Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Mnogo se piše i govori o izazovima zapošljavanja IT stručnjaka. Godinama je već potražnja veća od ponude, a sama činjenica da mnoge agencije za zapošljavanje odbijaju tražiti programere govori prilično o tome koliko postao zahtjevan zadatak pronaći prave kandidate. IT firmama, stoga, ne preostaje ništa drugo nego biti iznimno kreativne i uporne kako bi privukle i zadržale taj traženi kadar. A ako je tvrtki, kao što je nama u Serengetiju, važno da svaki novi zaposlenik dijeli vrijednosti kompanije onda taj zadatak postaje još teži.

Iako naši zaposlenici ostvaruju razne benefite tipične za IT firme (više o tome može se pronaći na www.serengeti.hr), mi smo naše snage usmjerili na dvije stvari koje, na prvu loptu, ne zvuče glamurozno, ali za koje smatramo da dugoročno najviše koriste našim (novim) zaposlenicima i koje naši postojeći zaposlenici jako cijene :

1) ravnoteža privatnog i poslovnog života koju naši zaposlenici u internim anketama zadovoljstva zaposlenika redovito ocjenjuju najvišim ocjenama, kao i dodatni dani godišnjeg odmora, mogućnost rada od kuće, minimalan broj prekovremenih sati;

2) kontinuirani rad na organizacijskom dizajnu. Organizacijski dizajn je proces usklađivanja organizacijske strukture, upravljačkih i poslovnih procesa, informacijskih sustava, sustava nagrađivanja zaposlenika i ostalih organizacijskih elemenata s odabranom strategijom (prema Hernaus, 2009.). U Serengetiju se konstantno analizira i preispituje organizacija posla, nalaze li se pravi ljudi na pravom radnom mjestu, kako se neki proces može poboljšati i sl. To je jako bitna stvar za zaposlenike jer jedino u takvom okruženju mogu iskoristiti svoj puni potencijal. (Više o tome može se pronaći u seriji naših članaka 'ocean prilika').

Kao voditeljicu ljudskih resursa posebno me veseli što kod nas rečenica - najbitnija nam je motivacija i izražen interes za programiranjem - nije samo floskula. Formalno obrazovanje nam je u drugom planu. Tako, primjerice, u svojim redovima imamo nekoliko diplomiranih ekonomista čiji je prelazak u programiranje stvarno fascinantan i koji mogu biti inspiracija svakome tko razmišlja o takvom zaokretu u karijeri. Takvim stavom pristupamo i samom selekcijskom procesu: od tehničkog intervjua kojim utvrđujemo razinu znanja kandidata, još nam je bitniji psihološki dio intervjua kojim naš HR tim procjenjuje motivaciju i osobine kandidata koje smatramo ključnima za uspjeh u našoj firmi, a kao što su profesionalnost, ambicioznost, fleksibilnost i sklonost timskom radu.

Budući da smo jedna od najvećih outsourcing firmi u Hrvatskoj naši programeri imaju mogućnost, u kratko vrijeme, promijeniti područje rada unutar dosta tehnologija, timova i klijenata. Na taj način brže usvajaju tehnička znanja, ali i socijalne vještine koje su sve traženije na tržištu rada u svim industrijama, a ne samo u IT-u. Za developere više nije dovoljno samo znati pisati kod, već i efikasno komunicirati s klijentom, sa svojim voditeljem i timom, znati prezentirati napravljeni dio posla itd., a naši raznoliki projekti ih u tim područjima sjajno osnaže i izgrade.

U privlačenju i zapošljavanju IT stručnjaka nema jednostavnih rješenja i prečica. Voće, sobe za igru i odmor i „cool“ uredi mogu poslužiti kao zgodan dodatak dobro posloženoj organizaciji, zdravim međuljudskim odnosima i podržavajućoj kulturi firme, a nikako kao temelj dugoročne strategije privlačenja i zadržavanja zaposlenika.

 

* O autoru: Ivana Ružička, HR Manager u Serengetiju. Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, trenutno je završni rad dijeli od EMBA diplome. Sedam godina iskustva na HR poslovima, od čega šest u IT industriji.

Još iz kategorije

INOVACIJA … „by example“

INOVACIJA … „by example“

24.05.2019. komentiraj

Od izlaska prethodne kolumne mi je poslana „inovativna ideja“: „Zašto ne biste kolumne objavili kao knjigu?“.  Za takvu ideju je bilo dovoljno ukupno pet minuta, a sada, kad sam je počeo realizirati, izgleda da će za to trebati pet godina! To je dobar primjer omjera između uloženog u ideju i ostvarenju inovacije : 5 minuta / 5 godina = 1/100.000!  Ako u tom kontekstu iskoristimo uzrečicu

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

Umjetna inteligencija je tajno oružje u potrazi za boljim baterijama

22.05.2019. komentiraj

Baterije su ono što po pitanju napretka konstantno kaska u svijetu mobilnih uređaja, posebno pametnih telefona, phableta i tableta, ali rješenje koje bi trebalo uvelike poslužiti sve dok ne dođe neki konkretniji iskorak jest umjetna inteligencija. Ona bi trebala optimizirat potrošnju i srezati opterećenja do te mjere da se dobije podosta “dodatnog života” u bateriji. I ne samo to, ono bitnije je da bi trebala odrediti unaprijed taj “životni vijek”!

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

KOMENTAR: A1 Hrvatska solidno u prvom ovogodišnjem kvartalu

29.04.2019. komentiraj

Zaključili smo ovokvartalne poslovne rezultate domaćih telekom operatera jer večeras je u sklopu rezultata A1 Telekom Austria Grupe objavljeni rezultati i A1 Hrvatska koji pokazuju stabilan rast svih ključnih financijskih pokazatelja od prihoda, preko dobiti do rasta broja korisnika.