ZANIMLJIVA ODLUKA

Europska komisija odustala od istrage Microsoftova ulaganja u OpenAI

Europska komisija odustala od istrage Microsoftova ulaganja u OpenAI
Depositphotos

Europska komisija neće pokrenuti službenu istragu Microsoftova ulaganja u OpenAI od 13 milijardi dolara, prema medijskim izvješćima. Bloomberg je izvijestio da je Europska komisija zaključila da dogovor ne zahtijeva službenu istragu jer OpenAI nije pod izravnom kontrolom Microsofta.

Novinska agencija je izjavila da ulaganje također nije dovoljno za stvarni pokušaj preuzimanja od strane Microsofta. Predstavnik EK rekao je za Bloomberg da će morati utvrditi da je došlo do dugoročne promjene kontrole između kompanija. Najava EK-a o provjeri može li Microsoftovo ulaganje u OpenAI potpasti pod njegovu uredbu o spajanju došla je nakon poteza Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a.

Microsoft je prošlog tjedna platio 1,5 milijardi dolara za manjinski udio u AI tvrtki G42 sa sjedištem u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, što je najnovije u nizu više milijardi dolara vrijednih ulaganja u AI sektor u raznim zemljama diljem svijeta. Konkurenti Amazon i Google uložili su 4, odnosno 2 milijarde dolara u AI start-up Anthropic.