Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Hrvatska mora naučiti kako povući milijardu eura godišnje

Foto: Dražen Tomić

Sinergija, prijenos znanja i iskustava između zemalja regije  od kojih su neke već jesu članice Europske unije, a druge su na putu da to postanu ključne su teme prve BEIT konferencije „EU izazovi u IT sektoru“ koja je u ponedjeljak otvorena u Dubrovniku. Trodnevna konferencija, koju su zajednički organizirali APIS IT i CROZ, okupila je IT stručnjake i predstavnike javne uprave iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Slovačke i  Mađarske koji su razmijenili dosadašnja iskustva u informatizaciji javne uprave.

Ideja za ovakvom konferencijom nastala je iz potrebe, istaknuo je predsjednik Uprave APIS IT-a Hrvoje Somun, naglašavajući da je priprema za članstvo u Uniji pred sve zemlje regije stavila iste izazove.

Razmjenom stečenog znanja i iskustava možemo osigurati da ćemo na te izazove odgovoriti na najbolji mogući način, koristeći pozitivnu praksu susjednih zemalja i izbjegavajući moguće pogreške koje su oni prije nas napravili.

O sinergijskim učincima skupa govorio je i Krešimir Mudrovčić, član Uprave CROZ-a koji je naglasio da nije riječ o tehnološkoj konferenciji nego prije svega o forumu koji će svim sudionicima omogućiti da nauče iz iskustava drugih  i time pridonesu izgradnji kapaciteta javne uprave i interoperabilnosti njezinih sustava.

U razdoblju od 2014. do 2020. Hrvatsku očekuje oko milijardu eura godišnje iz  EU fondova, no Hrvatska mora biti spremna iskoristiti priliku koja joj se time pruža, istaknuo je između ostalog Matija Derk , pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU-a.

O uspješnim projektima za uspostavu interoperabilnosti i interkonektivnosti na nacionalnoj i europskoj razini govorili su predstavnici Ministarstva uprave i Porezne uprave RH i  slovenskog Ministarstva pravosuđa i javne uprave, dok su IT stručnjaci i konzultanti iz zemalja regije – od Slovačke do Srbije – iznijeli lessons learned iz projekata na kojima su radili.

Još iz kategorije

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

PRO PR Vision Manager priznanje dodijeljeno Gordani Kovačević

24.04.2019. komentiraj

Ovogodišnja titula PRO PR Vision Manager, koja se već 7 godina dodjeljuje za transparentnost u komunikacijama, uručena je predsjednici Ericssona Nikole Tesle, gospođi Gordani Kovačević jer je ona, kao što stoji u obrazloženju članova komisije „u sklopu procesa rukovođenja, veoma važnu ulogu svih ovih godina posvećivala transparentnoj komunikaciji, koristeći različite tehnike i alate prema svim ciljnim javnostima na iskren, razumljiv i transparentan način, a svojim komunikacijskim porukama inspirirala je poslovnu zajednicu“.

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

Google: Mobilne aplikacije novih developera će se duže provjeravati

23.04.2019. komentiraj

Odmah nakon što je počeo ograničavati koje Android aplikacije mogu dobiti dopuštenja za uvid u SMS poruke i listu poziva korisnika koji ih postavlja na svoje uređaje, stigla je nova regulativa kojom će se novi developeri nešto duže pregledavati prije nego uspiju postaviti svoj softver na Play Store e-trgovinu aplikacijama.

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

EU: Nema dokaza da Kaspersky špjunira

23.04.2019. komentiraj

Kaspersky se u lipnju prošle godine našao u problemima na području Europske unije jer je optužen za špijunažu, baš kao u Sjedinjenim Američkim Državama tijekom 2017., no sve je ipak ispalo dobro jer Europska komisija nije pronašla dokaze za takve poteze.