Google omogućio korištenje i uređivanje datoteka kroz Google Docs, Sheets i Slide bez računa

Google omogućio korištenje i uređivanje datoteka kroz Google Docs, Sheets i Slide bez računa

Google je poslušao što govori zajednica i trenutno testira mogućnosti koje će dopustiti G Suite korisnicima pozivati i one koji nemaju Googleov račun da pogledaju, komentiraju, daju sugestije i čak direktno uređuju Google Docs, Sheets i Slide datoteke. Tako nešto dosad nije bilo moguće pa promjena itekako dobro dođe jer je na bolje.

Time se pomiču granice i izbjegavaju komplikacije koje su postojale ukoliko netko s kime ste željeli podijeliti G Suite datoteke nije imao Googleov račun. Istina jest da velika većina računalnog svijeta ima Googlevog račun, ali nemaju svi niti bi morali imati. Google je to prihvatio tek sad, ali dobro da jest jer time čini korak naprijed.

Način na koji će stvari funkcionirati jest kroz Osobni identifikacijski broj (PIN), što znači da će biti jednostavno. Nastavno, Google tvrdi da G Suite korisnici imaju mogućnost poziva drugih putem e-mail poruke. A u toj poruci bit će link na dijeljeni dokument, kojem se može pristupiti tek nakon što se zatraži PIN. On potom stiže u drugoj e-mail poruci, a kad ga upišu, korisnici mogu činiti s dokumentima što im je dozvoljeno od strane njihova vlasnika.

Najzanimljivije u svemu jest što vlasnici dokumenata mogu vidjeti što osoba kojoj su ga dijelili radi s njime pa u slučaju da im nešto nije po volji, mogu prekinuti dijeljenje, povući PIN i onemogućiti pristup. Tako nešto poprilično je praktično, posebno u poslovnom okruženju gdje osobe s kojima se dijele dokumenti ne moraju biti prijatelji, kolege ili poznanici.

Naravno, sve ovo može se raditi i na visokim razinama, administratori mogu dozvoliti pristup i način rada zaposlenima, kao i partnerima organizacije ili kompanije s kojom se surađuje. No, za sve to trebat će proći još neko vrijeme jer traje testna faza i kad bude gotova, novi G Suite bit će dostupan.

A znatiželjnici koji se žele prijaviti u administratorski program, mogu to učiniti OVDJE.

Još iz kategorije

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

GitHub Free sada nudi neograničenu količinu privatnih repozitorija

14.01.2019. komentiraj

Microsoft je novu godinu započeo s praskom i omogućio svima besplatno kreiranje repozitorija na GitHubu, što će i one tvrdokorne približiti platformi kojoj su možda okrenuli leđa kad je u lipnju prošle godine za 7,5 milijardi američkih dolara prodana Microsoftu. A nije ni to sve, broj repozitorija je neograničen i sve besplatno!

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

Probijen password manager Blur, ukradeni podaci od 2,4 milijuna korisnika

12.01.2019. komentiraj

Kompanija Abine, koja stoji iza Blur upravljača lozinkama i DeleteMe online uslugom za zaštitu privatnosti, objavila je da se suočila s probojem koji je utjecao na oko 2,4 milijuna korisnika. Nezgodna situacija zbila se 13. prosinca prošle godine i odmah je uslijedila reakcija, no javnost je za sve doznala tek s početkom godine.

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

Političarima poseban tretman u zaštiti osobnih podataka?

10.01.2019. komentiraj

Od dvije velike povrede osobnih podataka u Njemačkoj, ona koja je pogodila političare privukla je gotovo 65 puta veću pažnju. Hoće li EDPB reagirati? Mjesec dana nakon što je njemačko nadzorno tijelo za zaštitu osobnih podataka LfDI upravo simboličnom kaznom od 20.000 eura kaznilo Knuddels.de za curenje osobnih podataka njihovih 330.000 korisnika, bumerang se vratio u obliku objave ukradenih osjetljivih osobnih podataka stotina članova njemačkog parlamenta i drugih javnih osoba.