INOVACIJA … alati „delegativne“ demokracije

INOVACIJA … alati „delegativne“ demokracije

Foto: Dražen Tomić

U prethodnim smo kolumnama obradili delegativnu demokraciju čija je bitna značajka sloboda građana da i za vrijeme legislativnog razdoblja svoj glas delegiraju osobi za koju smatraju da će ih najbolje zastupati. Posebna podvrsta, ali i proširenje delegativne demokracije, je tzv. „liquid democracy“ (LD), za što nemamo adekvatan prijevod na hrvatski, jer „tekuća demokracija“ ne zvuči daš dobro!

LD se dodatno odlikuje osobitošću da građanin ima pravo i sam odlučivati, ali je najvažnije da on prije dodjeljivanja svojeg glasa delegatu ima uvid u prethodnu dinamiku i argumentaciju delegiranja. Tako građanin unaprijed zna tko od mogućih delegata ima koliku „delegatsku snagu“, te koje su argumente za delegiranje koristili sugrađani i kakve je na to odgovore davao delegat. Ovaj je sustav posve „tekuć“ i zato sto se u svakom trenutku prije glasovanja građanin može predomisliti, dati svoj glas nekom drugom delegatu ili odlučiti da glasuje osobno.

Za one koji žele saznati više o podrobnostima dobro štivo je blog OVDJE, na osnovi učenja „izumitelja“ LD-a, Josef Davies-Coates-a. Autor bloga je Michel Bauwens, osnivač i predsjednik P2P fondacije koja surađuje sa skupinom istraživača u području „samoorganizirajućih“ društava a ima viziju post-kapitalističkog društva. Kako on  vidi LD sve govori ova shema:

Zatvaranje kruga od stare Grčke do današnjih dana je postalo moguće zbog široke primjene naprednih rješenja koja se baziraju na Internetu, prije svega na  mreži društvenih medija. Pri tome treba jasno razlikovati sustave elektroničkog glasovanja od delegativne demokracije! Najjednostavnije se razlika može pojasniti ovako:

 • Elektroničko glasovanje čini klasičnu demokraciju učinkovitijom (brže, točnije, „izlaznije“, jeftinije, lakše, ..), odgovara na pitanje KAKO se biraju zastupnici u parlamentu .
 • Internetski alati za delegativnu demokraciju donose demokratskom sustavu djelotvornost, odgovaraju na pitanje ŠTO se dešava u donošenju odluka!

Radi se o dva stupnja tehnološke potpore demokratskim procesima: elektroničko glasovanje je nužan, ali ne i dovoljan uvjet za delegativnu demokraciju. Zato ovdje ne radimo popis  alata koji služe samo za elektroničko glasovanje, nego onih na kojima se ostvaruje delegativna demokracija s fokusom na njezinu LD inačicu:

 • Demoex/Direktdemokraterna: razrađeni sustav LD-a, podrobnosti vidjeti u okviru „Jeste li znali“?
 • GoogleVotes: primijenjeno u Google korporaciji kao interni eksperiment LD-a, primjenjivo na bilo kojem obujmu glasača za delegativnu demokraciju
 • Koja nudi alat „adhocracy“ za LD: https://liqd.net/en/ Oni svoju misiju opisuju ovako: „Mi smo non-profit organizacija koja radi na razvoju i implementaciji inovativnih koncepata za demokratsko sudjelovanje.“
 • Konačno, https://liquidfeedback.org/ je uistinu funkcionirajuća i aktivna platforma koja pokriva sve funkcionalnosti delegativne demokracije i to u bilo kojem obujmu: od lokalne zajednice i tvrtki, do predlaganja i odlučivanja na regionalnoj i državnoj razini.

­­­­­­JESTE LI ZNALI da već spomenuta švedska Direktdemokraterna stranka ima posve razrađen sustav za delegative/liquid democracy? Funkcija sustava je generički opisana ovako (vidi OVDJE):

Što je „tekuća demokracija“?

Tekuća demokracija je mješavina predstavničke demokracije i izravne demokracije. Odlučite koliko mnogo ili koliko malo želite sudjelovati u različitim pitanjima. Ako se ne želite uključiti uopće možete to učiniti kao i danas - dati svoj glas nekoj stranci.

Vrlo kratko, ovo je „tekuća demokracija“:

Glasajte sami o pitanjima o kojima želite ili pak preko delegata kojima prenosite svoje mišljenje upravo o pitanjima iz područja koja ste im delegirali.

Zamislite da se prijavite u naš sustav glasovanja. Vi, primjerice, imate znanje u ruralnim pitanjima. Nakon što se prijavite u sustav, možete odabrati da:

 • glasate izravno na sva pitanja ili
 • povjeriti delegatu svoj glas o bilo kojem pitanju ili o
 • svim pitanjima ili možete sami
 • postati delegat za ruralna pitanja.

Smatramo da se sva pitanja mogu svrstati u kategorije koje odgovaraju jedanaest područja:

 1. Ministarstvo rada
 2. Ministarstvo financija
 3. Ministarstvo obrane
 4. Ministarstvo pravosuđa
 5. Ministarstvo kulture
 6. Ministarstvo ruralnih poslova
 7. Ministarstvo okoliša
 8. Ministarstvo socijalnih pitanja
 9. Ministarstvo obrazovanja
 10. Ministarstvo vanjskih poslova
 11. Ministarstvo industrije

Vi svoj glas dodjeljujete svim pitanjima, osim samo ruralnih pitanja. U njima imate nadležnost i želite glasati i raspravljati.

Ne trebate prenijeti glas na samo jedan dio. Možda mislite da je stranka osobito dobra u financijskim pitanjima, dok je druga vrlo dobra u obrazovnim problemima. Tako možete delegirati svoj glas na nekoliko različitih delegata. Kada se pojavi, na primjer, prijedlog o financijama, vaš delegat će odlučiti o tom konkretnom pitanju i glasati u našem sustavu glasovanja. Možete promijeniti delegata ili glasovati u bilo kojem trenutku ako mislite da vaš izaslanik ne donosi dobre odluke, što je bit „tekuće demokracije“.

Možete, ako želite, prenijeti sve svoje glasove i tako ne trebate glasati više nego danas. Ali, razlika u današnjem sustavu je da uvijek možete glasati kad god poželite ako se pojavi pitanje o kojem želite dijeliti svoje mišljenje.

OVDJE možete vidjeti kako izgleda takvo anketiranje u alatu koji koristi Direktdemokraterna (demo stranica, GoogleTranslate prijevod sa švedskog jezika, demo primjer „glasovanja za najbolji sladoled“):

Ovakve aplikacije za potporu LD-u će biti sve brojnije i nadajmo se konačno otvoriti oči „mainstream“ donositeljima odluka da savladaju trenutni ponor između predstavničkog modala 19. stoljeća i rješenja koja postoje na dohvat ruke u 21. stoljeću. Budući da smo kao najrazrađeniji opisali https://liquidfeedback.org/ , podrobnije o tom sustavu koji može biti i uzor za proces i razvoj informatičke potpore delegativnoj demokraciji i u nas, više u narednoj kolumni sljedeći ponedjeljak.

Dr.sc. Miroslav Mađarić
Nezavisni inovacijski konzultant

Još iz kategorije

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

KOMENTAR: Zatvoreno jedno poglavlje telekom tržišta u Hrvatskoj – Tele2 odlazi, konačna konsolidacija ili tko će kupiti Optima Telekom

17.07.2019. komentiraj

Za švedskog vlasnika Tele2 Hrvatska priča je završena. Tele2 AB je odmah na početku svog šestomjesečnog izvješća istaknuo kako Tele2 podaje svoje poslovanje u Hrvatskoj i kao takvog ga smatraju završenim i posebno to ističu tijekom cijelog izvješća. Čak ga i ne prikazuju u grupnim rezultatima nego navode kao „Tele2 Croatia is reported as a discontinued operation for all periods“ odnosno nema više Tele2 Hrvatska kao dijela grupacije.

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

KOMENTAR: A1 Hrvatska u iščekivanju prodaje Optima Telekoma

16.07.2019. komentiraj

Drugi po veličini domaći telekom A1 Hrvatska objavio je svoje rezultate za prvih šest mjeseci ove godine i oni su sasvim solidni. Očekivani, no ono što slijedi je velika utrka na telekom tržištu za Optima Telekomom odnosno bolje rečeno korisnicima i infrastrukturom. Kako Hrvatski Telekom koji upravlja Optima Telekom mora prodati Optimu, a Zagrebačka banka kao najveći pojedinačni dioničar također će prodavati istovremeno svoj udjel jer im u portfelju telekom ne treba jasno je da ima nekoliko jasno zainteresiranih strana. Prije svega tu je A1 Hrvatska koji bi time ojačao svoju poziciju, pridodao dio infrastrukture i korisnike i to bi za njih značilo još veću trku na tržištu s najjačim domaćim telekom Hrvatskim Telekom.

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

INOVACIJA … koja uvijek evoluira

10.06.2019. komentiraj

U jednoj davnoj kolumni  prikazali smo kako izgleda životni ciklus inovacije, mnemotehnika je 8E's: Zaokružili smo životnu fazu „razvoj inovacije“ – EVOLVE – koja nas ovdje zanima, a i zato jer je u sebi vrlo proturječna! Ilustracija ove tvrdnje je u tome da kad netko smisli ideju za koju vjeruje da je inovativna odmah dolaze oponenti. Oni imaju j još bolje ideje ili unapređuju izvornu. Ideator je time obično frustriran, jer se njegova brilijantna ideja ne prihvaća bez pogovora.  Pri tome zaboravlja da je i ta njegova ideja vjerojatno samo „evolucija“ nekog ranijeg rješenja. Zato treba u svakoj situaciji biti otvoren prema novim rješenjima, ali ih ne treba prihvaćati nekritički.