Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Mnogo se piše i govori o izazovima zapošljavanja IT stručnjaka. Godinama je već potražnja veća od ponude, a sama činjenica da mnoge agencije za zapošljavanje odbijaju tražiti programere govori prilično o tome koliko postao zahtjevan zadatak pronaći prave kandidate. IT firmama, stoga, ne preostaje ništa drugo nego biti iznimno kreativne i uporne kako bi privukle i zadržale taj traženi kadar. A ako je tvrtki, kao što je nama u Serengetiju, važno da svaki novi zaposlenik dijeli vrijednosti kompanije onda taj zadatak postaje još teži.

Iako naši zaposlenici ostvaruju razne benefite tipične za IT firme (više o tome može se pronaći na www.serengeti.hr), mi smo naše snage usmjerili na dvije stvari koje, na prvu loptu, ne zvuče glamurozno, ali za koje smatramo da dugoročno najviše koriste našim (novim) zaposlenicima i koje naši postojeći zaposlenici jako cijene :

1) ravnoteža privatnog i poslovnog života koju naši zaposlenici u internim anketama zadovoljstva zaposlenika redovito ocjenjuju najvišim ocjenama, kao i dodatni dani godišnjeg odmora, mogućnost rada od kuće, minimalan broj prekovremenih sati;

2) kontinuirani rad na organizacijskom dizajnu. Organizacijski dizajn je proces usklađivanja organizacijske strukture, upravljačkih i poslovnih procesa, informacijskih sustava, sustava nagrađivanja zaposlenika i ostalih organizacijskih elemenata s odabranom strategijom (prema Hernaus, 2009.). U Serengetiju se konstantno analizira i preispituje organizacija posla, nalaze li se pravi ljudi na pravom radnom mjestu, kako se neki proces može poboljšati i sl. To je jako bitna stvar za zaposlenike jer jedino u takvom okruženju mogu iskoristiti svoj puni potencijal. (Više o tome može se pronaći u seriji naših članaka 'ocean prilika').

Kao voditeljicu ljudskih resursa posebno me veseli što kod nas rečenica - najbitnija nam je motivacija i izražen interes za programiranjem - nije samo floskula. Formalno obrazovanje nam je u drugom planu. Tako, primjerice, u svojim redovima imamo nekoliko diplomiranih ekonomista čiji je prelazak u programiranje stvarno fascinantan i koji mogu biti inspiracija svakome tko razmišlja o takvom zaokretu u karijeri. Takvim stavom pristupamo i samom selekcijskom procesu: od tehničkog intervjua kojim utvrđujemo razinu znanja kandidata, još nam je bitniji psihološki dio intervjua kojim naš HR tim procjenjuje motivaciju i osobine kandidata koje smatramo ključnima za uspjeh u našoj firmi, a kao što su profesionalnost, ambicioznost, fleksibilnost i sklonost timskom radu.

Budući da smo jedna od najvećih outsourcing firmi u Hrvatskoj naši programeri imaju mogućnost, u kratko vrijeme, promijeniti područje rada unutar dosta tehnologija, timova i klijenata. Na taj način brže usvajaju tehnička znanja, ali i socijalne vještine koje su sve traženije na tržištu rada u svim industrijama, a ne samo u IT-u. Za developere više nije dovoljno samo znati pisati kod, već i efikasno komunicirati s klijentom, sa svojim voditeljem i timom, znati prezentirati napravljeni dio posla itd., a naši raznoliki projekti ih u tim područjima sjajno osnaže i izgrade.

U privlačenju i zapošljavanju IT stručnjaka nema jednostavnih rješenja i prečica. Voće, sobe za igru i odmor i „cool“ uredi mogu poslužiti kao zgodan dodatak dobro posloženoj organizaciji, zdravim međuljudskim odnosima i podržavajućoj kulturi firme, a nikako kao temelj dugoročne strategije privlačenja i zadržavanja zaposlenika.

 

* O autoru: Ivana Ružička, HR Manager u Serengetiju. Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, trenutno je završni rad dijeli od EMBA diplome. Sedam godina iskustva na HR poslovima, od čega šest u IT industriji.

Još iz kategorije

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

KOMENTAR: Tele2 Hrvatska odličan u prvih devet mjeseci, čeka se i dalje potvrda odluke o prodaji

17.10.2019. komentiraj

Treći po veličini domaći telekomunikacijski telekom operator Tele2 Hrvatska ostvario je odlične rezultate u prvih devet mjeseci ove godine uz rast svih ključnih financijskih pokazatelja od rasta prihoda od 8 posto i bruto dobiti, odnosno dobit s kamatama, amortizacijom, deprecijacijom i porezom (EBITDA) od čak 71 posto. To su odlični rezultati na vrlo zasićenom tržište gdje nas očekuju neki od ključnih događaja za domaće telekomunikacijsko tržište. I dok se čekaju konačne odluke regulatora i to prije svega Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja oko prodaje Tele2 Hrvatska United Grupi na telekom tržištu se sve više govori i o tome tko će kupiti Optima Telekom.

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

KOMENTAR: Solidni rezultati A1 Hrvatska u devet mjeseci

15.10.2019. komentiraj

A1 Hrvatska sada se fokusira na investicije i pripreme za dolazak 5G mreže, ulažu u nove tehnologije, a prošlogodišnja dobit bila im je pod velikim pritiskom rebrendinga koji baš i nije bio jeftin, stoga uz rast prihoda i dobiti može se slobodno reći kako su rezultati ovog drugog po veličini domaćeg telekom operatera sasvim solidni.

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

Zašto su korporativna preuzimanja dobra za zajednicu otvorenog koda

15.10.2019. komentiraj

Prošla su vremena u kojima bi velike tehnološke kompanije činile što god mogu kako bi onemogućile open soruce projekte, zajednice i startupe da “dišu punim” plućima, u što smo se uvjerili prošle godine kad je IBM za 34 milijarde američkih dolara preuzeo Red Hat, a Microsoft za 7,5 milijardi dolara GitHub. I koliko god se nekome to činilo lošim u globalu, nije tako.