Za ovih 10 tehnoloških uloga najviše se traže novi zaposlenici

Za ovih 10 tehnoloških uloga najviše se traže novi zaposlenici
DepositPhotos

Tehnološki sektor u konstantnoj je potrazi za zaposlenicima jer napredak se ostvaruje nevjerojatnom brzinom i organizacije su u nezavidnoj situaciji. Ali, čak i u takvoj realnosti postoje one pozicije koje se traže više od ostalih.

Podatke bazirane na javno objavljenim oglasima na platformi Glassdoor prikupio je CodingDojo, a tiču se Sjedinjenih Američkih Država.

1. Inženjer informacijske sigurnosti

Kibernetička sigurnost postala je veliki prioritet otkako su radna mjesta sve preselila u cloud 2020. Povežite to s rastućim prijetnjama kibernetičkih kriminalaca i jasno je zašto su stručnjaci za kibernetičku sigurnost toliko traženi.

Inženjeri informacijske sigurnosti moraju dobro poznavati Linux, UNIX i Java sustave, kao i poznavanje pisanja softvera, SSL, SSH i SIEM sustava. Prema Glassdooru, prosječna godišnja plaća za ovu poziciju je 119.000 američkih dolara.

2. Full-stack inženjer

Softver i web developeri postali su ključan dio bilo koje kompanije koja koristi digitalne proizvode ili usluge, a teško je naći onu koja to ne nudi.

Traženi su jer mogu raditi i s frontend i s backendo stranom poslovnog tehnološkog niza. Poslodavcima je potrebna ovakva svestranost, a zapošljavanje "full-stack" inženjera znači da ne moraju zasebno zapošljavati frontend i backend developere. Plaća im je oko 100.000 dolara godišnje.

3. Znanstvenik za podatke (Data Scientist)

Ovo je relativno novo zanimanje, ali brzo se razvija jer kompanije ulažu više u strojno učenje i analizu podataka kako bi saznale više o klijentima, poboljšale usluge i došle do novih izvora prihoda.

Znanstvenici koji se bave podacima obično prikupljaju, organiziraju i prikazuju ili prezentiraju podatke na način koji tvrtka može koristiti, što obično uključuje primjenu algoritama strojnog učenja za analizu poslovnih odluka i njihovih ishoda. Oni koji su angažirani na početnim poslovima podatkovnih znanstvenika mogu očekivati da će zaraditi nešto manje od 90.000 dolara, a mogu zaraditi puno više na iskusnijim pozicijama.

4. Inženjer strojnog učenja

To je podatkovni znanstvenik srednje do više razine koji se specijalizirao za algoritme strojnog učenja i aplikacija umjetne inteligencije (AI).

Obično mogu zaraditi 110.000 dolara godišnje, a neke pozicije u vrhunskim kompanijama plaćaju više od 300.000 dolara.

5. Java developer

Uvelike korištena u Android mobilnim aplikacijama, aplikacijama za stolna računala, pametnim televizorima i drugdje, Java je pronađena u više od 80.000 aktivnih popisa poslova na platformi Indeed.

Prosječna plaća Java developera u SAD-u je 114.000 dolara.

6. Inženjer podataka

Ta osoba omaže kompanijama u prikupljanju, sortiranju i distribuciji podataka u prave dijelove poslovanja. CodingDojo opisuje ulogu kao "osobu koja obavlja ostale zadatke koje inženjer strojnog učenja ne radi".

Dok su podatkovni inženjer i inženjer strojnog učenja više specijalizirani, podatkovni znanstvenik više je kombinacija dviju uloga. U ovoj se profesiji može očekivati prosječna plaća od 116.000 dolara godišnje.

7. Cloud inženjer

Nepotrebno je reći da su stručnjaci za cloud postali važniji nego ikada otkako je rad na daljinu postao "mainstream" i kompanije su počele stavljati više svojih aplikacija i zaposlenika u cloud. Ta će potražnja samo rasti, čineći inženjere ove vrste vrlo vrijednima za poslodavce.

Da bi se bavili ovim poslom obično je potrebno dobro poznavanje Linuxa. Idealno je i poznavanje programskih jezika kao što su MySQL, SWL, Java i Python. Dobro će doći i poznavanje AWS-a, Google Clouda ili Microsoft Azurea. Prosječna godišnja plaća im je oko 122.000 dolara.

8. Backend inženjer

Uključeni su u "osnove" web stranice kompanije ili aplikacijskog softvera i mogu biti uključeni u izradu novog proizvoda "od nule" ili poboljšanje naslijeđenog softvera. To ih čini vrlo vrijednima za organizacije koje ih trebaju.

Medijalna plaća backend inženjera u SAD-u iznosi 133.000 dolara, a mnoge uloge plaćaju više od 200.000 dolara.

9. Salesforce inženjer

Salesforce je iznimno popularna platforma za upravljanje odnosima s kupcima (CRM) koju kompanije koriste za upravljanje interakcijama s kupcima i potencijalnim klijentima.

Salesforce inženjer pomoći će kompanijama da izgrade i poboljšaju Salesforce kako bi ga posebno prilagodili svojim CRM potrebama. To će uključivati integraciju aplikacija trećih strana i ispravljanje grešaka.

Postati Salesforce inženjer zahtijeva pristojno poznavanje Jave ili C#, a također će zahtijevati upoznavanje s Apexom, jezikom koji posebno koristi Salesforce. Pozicija nosi prosječnu plaću od 105.000 dolara.

10. Inženjer za automatizaciju

Ova osoba radi s inženjerskim timovima kompanije kako bi identificirala probleme koji se mogu riješiti automatizacijom. To obično uključuje procjenu inženjerske strukture kako bi se pronašli ponavljajući procesi ili procesi niske razine koji se mogu automatizirati.

Jedno područje s velikim potencijalom automatizacije je osiguranje kvalitete (QA), tako da inženjeri automatizacije trebaju imati znanje o softveru za testiranje automatizacije kao što su LambdaTest, Rainforest i Cypress.

U prosjeku, inženjeri automatizacije zarađuju nešto više od 100.000 dolara godišnje.