Hakeri lete u nebo

Hakeri lete u nebo

Foto: Fotolia (ilustracija)

Tijekom „Hack in the box“, konferencije u Amsterdamu Hugo Teso sigurnosni savjetnik i pilot s dozvolom za komercijalne zrakoplove, predstavio je aplikaciju za Android koja ima mogućnost hakiranja zrakoplovnog stimulatora i teoretski svakog vašeg sljedećeg leta. Unatoč tome što aplikacija prikazuje kritične slabosti u sigurnosnim protokolima i elektroničkoj strukturi, s nekom dozom olakšanja možemo vam priopćiti da ova aplikacija neće bit uskoro dostupna na Google Playu.

Aplikacija pod imenom PlaneSploit ima sposobnost kontrole svoje mete sa zemlje koristeći se radio komunikacijom između zrakoplova i ATC(kontrole zračnog prometa), te koristiti link za prodiranje u sustav upravljanja leta. Zastrašujuće, zar ne!

Naime, aplikacija ulazi u Flight Management Systems (FMS) i ima mogućnost preuzimanja cijelog sustava. Njezine su mogućnosti prikazane simulatoru, no predstavnici proizvođača simulatora tvrde da nije isto prodrijeti u takav sustav koji je više sličan računalnim igrama nego pravoj situaciji, no moguće je da se takvom aplikacijom upale sve lampice u pilotskoj kabini ili ispadnu maske za kisik. Sigurnosno stručnjaci pak tvrde da bi piloti imali mogućnost da doskoče ovakvom napadu i naprave „override“ (nadjačaju) aplikaciju i vrate kontrolu nad zrakoplovom.

Većina modernih zrakoplova koristi fly-by-wire technology(svi kabeli i hidrauličko gorivo zamjenjivo stepp motorima i kontrolirano putem softvera). Omogućava pretvorbu podataka i odašiljanje lažnih informacija pilotu,poput prazan spremnik goriva,a u stvarnosti je pun. Aplikacija naglašava, iako su avioni evidentirani u računalima, njihova sigurnost je još uvijek u velikoj mjeri ugrožena.

Nadamo se da regulatori zračnog prometa poput FAA I NTSB neće početi zabranjivati korištenje pametnih telefona tijekom svojih letova, posebice kada je u pitanju akcija dokazivanja sigurnosti.

Još iz kategorije

Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

Trikovi kojima se hakeri koriste za upad u vaše e-mailove

05.12.2019. komentiraj

Hakeri koriste e-mail kao način napada gotovo tri desetljeća, a u tome im pomažu naivni korisnici, koji sa svim tim godinama nisu evoluirali pa i dalje posjećuju web stranice koje im se nude u više nego sumnjivim e-mail porukama. Ujedno, hakeri češće napadaju vikendom jer tad su učinkovitiji.

Kolačići su i dalje problem

Kolačići su i dalje problem

05.12.2019. komentiraj

Nakon što je HAKOM donio odluku o kažnjavanju zbog kršenja odredbi oko kolačića upitali smo u domaćem telekomunikacijskom regulatoru koji nadzire i taj dio internetskog tržišta što se krije iza odluke i kako stvoriti internetsko okruženje gdje se poštuju pravila.

Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

Chrome bi u budućnosti mogao korisniku navesti učitava li se neki web sporo ili brzo

02.12.2019. komentiraj

Google konstantno poboljšava Chrome internetski preglednik i svjestan je da ima dovolju moć da putem njega mijenja situaciju vezanu uz web stranice, pa tako uz višegodišnju borbu protiv onih koji ne koriste HTTPS protokol te onih koji još uvijek koriste flash sadržaj, Google će prokazivati i one čije su web stranice prespore.