Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Izazovi zapošljavanja u IT industriji

Mnogo se piše i govori o izazovima zapošljavanja IT stručnjaka. Godinama je već potražnja veća od ponude, a sama činjenica da mnoge agencije za zapošljavanje odbijaju tražiti programere govori prilično o tome koliko postao zahtjevan zadatak pronaći prave kandidate. IT firmama, stoga, ne preostaje ništa drugo nego biti iznimno kreativne i uporne kako bi privukle i zadržale taj traženi kadar. A ako je tvrtki, kao što je nama u Serengetiju, važno da svaki novi zaposlenik dijeli vrijednosti kompanije onda taj zadatak postaje još teži.

Iako naši zaposlenici ostvaruju razne benefite tipične za IT firme (više o tome može se pronaći na www.serengeti.hr), mi smo naše snage usmjerili na dvije stvari koje, na prvu loptu, ne zvuče glamurozno, ali za koje smatramo da dugoročno najviše koriste našim (novim) zaposlenicima i koje naši postojeći zaposlenici jako cijene :

1) ravnoteža privatnog i poslovnog života koju naši zaposlenici u internim anketama zadovoljstva zaposlenika redovito ocjenjuju najvišim ocjenama, kao i dodatni dani godišnjeg odmora, mogućnost rada od kuće, minimalan broj prekovremenih sati;

2) kontinuirani rad na organizacijskom dizajnu. Organizacijski dizajn je proces usklađivanja organizacijske strukture, upravljačkih i poslovnih procesa, informacijskih sustava, sustava nagrađivanja zaposlenika i ostalih organizacijskih elemenata s odabranom strategijom (prema Hernaus, 2009.). U Serengetiju se konstantno analizira i preispituje organizacija posla, nalaze li se pravi ljudi na pravom radnom mjestu, kako se neki proces može poboljšati i sl. To je jako bitna stvar za zaposlenike jer jedino u takvom okruženju mogu iskoristiti svoj puni potencijal. (Više o tome može se pronaći u seriji naših članaka 'ocean prilika').

Kao voditeljicu ljudskih resursa posebno me veseli što kod nas rečenica - najbitnija nam je motivacija i izražen interes za programiranjem - nije samo floskula. Formalno obrazovanje nam je u drugom planu. Tako, primjerice, u svojim redovima imamo nekoliko diplomiranih ekonomista čiji je prelazak u programiranje stvarno fascinantan i koji mogu biti inspiracija svakome tko razmišlja o takvom zaokretu u karijeri. Takvim stavom pristupamo i samom selekcijskom procesu: od tehničkog intervjua kojim utvrđujemo razinu znanja kandidata, još nam je bitniji psihološki dio intervjua kojim naš HR tim procjenjuje motivaciju i osobine kandidata koje smatramo ključnima za uspjeh u našoj firmi, a kao što su profesionalnost, ambicioznost, fleksibilnost i sklonost timskom radu.

Budući da smo jedna od najvećih outsourcing firmi u Hrvatskoj naši programeri imaju mogućnost, u kratko vrijeme, promijeniti područje rada unutar dosta tehnologija, timova i klijenata. Na taj način brže usvajaju tehnička znanja, ali i socijalne vještine koje su sve traženije na tržištu rada u svim industrijama, a ne samo u IT-u. Za developere više nije dovoljno samo znati pisati kod, već i efikasno komunicirati s klijentom, sa svojim voditeljem i timom, znati prezentirati napravljeni dio posla itd., a naši raznoliki projekti ih u tim područjima sjajno osnaže i izgrade.

U privlačenju i zapošljavanju IT stručnjaka nema jednostavnih rješenja i prečica. Voće, sobe za igru i odmor i „cool“ uredi mogu poslužiti kao zgodan dodatak dobro posloženoj organizaciji, zdravim međuljudskim odnosima i podržavajućoj kulturi firme, a nikako kao temelj dugoročne strategije privlačenja i zadržavanja zaposlenika.

 

* O autoru: Ivana Ružička, HR Manager u Serengetiju. Diplomirala psihologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, trenutno je završni rad dijeli od EMBA diplome. Sedam godina iskustva na HR poslovima, od čega šest u IT industriji.

Još iz kategorije

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

Samsung jedini profitira na nedaćama Huaweija

04.06.2019. komentiraj

Googleova odluka o oduzimanju licence za Android Huaweiju, koju je vrlo brzo ublažio, ukazala je na cijeli niz problema u tehnološkom sektoru i već nakon desetak dana potpuno je jasno da se naredbe kao ona američkog predsjednika Donalda Trumpa ne mogu donositi ishitreno, prvenstveno jer zabrana trgovanja na najvišim razinama štete apsolutno svima. Osim Samsungu...