Google omogućio korištenje i uređivanje datoteka kroz Google Docs, Sheets i Slide bez računa

Google omogućio korištenje i uređivanje datoteka kroz Google Docs, Sheets i Slide bez računa

Google je poslušao što govori zajednica i trenutno testira mogućnosti koje će dopustiti G Suite korisnicima pozivati i one koji nemaju Googleov račun da pogledaju, komentiraju, daju sugestije i čak direktno uređuju Google Docs, Sheets i Slide datoteke. Tako nešto dosad nije bilo moguće pa promjena itekako dobro dođe jer je na bolje.

Time se pomiču granice i izbjegavaju komplikacije koje su postojale ukoliko netko s kime ste željeli podijeliti G Suite datoteke nije imao Googleov račun. Istina jest da velika većina računalnog svijeta ima Googlevog račun, ali nemaju svi niti bi morali imati. Google je to prihvatio tek sad, ali dobro da jest jer time čini korak naprijed.

Način na koji će stvari funkcionirati jest kroz Osobni identifikacijski broj (PIN), što znači da će biti jednostavno. Nastavno, Google tvrdi da G Suite korisnici imaju mogućnost poziva drugih putem e-mail poruke. A u toj poruci bit će link na dijeljeni dokument, kojem se može pristupiti tek nakon što se zatraži PIN. On potom stiže u drugoj e-mail poruci, a kad ga upišu, korisnici mogu činiti s dokumentima što im je dozvoljeno od strane njihova vlasnika.

Najzanimljivije u svemu jest što vlasnici dokumenata mogu vidjeti što osoba kojoj su ga dijelili radi s njime pa u slučaju da im nešto nije po volji, mogu prekinuti dijeljenje, povući PIN i onemogućiti pristup. Tako nešto poprilično je praktično, posebno u poslovnom okruženju gdje osobe s kojima se dijele dokumenti ne moraju biti prijatelji, kolege ili poznanici.

Naravno, sve ovo može se raditi i na visokim razinama, administratori mogu dozvoliti pristup i način rada zaposlenima, kao i partnerima organizacije ili kompanije s kojom se surađuje. No, za sve to trebat će proći još neko vrijeme jer traje testna faza i kad bude gotova, novi G Suite bit će dostupan.

A znatiželjnici koji se žele prijaviti u administratorski program, mogu to učiniti OVDJE.

Još iz kategorije

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

Keks Pay nudi i skeniranje kartica

18.06.2019. komentiraj

U sklopu svoje mobilne aplikacije Keks Pay, Erste banka je korisnicima ponudila mogućnost jednostavnog i brzog skeniranja kreditnih i debitnih kartica. Riječ je o novitetu na hrvatskom tržištu, koji je razvila tvrtka Microblink, a korisnicima omogućava da umjesto ručnog unošenja, podatke s kartice puno brže unesu koristeći kameru mobitela. Skeniranje podataka s kartice odvija se na samom uređaju, bez serverske obrade i pohrane podataka, što omogućuje visoku razinu sigurnosti.

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

Prva godina primjene Uredbe o zaštiti podataka - 73 posto Europljana zna za barem jedno od svojih prava

18.06.2019. komentiraj

U povodu prve godišnjice primjene Opće uredbe EU-a o zaštiti podataka, na kojem se razmatrala njezina uspješnost, Europska komisija objavila je rezultate posebnog istraživanja Eurobarometra o zaštiti podataka. Rezultati pokazuju da su Europljani relativno dobro upoznati s novim pravilima o zaštiti podataka, svojim pravima i postojanjem nacionalnih tijela za zaštitu podataka, kojima se mogu obratiti ako su im prava prekršena.

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

INFOGRAFIKA: Najkorištenija anti-malware rješenja za Windows

14.06.2019. komentiraj

Trojan malware Qakbot pojavio se ove godine napredniji i opasniji nego prethodnih godina, a meta mu je Microsoftove sustave. Samim time, potvrdila se potreba za antivirusnim alatima, odnosno, dodatku postojećeg Defendera. Ali, tržište još uvijek nije konkretno odlučilo tko je lider na njemu.