Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Mnogo se piše i govori o izazovima zapošljavanja IT stručnjaka. Godinama je već potražnja veća od ponude, a sama činjenica da mnoge agencije za zapošljavanje odbijaju tražiti programere govori prilično o tome koliko postao zahtjevan zadatak pronaći prave kandidate. IT firmama, stoga, ne preostaje ništa drugo nego biti iznimno kreativne i uporne kako bi privukle i zadržale taj traženi kadar. A ako je tvrtki, kao što je nama u Serengetiju, važno da svaki novi zaposlenik dijeli vrijednosti kompanije onda taj zadatak postaje još teži.

Iako naši zaposlenici ostvaruju razne benefite tipične za IT firme (više o tome može se pronaći na www.serengeti.hr), mi smo naše snage usmjerili na dvije stvari koje, na prvu loptu, ne zvuče glamurozno, ali za koje smatramo da dugoročno najviše koriste našim (novim) zaposlenicima i koje naši postojeći zaposlenici jako cijene :

1) ravnoteža privatnog i poslovnog života koju naši zaposlenici u internim anketama zadovoljstva zaposlenika redovito ocjenjuju najvišim ocjenama, kao i dodatni dani godišnjeg odmora, mogućnost rada od kuće, minimalan broj prekovremenih sati;

2) kontinuirani rad na organizacijskom dizajnu. Organizacijski dizajn je proces usklađivanja organizacijske strukture, upravljačkih i poslovnih procesa, informacijskih sustava, sustava nagrađivanja zaposlenika i ostalih organizacijskih elemenata s odabranom strategijom (prema Hernaus, 2009.). U Serengetiju se konstantno analizira i preispituje organizacija posla, nalaze li se pravi ljudi na pravom radnom mjestu, kako se neki proces može poboljšati i sl. To je jako bitna stvar za zaposlenike jer jedino u takvom okruženju mogu iskoristiti svoj puni potencijal. (Više o tome može se pronaći u seriji naših članaka 'ocean prilika').

Kao voditeljicu ljudskih resursa posebno me veseli što kod nas rečenica - najbitnija nam je motivacija i izražen interes za programiranjem - nije samo floskula. Formalno obrazovanje nam je u drugom planu. Tako, primjerice, u svojim redovima imamo nekoliko diplomiranih ekonomista čiji je prelazak u programiranje stvarno fascinantan i koji mogu biti inspiracija svakome tko razmišlja o takvom zaokretu u karijeri. Takvim stavom pristupamo i samom selekcijskom procesu: od tehničkog intervjua kojim utvrđujemo razinu znanja kandidata, još nam je bitniji psihološki dio intervjua kojim naš HR tim procjenjuje motivaciju i osobine kandidata koje smatramo ključnima za uspjeh u našoj firmi, a kao što su profesionalnost, ambicioznost, fleksibilnost i sklonost timskom radu.

Budući da smo jedna od najvećih outsourcing firmi u Hrvatskoj naši programeri imaju mogućnost, u kratko vrijeme, promijeniti područje rada unutar dosta tehnologija, timova i klijenata. Na taj način brže usvajaju tehnička znanja, ali i socijalne vještine koje su sve traženije na tržištu rada u svim industrijama, a ne samo u IT-u. Za developere više nije dovoljno samo znati pisati kod, već i efikasno komunicirati s klijentom, sa svojim voditeljem i timom, znati prezentirati napravljeni dio posla itd., a naši raznoliki projekti ih u tim područjima sjajno osnaže i izgrade.

U privlačenju i zapošljavanju IT stručnjaka nema jednostavnih rješenja i prečica. Voće, sobe za igru i odmor i „cool“ uredi mogu poslužiti kao zgodan dodatak dobro posloženoj organizaciji, zdravim međuljudskim odnosima i podržavajućoj kulturi firme, a nikako kao temelj dugoročne strategije privlačenja i zadržavanja zaposlenika.

 

* O autoru: Ivana Ružička, HR Manager u Serengetiju. Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, trenutno je završni rad dijeli od EMBA diplome. Sedam godina iskustva na HR poslovima, od čega šest u IT industriji.

Još iz kategorije

Vjeruju li korisnici u SaaS?

Vjeruju li korisnici u SaaS?

20.03.2019. komentiraj

Softver kao usluga (software-as-a-service – SaaS) model je kojim je softver u potpunosti dostupan za primjenu, ne nalazi se na lokaciji korisnika i ne kupuje se nego se iznajmljuje. Na svjetskoj razini postao je sve učestaliji od 2012. godine kada su vodeće svjetske tvrtke poput Microsofta i Amazona uvidjele glavnu prednost ovog modela, a to je planirani ponavljajući prihod (eng. Recurring revenue).

Speed, give me what I need

Speed, give me what I need

18.03.2019. komentiraj

Kad netko kaže da brzina znači život, to zvuči kao patetična izjava Toma Cruisea u „Danima groma“, ili takva neka holivudska smijurija. Međutim, u avionu to je vrlo doslovna i stvarna istina. Samo dok postoji dovoljna brzina opstrujavanja zraka oko površina zrakoplova, postoji i uzgon koji avion drži u zraku. Jedan od drilova koje instruktor upucava pilotu učeniku u glavu, kroz cijelo školovanje, je da pilot prvo leti, onda navigira, a tek onda razgovara s kontrolom leta. Ovo „prvo leti“ na prvom mjestu znači da održava brzinu aviona i odstojanje od prepreka.

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

Kako je Estonija postala napredna zemlja e-vladavine

06.03.2019. komentiraj

Estonija je dom najbolje očuvanog srednjovjekovnog grada u sjevernoj Europi, ali je u 21. stoljeću ipak najpoznatija po svojim naporima da se okrene prema budućnosti kroz impresivan sustav e-vladavine. Naime, spomenuti Talinn i ostali estonski gradovi daleko su moderniji i napredniji od mnogih u većim i bogatijim zemljama no što je Estonija.