odvijaju sporijim tijekom od uobičajenog, odgovorili su na upit ICTbusiness.info što se to događa. Stručne službe Ministarstva užurbano rade na vraćanju sustava u stopostotnu funkciju.

Predstavljena još tri predavača na Digital Takeover konferenciji

Predstavljena još tri predavača na Digital Takeover konferenciji

22.02.2019. komentiraj

Još je dvadesetak dana ostalo do novog izdanja Digital Takeover konferencije, a sve se više popunjava lista predavača. Tako je organizator proteklih dana najavio još tri gosta koji će predstavljati mamac za publiku.