Google omogućio korištenje i uređivanje datoteka kroz Google Docs, Sheets i Slide bez računa

Google omogućio korištenje i uređivanje datoteka kroz Google Docs, Sheets i Slide bez računa

Google je poslušao što govori zajednica i trenutno testira mogućnosti koje će dopustiti G Suite korisnicima pozivati i one koji nemaju Googleov račun da pogledaju, komentiraju, daju sugestije i čak direktno uređuju Google Docs, Sheets i Slide datoteke. Tako nešto dosad nije bilo moguće pa promjena itekako dobro dođe jer je na bolje.

Time se pomiču granice i izbjegavaju komplikacije koje su postojale ukoliko netko s kime ste željeli podijeliti G Suite datoteke nije imao Googleov račun. Istina jest da velika većina računalnog svijeta ima Googlevog račun, ali nemaju svi niti bi morali imati. Google je to prihvatio tek sad, ali dobro da jest jer time čini korak naprijed.

Način na koji će stvari funkcionirati jest kroz Osobni identifikacijski broj (PIN), što znači da će biti jednostavno. Nastavno, Google tvrdi da G Suite korisnici imaju mogućnost poziva drugih putem e-mail poruke. A u toj poruci bit će link na dijeljeni dokument, kojem se može pristupiti tek nakon što se zatraži PIN. On potom stiže u drugoj e-mail poruci, a kad ga upišu, korisnici mogu činiti s dokumentima što im je dozvoljeno od strane njihova vlasnika.

Najzanimljivije u svemu jest što vlasnici dokumenata mogu vidjeti što osoba kojoj su ga dijelili radi s njime pa u slučaju da im nešto nije po volji, mogu prekinuti dijeljenje, povući PIN i onemogućiti pristup. Tako nešto poprilično je praktično, posebno u poslovnom okruženju gdje osobe s kojima se dijele dokumenti ne moraju biti prijatelji, kolege ili poznanici.

Naravno, sve ovo može se raditi i na visokim razinama, administratori mogu dozvoliti pristup i način rada zaposlenima, kao i partnerima organizacije ili kompanije s kojom se surađuje. No, za sve to trebat će proći još neko vrijeme jer traje testna faza i kad bude gotova, novi G Suite bit će dostupan.

A znatiželjnici koji se žele prijaviti u administratorski program, mogu to učiniti OVDJE.

Još iz kategorije

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

Facebook čuvao stotine milijuna lozinki korisnika u običnom tekstualnom obliku

25.03.2019. komentiraj

Facebook je šokirao javnost objavom da se stotine milijuna lozinki njegovih korisnika nalazimo u običnom tekstualnom obliku, i to unutar njegovih internih sustava. Doznalo se to potpuno slučajno prije dva mjeseca i uslijedila je brza reakcija, ali svejedno čudi da se tako nešto uopće dogodilo, izniman je to propust.

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

Istraživanje pokazuje da 62 posto hrvatskih trgovaca danas najviše voli primiti gotovinu

23.03.2019. komentiraj

Norveška tvrtka Auka angažirala je britansku istraživačku agenciju LM Research da provede istraživanje među 28 tisuća malih i velikih trgovaca te tvrtki u ugostiteljstvu i hotelijerstvu na razini svih 28 zemalja Europske unije. Rezultati ovog istraživanja danas su predstavljeni u Zagrebu na događanju organiziranom u suradnji s Veleposlanstvom Kraljevine Norveške.

Redizajnirana web stranica WWW.HR

Redizajnirana web stranica WWW.HR

22.03.2019. komentiraj

Osnovne informacije o Hrvatskoj sada su dostupne na novoj redizajniranoj mrežnoj stranici WWW.HR. Uz atraktivan izgled i poboljšane funkcionalnosti početna stranica Hrvatske posjetiteljima nudi i nov sadržaj.