Hakeri lete u nebo

Hakeri lete u nebo

Foto: Fotolia (ilustracija)

Tijekom „Hack in the box“, konferencije u Amsterdamu Hugo Teso sigurnosni savjetnik i pilot s dozvolom za komercijalne zrakoplove, predstavio je aplikaciju za Android koja ima mogućnost hakiranja zrakoplovnog stimulatora i teoretski svakog vašeg sljedećeg leta. Unatoč tome što aplikacija prikazuje kritične slabosti u sigurnosnim protokolima i elektroničkoj strukturi, s nekom dozom olakšanja možemo vam priopćiti da ova aplikacija neće bit uskoro dostupna na Google Playu.

Aplikacija pod imenom PlaneSploit ima sposobnost kontrole svoje mete sa zemlje koristeći se radio komunikacijom između zrakoplova i ATC(kontrole zračnog prometa), te koristiti link za prodiranje u sustav upravljanja leta. Zastrašujuće, zar ne!

Naime, aplikacija ulazi u Flight Management Systems (FMS) i ima mogućnost preuzimanja cijelog sustava. Njezine su mogućnosti prikazane simulatoru, no predstavnici proizvođača simulatora tvrde da nije isto prodrijeti u takav sustav koji je više sličan računalnim igrama nego pravoj situaciji, no moguće je da se takvom aplikacijom upale sve lampice u pilotskoj kabini ili ispadnu maske za kisik. Sigurnosno stručnjaci pak tvrde da bi piloti imali mogućnost da doskoče ovakvom napadu i naprave „override“ (nadjačaju) aplikaciju i vrate kontrolu nad zrakoplovom.

Većina modernih zrakoplova koristi fly-by-wire technology(svi kabeli i hidrauličko gorivo zamjenjivo stepp motorima i kontrolirano putem softvera). Omogućava pretvorbu podataka i odašiljanje lažnih informacija pilotu,poput prazan spremnik goriva,a u stvarnosti je pun. Aplikacija naglašava, iako su avioni evidentirani u računalima, njihova sigurnost je još uvijek u velikoj mjeri ugrožena.

Nadamo se da regulatori zračnog prometa poput FAA I NTSB neće početi zabranjivati korištenje pametnih telefona tijekom svojih letova, posebice kada je u pitanju akcija dokazivanja sigurnosti.

Još iz kategorije

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

Facebook nastavlja sa širenjem interoperabilnosti između Instagrama i Messengera

21.10.2021.

Facebook nastavlja s podosta hvalevrijednim naporima u smislu poboljšanja interoperabilnosti između Instagrama i Messengera. Konkretnije, gigant na tržištu društvenih mreža dodao je nove značajke za grupne razgovore na različitim platformama i time će svakako korisnicima olakšati međusobnu komunikaciju. Pritom se misli ponajprije i na poslovni segment, odnosno, brendove, influensere...

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

Hakeri sve češće probijaju zaštitu kriptomjenjačnica

20.10.2021.

Hakeri su se uspjeli infiltrirati na osobne račune oko 6000 korisnika Coinbasea na način da su iskoristili ranjivost u sustavu dvostruke verifikacije te platforme, navodi Bleeping Computer. Riječ je o jednoj od najvećih mjenjačnica i općenito platformi za poslovanje kriptovalutama pa je, logično, jako “odzvonila” ova informacija.

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

Firefox na Androidu će automatski popunjavati pristupne podatke na sve vaše aplikacije

20.10.2021.

Mozilla je pripremila novo iznenađenje za korisnike Firefoxa u vidu lakšeg i sigurnijeg načina prijave na aplikacije unutar Android okruženja. Time ide u smjeru Google Chromea, što nije loše već upravo suprotno - sjajno.