Od kuda najčešće dolaze DDoS napadi

Od kuda najčešće dolaze DDoS napadi

Foto: Shutterstock

Pogubni DDoS (Distributed Denial-of-service) napadi u 2016. godini rušili su rekorde i velikane kao Twitter, Amazon, Spotify, Github, Netflix, PayPal, eBay i Reddit, a najčešći izvor napada jesu Sjedinjene Američke Države. Ne Kina ili Rusija, kao što se možda moglo očekivati.

Naime, čak 180 652 DDoS napada stigli su iz SAD-a i to je 24 posto svih u prošloj godini. Odmah slijedi Velika Britanija s 9,7 posto, odnosno 72 949 napada, potom Njemačka s 49 408 napada (6,6 posto) i tek onda ide Kina sa 6,2 posto (46 763 napada) i Rusija s 4,4 posto (33 211 napada).

To pomalo mijenja percepciju jer konstantno se priča o opasnim hakerima iz Kine i Rusije, koje je nemoguće zaustaviti dok "ruše stranice, kradu informacije i špijuniraju koga i koliko hoće". Istina je drugačija, očito. Kina i Rusija zajedno čine više nego dvostruko manje napada nego SAD sam.

Nad ovim podacima koje predstavlja Akamai treba se zapitati i promijeniti strategiju kojom se pristupa borbi protiv hakerskih napada ove vrste...

Još iz kategorije

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

Hrvatski europarlamentarci pri samom vrhu po korištenju društvenih mreža

18.05.2019. komentiraj

Uoči izbora za Europski parlament, Grayling i agencija Observer istražili su kako zastupnici europskog parlamenta koriste Twitter i tko to radi najbolje. Istraživanje je pokazalo da od ukupno 751 zastupnika u  europskom parlamentu, njih 496 koristi Twitter dok ih 520 koristi Facebook.

Stižu oglasi u Google Discover

Stižu oglasi u Google Discover

17.05.2019. komentiraj

Google nije previše iznenadio objavom da će se uskoro početi pojavljivati oglasi na feedu njegova Discovera, prvenstveno jer upravo je Discover zamjena za Google Feed koji se pojavljuje slijeva na mnogim zaslonima Android mobilnih uređaja.

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

Pozivom preko WhatsAppa hakeri šire spyware u vaše mobitele

16.05.2019. komentiraj

WhatsApp se našao na udaru hakera koji su iskoristili grešku te aplikacije za razmjenu poruka pa pomoću nje postavili špijunski softver i automatski si otvorili put prema ciljanim korisnicima. Zato je svima preporučeno provjeriti verziju aplikacije i nadopuniti je, ukoliko treba. Jer, to je jedini način za biti siguran kako se napad neće dogoditi.