PORAZNA ČINJENICA

Žene postaju usamljenije kad su im karijere uspješnije

Žene postaju usamljenije kad su im karijere uspješnije
Prema istraživanju agencije Berlin Cameron i kompanije Benenson Strategy, 60 posto ispitanih liderica ustvrdilo je tako poraznu činjenicu.
Depositphotos / Ilustracija

Žene u poslovnom svijetu još uvijek traže svoje mjesto u smislu kao muškarci jer ne percipira ih se jednako, što potvrđuju svjedočanstva nekih od njih koje su ostvarile uspjeh. Naime, tvrde da se osjećaju usamljenije što više napreduju u karijeri.

Konkretnije, prema istraživanju agencije Berlin Cameron i kompanije Benenson Strategy, 60 posto ispitanih liderica ustvrdilo je tako poraznu činjenicu. A s obzirom da je u istraživanju sudjelovalo više od 600 žena (i muškaraca), riječ je o relevantnom uzorku.

Koliko usamljenost može biti opasna pokazuju i neka druga istraživanja, koja uspoređuju taj grozan osjećaj kao pušenje 15 cigareta dnevno. Toliko je štetno za ljudsko zdravlje i zato je nešto čemu treba pristupiti ozbiljno.

Ono što liderice napominju jest da su prošla ona vremena podrške i afirmacije žena po pitanju karijera i rukovodećih pozicija te da je sad stiglo vrijeme brojnijih izazova i zapravo podrška ponovno izostaje.

Muškarci se ne osjećaju ugodno kad su im žene nadređene, ali ne osjećaju se ni žene, što je paradoks i objašnjava koliko je teško biti uspješna žena. Dapače, 67 posto liderica smatra da nemaju podršku svojih kolega i kolegica. To vide i kao glavni razlog zašto osjećaju da ih se sputava u daljnjem napretku.

Još je gore ženama koje nisu bjelkinje jer se suočavaju s dodatnim preprekama i izazovima pa ih svega 19 posto tvrdi da su sretne i zadovoljne karijerom. Primjerice, 39 posto bjelkinja to tvrdi. Već to dovoljno pokazuje o kolikoj se razlici radi i koliko može biti teško.

Na kraju, usamljenost koju osjećaju na poslu i u poslu, "prelijeva" se na osobni život pa čini dodatnu štetu jer na taj način postaje kompletan dio dana, a živjeti s tim osjećajem svakako nije lako niti bi itko to trebao osjećati. Posebno ne samo iz razloga što je uspješan, odnosno, uspješna...